Μια συνέντευξη Τύπου ποταμό παραχώρησε σήμερα (με πολλές μέρες καθυστέρηση) η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και μίλησε με ονόματα για το σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει τον χώρο του ελληνικού θεάτρου. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υποστηρίζει πως ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου την εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη...
«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους.
«Ο Λιγνάδης μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε με υποκριτική τέχνη», είπε η κ. Μενδώνη και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «δεν ήταν προσωπικός φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη, τον γνώριζε όπως όλοι από το σανίδι. Όπως και εγώ», ενώ υποστήριξε ότι κατασκευάζονται fake news,που εξυπηρετούν συγκεκριμένους αντιπολιτευτικούς σκοπούς: «Ο βιαστής και ο βιασμός δεν έχουν πολιτικό χρώμα, δεν ανήκουν σε συγκεριμένο πολιτικό κόμμα» τόνισε με νόημα η ίδια και πρόσθεσε πως επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό απαιτείται συναίνεση.
Σε γενικές γραμμές στόχος της σημερινής συνέντευξης τύπου ήταν να περάσει το μήνυμα πως η Κυβέρνηση συνολικά και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ειδικότερα τάσσεται απολύτως υπέρ της κάθαρσης και της τιμωρίας όσων έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις: «Βιώνουμε την κατάλυση των θεσμών του Πολιτισμού. «Η σεξουαλική βία, ειδικά δε όταν συνδέεται με παιδιά είναι μια φρικιαστική υπόθεση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες από την Δικαιοσύνη. Ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλήσουν ανοιχτά» τόνισε η Λίνα Μενδώνη προσθέτοντας πως «το υπουργείο Πολιτισμού θα φροντίσει να ανανεωθεί το νομικό πλαίσιο που σχετίζεται με τέτοιου είδους περιστατικά όπου χρειαστεί προκειμένου να μην υπάρξει άλλο θύμα».
Πρόσθεσε δε πως ο Κώδικας Δεοντολογίας, που συντάσσεται αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις εποπτευόμενες σχολές του ΥΠΠΟΑ. Πρόσθεσε επίσης πως από δω και στο εξής οι διευθυντές όλων των φορέων θα προκύπτουν μέσα ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η υπουργός Πολιτισμού έθεσε στη διάθεση της δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του και αυτομάτως και τον εαυτό της, όταν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Η σεξουαλική βία είναι φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση», σημείωσε για να συμπληρώσει: «είμαστε κράτος δικαίου και γι αυτό προχωρούμε δια της θεσμικής οδού, της δικαιοσύνης».
Όπως ανέφερε και στη συνέντευξη Τύπου η κ. Μενδώνη κατέθεσε το πρωί μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο. Η αναφορά της υπουργού θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
«Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις», είπε η υπουργός.
Και συνέχισε: «Προσωπικός μου φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λγινάδης έχει μια σχέση αδιάλειπτη με το Εθνικό Θέατρο. Η πρωταγωνίστρια του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα; Όταν τοποθετήσαμε τον Λιγνάδη στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου βγάλαμε προκήρυξη. Με αντίστοιχες προκηρύξεις θα τοποθετούνται οι διευθυντές των οργανισμών. Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή», είπε ακόμα.
Και συνέχισε: «Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ».
Σε ερωτήσεις που δέχτηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την καθυστέρηση απομάκρυνσης του Δημήτρη Λιγνάδη από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, δεδομένου ότι η πρώτη μήνυση εναντίον του είχε κατατεθεί ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου ενώ μία μέρα αργότερα είχε δημοσιευθεί και συνέντευξη - καπαπέλτης που τον φωτογράφιζε ως πρωταγωνιστή σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, η Λίνα Μενδώνη απάντησε πως δεν είχε ενημερωθεί από την εισαγγελία και πρόσθεσε πως ούτε από την διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου υπήρξε αναφορά κάποιου συγκεκριμένου περιστατικού που τον αφορούσε.
Δεν συγκαλύψαμε τίποτα
«Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν υπήρξε πιο γρήγορη αντίδραση.
Ως προς την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου η κ. Μενδώνη απάντησε σχετικά ότι η επιλογή έγινε επειδή συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού.
Ήταν παρών στο Εθνικό από το 1986, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Επαναλαμβάνω ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε αλλά δεν είχε βρεθεί κάποιος να μου πει το παραμικρό για την ιδιωτική του ζωή.
Ο κ. Σκουρολιάκος, ο κ Γεωργουσόπουλος και η κ. Ακρίτα που ήταν πιο κοντά στον χώρο του θεάτρου, είμαι βέβαια ότι αν κάτι ήξεραν θα το είχαν καταγγείλει, είπε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου