Ενα έγκλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φυλή. Ενα έγκλημα που αφορά το σύνολο των κατοίκων και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της Αττικής.
Στον απέραντο σκουπιδότοπο της Φυλής, εκεί που θάβονται τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου, εν έτει 2021, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, συνεχίζοντας το σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζει να φτιάξει ένα έργο για να συνεχίζει να γεμίζει σκουπίδια, πάνω στα σκουπίδια. Αλλωστε, η εξέλιξη αυτού του σχεδιασμού είναι αποτέλεσμα κεντρικής συμφωνίας της διοίκησης Πατούλη με τη διοίκηση Δούρου.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γι' αυτό το έργο του αίσχους, που έφερε χτες η διοίκηση Πατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προβλέπει:
Εναν νέο, 3οΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής χωρισμένο σε 3 κύτταρα που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και «πανωσηκώματα». Για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού «πάνω - πανωσηκώματος» και για τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου θα κατασκευαστεί περιμετρικά ανάχωμα, ένα χωμάτινο «μίνι σινικό τείχος» μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων, που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 36.000 δρομολόγια τριαξονικών φορτηγών για να κατασκευαστεί το συμπιεσμένο επίχωμα των 361.570 κ.μ. του θηριώδους αυτού αναχώματος. Επιπλέον προβλέπει τη χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης αποβλήτων που, όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.
Χτες, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε μεγάλη κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας, την ώρα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (βλέπε ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).
Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό που σχεδιάζεται στη Δυτική Αττική, αρκεί να παραθέσουμε ορισμένα σοκαριστικά δεδομένα που προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία αφορούν στη «Φυσική Κίνηση Πληθυσμού».
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία:
Διαπιστώθηκε ότι την περίοδο 1999 - 2015 το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής. Τα στοιχεία αυτά ανάγκασαν τη διοίκηση της Ρ. Δούρου στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να παραδεχθεί πως «το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί "τοξική βόμβα" για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία». Αυτό που δεν λέει βέβαια η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ είναι ότι έχει την ευθύνη για τη συνέχιση αυτού του αίσχους.
Ενας χρόνος σχεδόν έχει περάσει από τις 18/3/2020, μέρα κατά την οποία η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχε δεσμευτεί ότι θα γινόταν μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Μετά τον ενταφιασμό του «έτους ανακύκλωσης», όπως ο περιφερειάρχης είχε χαρακτηρίσει το 2020, έρχεται η συγκεκριμένη μελέτη που προβλέπει νέο, τρίτο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής έχει επανειλημμένα ζητήσει να γίνει συζήτηση και να παρθεί απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τον νέο ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και το σύνολο των εγκαταστάσεων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, και γενικά για τη διαχείριση απορριμμάτων, καταθέτοντας δημόσια την πρότασή της.
Συγκεκριμένα, μόνο επί διοίκησης Πατούλη η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει αιτηθεί 12 φορές να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο:
5/9/2019: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ένταξη θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης
α) για να καταγγελθεί η με αριθμό 248/2019 απόφαση του ΕΔΣΝΑ, που καταδικάζει το λαό της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου να συνεχίσει να ζει μέσα στα σκουπίδια, και
β) για να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον έλεγχο και τη θωράκιση των κτιρίων μεγάλου ενδιαφέροντος.
6/9/2019: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέματος αντισεισμικής θωράκισης στη 19η συνεδρίαση, και για ένταξη στην 20ή συνεδρίαση θέματος σχετικά με την με αρ. 248/2019 απόφαση του ΕΔΣΝΑ.
12/9/2019: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ένταξη θέματος στην ημερήσια διάταξη της 20ής συνεδρίασης σχετικά με την με αρ. 248/2019 απόφαση του ΕΔΣΝΑ.
17/9/2019: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέματος στην 20ή συνεδρίαση σχετικά με την με αρ. 248/2019 απόφαση του ΕΔΣΝΑ.
1/10/2019: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέματος στην 21η συνεδρίαση σχετικά με την με αρ. 248/2019 απόφαση του ΕΔΣΝΑ.
7/10/2019: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ένταξη θέματος στην ημερήσια διάταξη της 22ης συνεδρίασης το οποίο αφορά την με αρ. 248/2019 απόφαση του ΕΔΣΝΑ για τη δημιουργία νέας χωματερής.
30/1/2020: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ένταξη θέματος στην ημερήσια διάταξη της 3ης συνεδρίασης σχετικά με την παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων.
4/2/2020: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέματος στην 3η συνεδρίαση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
20/2/2020: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ένταξη θέματος στην ημερήσια διάταξη της 5ης συνεδρίασης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
4/3/2020: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέματος σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
30/9/2020: Αίτημα ένταξης θέματος στην ημερήσια διάταξη της 19ης συνεδρίασης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
5/10/2020: Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέματος σχετικά με τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.
Σε όλα τα αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η απάντηση ήταν ότι θα συζητούνταν σε επόμενο μονοθεματικό Συμβούλιο.
Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, κι άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα, με πιο πρόσφατο το αίτημα της επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Αττική», περιφερειακής συμβούλου Μαριάννας Τσίχλη, στις 12/1, που ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της ΜΠΕ ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου