Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στη μάχη και τα εναέρια μέσα - Κάηκαν δεκάδες σπίτια, οι φλόγες απείλησαν το Κρυονέρι (φωτο & βίντεο)


Έπειτα από μία εφιαλτική νύχτα, κατά την οποία οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μεγάλο αγώνα να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο στη Βαρυμπόμπη, με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες και τα εναέρια μέσα, γεγονός που προκαλεί μια μικρή αισιοδοξία για την εξέλιξη της επιχείρησης κατάσβεσης μέσα στις επόμενες ώρες.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ένα ενιαίο, συμπαγές μέτωπο φωτιάς αλλά μικρές διάσπαρτες εστίες σε όλη την περίμετρο της φωτιάς, που περιλαμβάνει τη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες, τις Αχαρνές, τις Αδάμες, το Κρυονέρι.

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν κλήσεις ή αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα, ωστόσο, οι καταστροφές είναι μεγάλες. Σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες και τεράστια δασική έκταση, έχουν γίνει στάχτη. Την ίδια στιγμή, ο ουρανός στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου έχει γεμίσει καπνούς και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Οι δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο και επιχειρούν, σε μία προσπάθεια να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, είναι ισχυρές. Συγκεκριμένα, στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν από αέρος πέντε αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Εντολή εκκένωσης της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι

Η νύχτα ήταν δύσκολη στο Κρυονέρι καθώς όπως έγινε γνωστό λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης τμήματος του οικισμού από το Δήμο Διονύσου καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά.

Η αστυνομία με αναμμένες τις σειρήνες και, χτυπώντας πόρτα πόρτα, καλούσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μήνυμα για εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή εστάλη μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112.

Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας»

Αργά το βράδυ, στις φλόγες παραδόθηκε και εργοστάσιο catering στις Αχαρνές, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το ρέμα της Χελιδονούς. Έχουν καεί τουλάχιστον πέντε σπίτια στην περιοχή.

Για την ενημέρωση των κατοίκων εστάλησαν συνολικά έξι μηνύματα από το 112. Έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες, ενώ λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης εστάλη νέο μήνυμα από το 112 με εντολή αυτή τη φορά για εκκένωση του Ολυμπιακού Χωριού. Τελευταίο μήνυμα εστάλη στις 20.58 στους κατοίκους και όσους κινούνται στις περιοχές: Κάτω Κηφισιά, Αχαρνές, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση. Το μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης, ενώ οι φλόγες πέρασαν και στον οικισμό των Αδάμων. Η φωτιά πλησίασε μέχρι το Ολυμπιακό χωριό, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν "ζώνη" και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν την εξάπλωσή της. Το μέτωπο έφτασε στο ρέμα της Χελιδονούς πολύ κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Κάτω Κηφισιάς, ενώ πλησίασε στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης.

Σε λειτουργία τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ που τέθηκαν εκτός λόγω της πυρκαγιάς

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV 'Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα - ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.

Πού θα γίνουν σήμερα έκτακτες διακοπές νερού

Σε έκτακτες διακοπές υδροδότησης προχωράει σήμερα η ΕΥΔΑΠ, καθώς η μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στη Βαρυμπόμπη είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Αναλυτικά, σε ποιες περιοχές θα γίνει διακοπή υδροδότησης:

-ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ανατολής και Ζεφύρων, ΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εκτιμώμενος χρόνος επαναφοράς υδροδότησης στις 12:00,εκτός απροόπτου

-(ΓΑΛΑΤΣΙ, ΑΚΤΗΜΟΝΩΝ) Σκύρου και Ελευθ.Βενιζέλου

Εκτιμώμενος χρόνος επαναφοράς υδροδότησης στις 13:00,εκτός απροόπτου

-(ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ) Ζαφειράκη και Μακεδονίας

Εκτιμώμενος χρόνος επαναφοράς υδροδότησης έως τις 07:00 αύριο το πρωί, εκτός απροόπτου

-(ΙΛΙΟΝ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ) Ήρας και Πάριδος

Εκτιμώμενος χρόνος επαναφοράς υδροδότησης στις 12:00,εκτός απροόπτου

-(ΨΥΧΙΚΟ) Πλατεία Σολωμού και Σολωμού

Εκτιμώμενος χρόνος επαναφοράς υδροδότησης έως τις 11:00,εκτός απροόπτου

-(ΨΥΧΙΚΟ) Κρυστάλλη και Διαδόχου Παύλου

Εκτιμώμενος χρόνος επαναφοράς υδροδότησης στις 12:00,εκτός απροόπτου

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τους χάρτες

Σημειώνεται ότι από το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς υδροδοτούνται οι εξής περιοχές: υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάντζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου. η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τις επιχειρησιακές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, επιδιώκοντας την τάχιστη αποκατάσταση λειτουργίας του αντλιοστασίου.

Προειδοποίηση Αστεροσκοπείου Αθηνών: Κλείστε τα παράθυρα και μείνετε εντός των σπιτιών

Προειδοποίηση και χάρτη έδωσε μέσα από τη σελίδα του στο facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην οποία αναφέρει ότι η κατάσταση στην ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνη και οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα αν μετακινηθούν εκτός των σπιτιών.

Η ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών:

4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων "Internet of Things". Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.

Μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές του PM2.5 στην διεύθυνση: https://www.purpleair.com/map…

Σημαντική συμπληρωματική πληροφορία: Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Κάηκαν σπίτια - Απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι

Οι κάτοικοι κινδύνευσαν και εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα σπίτια τους, ενώ υπήρξαν αναφορές για 14 εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, οι οποίοι τελικά αργότερα απεγκλωβίστηκαν. Επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και απομακρύνθηκαν χωρίς κίνδυνο. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ έγινε και ο απεγκλωβισμός ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.

Έως το βράδυ της Τρίτης, όπως ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, είχαν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων, ενώ ισχυρές είναι και οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα, συνδράμουν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα, με δυνάμεις της Άμεσης Δράσης, της ομάδας ΔΙΑΣ, της Τροχαίας και της Ασφάλειας, καθώς και της ομάδας πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, όπως και τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μαζί με ανώτατους αξιωματικούς. Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Στο νοσοκομείο άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, έχουν τεθεί σε επιφυλακή το νοσοκομείο Σισμανόγλειο, το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής) και το Νοσοκομείο Κηφισιάς «'Αγιοι Ανάργυροι».

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Φιλοξενία για τους πυρόπληκτους

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν πρόσφεραν ξενοδόχοι της Αττικής. Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας. Πληροφορίες μέσω του ΕΟΔΥ στο 1135. Προληπτικά μεταφέρθηκαν πολύτιμα κινητά αντικείμενα από το Βασιλικό κτήμα του Τατοΐου σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με την Πολιτική Προστασία.

Δείτε τα βίντεο που έστειλαν αναγνώστες του enikos.gr

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom