Aρνούνται την οποιαδήποτε εμπλοκή τους στον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη οι δύο επαγγελματίες ψαράδες από την περιοχή της Ερέτριας, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τις συνθήκες θανάτου του πρώην υπουργού.της Άννας Κανδύλη
«Ανάμεσα στους δύο θα πρέπει να ερευνηθεί ποιος είναι ο ενδιάμεσος κρίκος που τους συνδέει. Γνωρίζονται μεταξύ τους; Ποιος συναντήθηκε μαζί τους πριν από την κατάθεσή τους και, μάλιστα, με τόσο κακό τρόπο προσπάθησε να συμπληρώσει με τη μετά από τρεις μήνες κατάθεση του Ε.Α. τις αρχικές καταθέσεις του Α.;
Θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να γίνει σχετική έρευνα, ώστε να αποκαλυφθεί ποιος προσπάθησε να “ενώσει” και να “συμπληρώσει” τις δύο αυτές διαφορετικές θέσεις των υποτιθέμενων αυτοπτών μαρτύρων», τόνισαν οι αλιείς.
Το σκάφος
Ειδικότερα, στο υπόμνημά τους, υποστηρίζουν πως οι δύο ένορκες καταθέσεις που έδωσε ο Ε.Α. στη ΓΑΔΑ στις 19 Απριλίου και στις 20 Απριλίου 2021, στις οποίες αναφέρει πως αναγνώρισε το σκάφος τους «πλησίον του αποθανόντος και τον έναν εξ ημών να τον χτυπά με ένα κοντάρι 3,5 μέτρων», «βρίθουν ψευδών και ανυπόστατων γεγονότων, ενώ τα όσα διαλαμβάνονται στις ανωτέρω ένορκες καταθέσεις αποτελούν ποινικά εις βάρος μας αδικήματα».
Και οι δύο ισχυρίζονται πως στις 24 Ιανουαρίου 2021, που έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν, βρίσκονταν στο σπίτι τους, ενώ το σκάφος τους ήταν δεμένο καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνης της ημέρας στο λιμάνι της Ερέτριας. «Από το ημερολόγιο του σκάφους μας προκύπτει ότι στις 24 Ιανουαρίου το σκάφος μας βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Ερέτριας και όλη τη συγκεκριμένη ημέρα δεν μετακινήθηκε καθόλου.
«Ο Σήφης χτυπήθηκε με κοντάρι»
Σε νέες καταγγελίες για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη προχώρησε η χήρα του πρώην υπουργού, Μίνα Παπαθεοδώρου, κατηγορώντας ευθέως τις λιμενικές Αρχές της Ερέτριας για πλημμελή διερεύνηση των στοιχείων που η ίδια έδωσε σε αυτές.
Αφορμή στάθηκε ένα αφιέρωμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» στη ζωή και στους αγώνες του Σήφη Βαλυράκη, από την περίοδο της χούντας μέχρι και την κοινοβουλευτική του πορεία. Μιλώντας στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος για τον σύζυγό της, η Μ. Παπαθεοδώρου επαναλαμβάνει τις καταγγελίες της περί ομάδας ψαράδων της περιοχής, οι οποίοι, σύμφωνα με τη δική της εκδοχή, μάλωσαν με τον Σήφη Βαλυράκη και τον έσπρωξαν με ένα κοντάρι μέσα στη θάλασσα, όπου και χτυπήθηκε από την προπέλα του φουσκωτού σκάφους του.
«Η άποψη ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης είναι απολύτως βάσιμη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός αυτόπτη μάρτυρα, ο Σήφης χτυπήθηκε με κοντάρι. Τον χτύπησαν», αναφέρει, μιλώντας στον δημοσιογράφο της εφημερίδας, Πάολο Βαλεντίνο, η κυρία Παπαθεοδώρου.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη ζωή του Σήφη Βαλυράκη, η εφημερίδα αναφέρεται με λεπτομέρειες στην αντιστασιακή του δράση, στη φυλάκισή του στις φυλακές της Κέρκυρας, αλλά και στην κινηματογραφική του απόδραση, κατά την οποία κατόρθωσε να φτάσει κολυμπώντας μέχρι τις ακτές της Αλβανίας όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Και εκεί όμως συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση και, τελικά, απελευθερώθηκε με παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου στην κινεζική κυβέρνηση, η οποία έπαιξε τον ρόλο του διαμεσολαβητή.
Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά στην πολιτική του πορεία μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ το 1981, στις υπουργικές θέσεις στις οποίες τοποθετήθηκε, αλλά και σε πολλά στοιχεία της προσωπικής του ζωής, όπως η φιλία του με τον Αλέκο Παναγούλη, πρόσωπο οικείο στους Ιταλούς λόγω της σχέσης του με τη δημοσιογράφο Οριάνα Φαλάτσι.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου