Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ, προστατεύσαμε χιλιάδες ανθρώπους! (βίντεο)


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών και την Κλιματική κρίση,όπως ζήτησε να την λέμε κι όχι κλιματική αλλαγή.

«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για όλα». Με αυτήν την φράση ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για την κλιματική κρίση, και απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αντί της «κλιματικής αλλαγής» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση είχε και έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, κάνοντας αναφορές στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης. «Φέραμε τον πρώτο κλιματικό νόμο στην χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια τόνισε πως το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό, αλλά μεσογειακό και παγκόσμιο. «Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες», είπε και τόνισε πως στην σύνοδο MED 9 μαζί με τις χώρες της Μεσογείου θα εξεταστούν οι τρόποι για να μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στην περιοχή μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ευπρόσδεκτη, απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης με τις νηφάλιες τοποθετήσεις της να συμβάλει στο να βρεθούν λύσεις, κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του.

“Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση”, είπε ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Και συνέχισε: “Πρωταρχικός στόχος μας είναι και θα είναι στις φυσικές καταστροφές η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ζώων. Στη συνέχεια οι περιουσίες και στη συνέχεια το περιβάλλον. Απέδωσε η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν. Η κλιματική κρίση επιβάλλει μια δραστικά εκ νέου αντιμετώπιση. Ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσεις.

Αυτή η κυβέρνηση και θέλει, και ξέρει, και μπορεί, και θα ξαναχτίσει κοντά στους πολίτες ό,τι χάθηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες. Η Εύβοια θα κάνει μία νέα αρχή. Η προσπάθεια είναι εθνική, αφορά και την επόμενη γενιά. Ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει μία ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου”.

Για τις ευθύνες

"Οι ευθύνες θα αποδοθούν με καθαρό μυαλό και όχι εν βρασμώ ψυχής.Δεν αφορούν μόνο πρόσωπα αλλά και δομές.Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό..."!!!

«Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Χυδαία η ρητορική ορισμένων για τις εκκενώσεις 

Στην συνέχεια σε ερώτηση σχετική με την κριτική που έγινε με τις εκκενώσεις οικισμών, ο πρωθυπουργός είπε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποιος ασκεί κριτική σε μία πολιτική που στόχο έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Θεωρώ χυδαία την ρητορική που αναπτύχθηκε στα social media κάνοντας παραπομπές που δεν θέλω να αναφέρω», είπε χαρακτηριστικά. Αποτελεί συλλογική κατάκτηση ότι πλέον έχουμε κουλτούρα εκκενώσεων. 

Η συνέντευξη τύπου συνεχίζεται με ερωτήσεις δημοσιογράφων....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom