Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Τελεσίγραφο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Στον ιδιωτικό τομέα δυνατότητα απόλυσης άνευ αποζημίωσης!


Από σήμερα τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών - Ενας στους τέσσερις εργαζομένους στο ΕΣΥ, πλην ιατρών, δεν έχει εμβολιαστεί - Στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η δυνατότητα απόλυσης -και μάλιστα άνευ αποζημίωσης- του εργαζομένου που μετά την αναστολή δεν εμβολιάζεται - Δείτε πίνακα με τα ποσοστά εμβολιασμένων στις προνοιακές δομές

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας. Την ίδια στιγμή, η σχετική προθεσμία έχει σχεδόν εκπνεύσει για τους εργαζoμένους σε δομές πρόνοιας και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου όσοι δεν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τη λοίμωξη COVID-19 θα τεθούν εκτός της εργασίας τους «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), έχουν διαμορφωθεί μονάδες δύο εμβολιαστικών ταχυτήτων. Στις ιδιωτικές η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων φτάνει στο 93%, ενώ σε αυτές που υπάγονται στις μητροπόλεις ή σε ενορίες οι εργαζόμενοι (όπως και οι φιλοξενούμενοι) είναι κυρίως ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) Στέλιο Προσαλίκα«οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι συνιστούν έναν πυρήνα που εμμένει στον μη εμβολιασμό είτε για ιατρικούς λόγους, είτε εκ πεποιθήσεως, είτε από φόβο. Η αναπλήρωσή τους είναι πρόβλημα, καθώς υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού - και δη έμπειρου. Πρόβλημα βεβαίως αποτελεί και το βαρύ πρόστιμο που επικρέμαται βάσει της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για τις ΜΦΗ που απασχολούν μη εμβολιασμένο άτομο. Είναι 50.000 ευρώ η πρώτη παράβαση, 200.000 η δεύτερη κατά τον σχετικό έλεγχο και προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά για απασχόληση μη εμβολιασμένου εργαζομένου».

Στις δημόσιες προνοιακές δομές, που φιλοξενούν ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, είναι εμβολιασμένοι 1.200 από τους 1.500 εργαζομένους, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Αυτό σημαίνει ότι το 1/5 του προσωπικού είναι υποψήφιο για αναστολή καθηκόντων. Κατά τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο, προϋπόθεση για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας είναι να μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. «Οσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους πρέπει να κριθούν από υγειονομικές επιτροπές. Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτή η δυνατότητα δεν έχει δοθεί στους εργαζομένους, δεν μπορεί να τεθούν σε αναστολή», αναφέρει. Οι συγκεκριμένες υγειονομικές επιτροπές πρέπει να συσταθούν σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και θα εξετάζουν τα αιτήματα όλων των εργαζομένων από δομές υγείας και πρόνοιας. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη Επιτροπές είχαν συσταθεί στην Αττική και στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων.

Δείτε πίνακα με τα ποσοστά εμβολιασμένων στις προνοιακές δομές:
Επιστολή του υπουργείου Υγείας

Με επείγουσα επιστολή του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των μονάδων υγείας την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υπενθυμίζει ότι όσοι εργάζονται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας υποχρεούνται να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ειδάλλως προβλέπεται η αναπλήρωσή τους. Και ζητεί από τους διοικούντες των δομών να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών.

Ηδη σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας έχει δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία, με τους διοικητές να έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταρτιστούν οι κατάλογοι με το εμβολιασμένο και το ανεμβολίαστο προσωπικό και βάσει αυτών να γίνουν τα επιχειρησιακά σχέδια. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των υγειονομικών εργαζομένων αναφέρουν πως (πραγματικός) κίνδυνος θα υπάρξει από την απομάκρυνση των (χιλιάδων) ανεμβολίαστων εργαζομένων, καθώς θα προκύψουν σοβαρές δυσλειτουργίες, ιδίως στο ΕΣΥ.
Με δεδομένο ότι τουλάχιστον το 25% των εργαζομένων στο ΕΣΥ -πλην ιατρών-, δηλαδή νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού, δεν έχει εμβολιαστεί ή προγραμματίσει τον εμβολιασμό του, γίνεται αμέσως αντιληπτή η υγειονομική και επιχειρησιακή πρόκληση για τους ιθύνοντες και τους εργαζομένους στο ΕΣΥ και ενώ το τέταρτο κύμα της επιδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αφενός θα (πρέπει) να συνεχιστεί η περίθαλψη και η νοσηλεία των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που ήδη εισάγονται κατά εκατοντάδες ημερησίως στα νοσοκομεία, αλλά και των ασθενών που έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, αφετέρου θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα και αποτελεσματικά το σημαντικό κενό που δημιουργείται με την πρόσκαιρη απομάκρυνση των μη εμβολιασμένων εργαζομένων. Σημειωτέον ότι στο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης φτάνει το 90%.

«Η εξάπλωση του κορωνοϊού και η επικράτηση της μετάλλαξης “Δέλτα” επιβάλλουν την εντατικοποίηση των μέτρων για την προστασία του προσωπικού των δομών υγείας, αλλά και των χρηστών των υπηρεσιών τους. Δεν νοείται όσοι προσέρχονται στις δομές υγείας, προκειμένου να λάβουν τις αναγκαίες υπηρεσίες για την πρόληψη, θεραπεία ή αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας να εκτίθενται στον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού λόγω ανεμβολίαστου προσωπικού», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κοντοζαμάνης
.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, προβλέφθηκε για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό όλου του προσωπικού των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές. Στους λόγους υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δέχεται τη σοβαρή αλλεργική αντίδραση/αναφυλαξία καθώς επίσης και τη διενέργεια χημειοθεραπείας ή άλλης θεραπείας ειδικού νοσήματος κατά περίπτωση.

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τον περασμένο μήνα οδήγησε σε μικρή αύξηση της τάξης 1%-3% των εμβολιασμένων μέσα στο ΕΣΥ, αλλά οι εκτιμήσεις των αρμοδίων για δραστική αύξηση του ποσοστού των θωρακισμένων υγειονομικών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει το «ΘΕΜΑ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής έχει εμβολιαστεί το 76% του προσωπικού, στην 2η ΥΠΕ Αττικής το 80%, στην 3η το 73%, στην 4η το 71%, στην 5η ΥΠΕ το 72%, στην 6η ΥΠΕ το 70% και στην 7η (Κρήτη) το 82%. Το εμβολιαστικό κενό στο υγειονομικό προσωπικό μεγαλώνει ή μικραίνει ανάλογα με την κατηγορία εργαζομένων, το νοσοκομείο, την περιοχή, αλλά αποτελεί εξίσου μείζονα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τη λειτουργία του ΕΣΥ.

Η ΠΟΕΔΗΝ με εξώδικη δήλωση γνωστοποίησε στα αρμόδια υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών την απόφασή της για αποχή των υγειονομικών από τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού. Επιπλέον, προανήγγειλε την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως οι υγειονομικοί που έχουν νοσήσει -και πιθανόν να μην έχουν θετικό τεστ καταχωρημένο στο μητρώο COVID που αποδεικνύει τη νόσησή τους- είναι περίπου 10% του συνόλου, ποσοστό που ζητεί να συνυπολογίζεται σε εκείνο των υγειονομικών με ανοσία μέσω του εμβολιασμού.

«Αν εφαρμοστεί η διάταξη και το υπουργείο Υγείας απομακρύνει τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές υγείας. Δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί αυτό το προσωπικό, αφού οι λίστες των επικουρικών έχουν εξαντληθεί, ούτε θα υπάρξει νέο ενδιαφέρον. Ποιος θα θελήσει να εργαστεί σε νοσοκομείο με τρίμηνη σύμβαση, όσο δηλαδή η αναστολή του ανεμβολίαστου προσωπικού;», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.

Πάντως, τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές, καταρτίζονται επιχειρησιακά σχέδια. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, τα κενά σχεδιάζεται να καλυφθούν είτε μέσω ανακατανομής του υφιστάμενου εμβολιασμένου προσωπικού, είτε με μετακίνηση προσωπικού από άλλον φορέα με την ταυτόχρονη πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου, ανάλογων προσόντων με αυτών που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Στον ιδιωτικό τομέα, η αναστολή για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους θέτει σε κίνηση, εκτός από το επιχειρησιακό σχέδιο κάθε δομής, και τη δυνατότητα του εργοδότη για απόλυση -και μάλιστα άνευ αποζημίωσης- του εργαζομένου μετά την αναστολή και εφόσον δεν εμβολιάζεται. Επιπλέον, οι ιδιωτικές δομές βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά χρηματικά πρόστιμα, από 50.000 έως 200.000 ευρώ, σε περίπτωση που ελεγχθούν και εντοπιστούν μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.

Παναγιώτα Καρλατήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom