Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Οι Αμερικανοί ξεφορτώνουν «Απάτσι» και θωρακισμένα οχήματα στην Αλεξανδρούπολη - Κάνουν «πρόβες» πολέμου


Ένα θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό το οποίο ονομάζεται «Endurance» (Ανθεκτικός) άρχισε να ξεφορτώνει «Απάτσι» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στο λιμάνι της πόλης που έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ΗΠΑ μέχρι τις 3 Μαρτίου τα «γεράκια» θα έχουν ξεφορτώσει πάνω από 150 ελικόπτερα «Απάτσι», αλλά και εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Όλη αυτή η δύναμη πυρός θα πάρει μέρος στην επιχείρηση «ATLANTIC RESOLVE 2021». Πρόκειται στη ουσία για ανάπτυξη δυνάμεων της 1st CAB (COMBAT AVIATION BRIGADE) στην Ευρώπη, προερχόμενων από τις ΗΠΑ, και αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ αντίστοιχα.

Συνολικά στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» θα φτάσουν επτά «δόσεις» χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και πολεμικών μέσων που θα περάσουν το επόμενο διάστημα μέσου του Έβρου προς βορρά, για να συμμετάσχουν σε γιγάντιες ασκήσεις – «πρόβες πολέμου», με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, αλλά στέλνοντας «μηνύματα» και στην Κίνα, η επιρροή της οποίας στην περιοχή μεγαλώνει.

Οσοι έφτασαν τώρα είναι ενταγμένοι στην ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve 2021», που πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά (από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014). 

Στο πλαίσιό της οι Αμερικανοί θα αναπτύξουν συνολικά 6.000 στελέχη τους (μηχανοκίνητο πεζικό, τεθωρακισμένα, ελικοπτεράδες κ.λπ.) επιπρόσθετα σε όσους σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη, για μια περίοδο 9 μηνών, η οποία για κάποια τμήματά τους (χερσαία) ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβρη του 2020.

Το συγκεκριμένο σκέλος διεκπεραίωσης αμερικανικών δυνάμεων, που γίνεται μέσω Αλεξανδρούπολης και Δουνκέρκης στη Γαλλία, αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1st Combat Aviation Brigade – CAB), η οποία αναπτύσσει μέσω των δύο λιμένων μια τεράστια δύναμη, συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawk», 10 «CH-47 Chinook», 25 επιθετικά ελικόπτερα «AH-64 Apache» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.

Μέχρι τις 5/3, περίπου 30 ελικόπτερά τους ξεφορτώνονται στο λιμάνι, στροφεία και λοιπά εξαρτήματα συναρμολογούνται επιτόπου και απογειώνονται για τον προορισμό τους, τη Ρουμανία. Τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού διεκπεραιώνονται προς Ρουμανία οδικώς, σε κομβόι.

Η εκπαίδευσή τους προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλη. Αργότερα, μέσα στο χρόνο, τμήματα της 1ης CAB αναμένεται να μετασταθμεύσουν για συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία, άλλο ένα σημείο που έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Μόλις τελειώσει το ξεφόρτωμα της 1ης Ταξιαρχίας θα ξεκινήσει η αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ αντίστοιχα, ελικόπτερα της οποίας προσγειώθηκαν ήδη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος».

Πέραν της επιχείρησης «Atlantic Resolve» οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, με τουλάχιστον 7 διαδοχικές «διασυμμαχικές αποστολές» έως τον Αύγουστο (με την κωδική ονομασία «Poseidon Trident 2021»), θα αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη για «άλμα» στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων των Αμερικανών που συναποτελούν την «Defender Europe 2021». Μια γιγαντιαία πρόβα πολέμου, η οποία προγραμματίζεται για το διάστημα Μάη – Ιούνη, με επίκεντρο τα Βαλκάνια, και την Ελλάδα να παίζει και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της.

Ορμητήριο πολέμου η Αλεξανδρούπολη

Η λειτουργία του λιμανιού «σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα καθώς αναμένεται να υποδεχθεί, φιλοξενήσει και προωθήσει προς τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τον μεγαλύτερο όγκο στρατιωτικού υλικού που έχει μετακινηθεί ποτέ», όπως έγραφε σε πρόσφατο δελτίο του ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, δείχνει πως ο σχεδιασμός των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με «πάτημα» τις υποδομές που τους έχουν παραχωρήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις στην περιοχή, κλιμακώνεται χρόνο με το χρόνο.

«Αγκωνάρι» της εμπλοκής είναι η κατάπτυστη «ανανεωμένη» συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, που προετοιμάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την εκκίνηση του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών το Δεκέμβρη του 2018, για να υπογραφεί επί ΝΔ, τον Οκτώβρη του 2019 και πλέον ετοιμάζεται να «διευρυνθεί» παραπέρα.

Οπως είπε και το ΓΕΕΘΑ μέσα στη βδομάδα, θυμίζοντας πως πρόκειται για τη δεύτερη φορά που γίνεται τέτοια χρήση του λιμανιού (η πρώτη τον Ιούλη 2020), «οι ανωτέρω δραστηριότητες επιβεβαιώνουν το ολοένα και αυξανόμενο επίπεδο συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, μετά τη δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στο λαό.

Ο τεράστιος όγκος στρατιωτικών οχημάτων, πολεμικού υλικού και ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτών που αποβιβάζονται αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη, μετατρέπει την πόλη όχι μόνο σε ορμητήριο πολέμου αλλά και σε στόχο της αντίπαλης πλευράς.

Δεν πάνε άλλωστε παρά λίγες βδομάδες απ’ όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Γκρουσκό, επισκεπτόμενος την Ελλάδα ζητούσε «να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας».

Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση «παπαγαλίζει» τη φαιδρή προπαγάνδα περί «ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας» από την παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. 

Προσπαθεί ουσιαστικά να κρύψει ότι είναι τα ίδια τα ΝΑΤΟικά σχέδια και ο στόχος της «διατλαντικής συνοχής» που δίνουν «αέρα» στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Ανατ. Μεσόγειο, Αιγαίο, αλλά και τη Θράκη.

Το «στιγμιότυπο» άλλωστε με το «Endurance» να διασχίζει την περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο, όπου «σουλατσάριζε» το τουρκικό «Τσεσμέ» αμφισβητώντας «στο πεδίο» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μιλάει από μόνο του…

Δεν υπάρχουν σχόλια: