Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Αποκάλυψη-σοκ για την κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα - Ένας βιασμός κάθε εβδομάδα το 2020


Τα στοιχεία σοκάρουν και προκαλούν ανατριχίλα. Κάθε εβδομάδα του 2020, ένας ανήλικος έπεφτε θύμα βιασμού. Τουλάχιστον 43 παιδιά κάθε χρόνο βίωναν βιασμό σώματος και ψυχής την τελευταία πενταετία.

των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Πρόκειται για τον τρομακτικό μέσο όρο, που αποτελεί όμως μια θλιβερή πραγματικότητα στην Ελλάδα, με δεκάδες παιδιά να βιώνουν τον εφιάλτη της κακοποίησης. 

Οι ανατριχιαστικοί αριθμοί προκύπτουν από στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., μόνο από τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται σε υπηρεσίες της, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό τους παραμένει στο… σκοτάδι. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι αστυνομικοί έχουν ασχοληθεί συνολικά με 1.028 περιπτώσεις βιασμών, απόπειρες, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 1.181…

244 υποθέσεις

Μόνο μέσα στο 2020, η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε συνολικά 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας ζωής ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 278, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Οι σοκαριστικοί αυτοί αριθμοί όμως δεν αποτυπώνουν το πραγματικό πρόβλημα, με το πρόσφατο κύμα καταγγελιών του #ΜeΤoo να αποκαλύπτει ότι όσοι δεν κατάφεραν να μιλήσουν στις Αρχές ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότεροι. 

Ενήλικοι σήμερα, βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους, φέρνοντας στη δημοσιότητα ένα σκοτεινό κύμα εγκληματικής δράσης, που σε μεγάλο βαθμό παρέμενε κρυμμένο για πολλά χρόνια κάτω από το… χαλί του φόβου και των τραυμάτων που δεν επουλώθηκαν.

Τα 217 έχουν ξεπεράσει τα ανήλικα θύματα βιασμού στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, με την Αστυνομία να έχει διαχειριστεί μέχρι το τέλος του 2020 συνολικά 199 υποθέσεις. Τον περασμένο χρόνο, μάλιστα, τα ανήλικα θύματα βιασμού είχαν αυξηθεί κατά 82% σε σύγκριση με το 2016 και έφτασαν τα 51, περίπου ένα την εβδομάδα.Ο αριθμός θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερος, καθώς μέσα στο 2020 καταγράφηκαν και 13 απόπειρες. 

Δραματικά μεγάλα είναι και τα νούμερα όσον αφορά στις υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και ασέλγειας, που μόνο τον περασμένο χρόνο έφτασαν τις 82 με θύματα 95 ανήλικα παιδιά. Από το 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαχειριστεί 326 υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 391. Μόνο το 2019, ο αριθμός των θυμάτων ήταν τριψήφιος (106), ενώ πέρυσι έφτασαν τα 78. 

Παράλληλα μέσα στο 2020, υπήρξαν 13 υποθέσεις όπου γονείς εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους σε οικεία άτομα, εκπαιδευτικούς, κληρικούς ή γιατρούς, και αυτά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Σε 2 άλλες περιπτώσεις, δράστες ασέλγησαν εις βάρος ανηλίκων που για λόγους υγείας δεν μπορούσαν να αντισταθούν.

Η υπόθεση του 62χρονου

Μια τέτοια υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Δυτική Αττική. Ενας 62χρονος εν ενέργεια φιλόλογος σε σχολείο της Δυτικής Αττικής συνελήφθη από τις Αρχές, καθώς φαίνεται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά για 7 χρόνια έναν 15χρονο σήμερα μαθητή με αυτισμό. Οι γονείς του αγοριού, που είχαν για χρόνια εμπιστευτεί το παιδί τους στον καθηγητή λόγω συγγένειας, αντιλήφθηκαν πρόσφατα πως κάτι δεν πάει καλά. Το αγόρι τούς εκμυστηρεύτηκε τον… Γολγοθά που περνούσε κάθε φορά που επισκεπτόταν το σπίτι του καθηγητή για μάθημα. Ο 62χρονος, εκμεταλλευόμενος τη διανοητική κατάσταση του παιδιού, ασελγούσε επανειλημμένα εις βάρος του, ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση το έκανε παρουσία 4 ατόμων.

Εκτός από τις περιπτώσεις βιασμών και ασέλγειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες τις ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν μέσα στο 2020 και 53 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 63. Από το 2016, ο αριθμός των δηλωμένων περιστατικών που έχει καταγράψει η Αστυνομία φτάνει τα 327, με τα θύματα να αγγίζουν τα 370, περισσότερα από 70 τον χρόνο.

«Μου κατέβασε το βρακάκι»

«Μαμά, με πήρε κάποιος και μου κατέβασε το βρακάκι. Μετά με ακουμπούσε με… κάτι από πίσω». Με αυτά τα ανατριχιαστικά λόγια είχε περιγράψει στην εμβρόντητη μητέρα του ένα 5χρονο κορίτσι τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε λίγες εβδομάδες πριν από έναν 20χρονο Πακιστανό. Το αποτρόπαιο περιστατικό ασέλγειας είχε καταγραφεί στις 9 Ιανουαρίου σε ιππικό όμιλο της Ανατολικής Αττικής, με τον δράστη να συλλαμβάνεται από τις Αρχές. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ανήλικα παιδιά τόσο μικρής ηλικίας βρίσκουν τρόπο να μιλήσουν για αντίστοιχα περιστατικά.

«Ομερτά» δραστών, σιωπή θυμάτων

Γράφει η Δρ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΩΣΤΑΚΟΥ

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Βαθιά ενοχή, φόβος και ντροπή από τη μακροχρόνια κακοποίηση εμποδίζουν τα νεαρά θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικότερα στις πολύ μικρές ηλικίες, δεν αντιλαμβάνονται καν τη σεξουαλική κακοποίηση. «Είναι πιο εύκολο όταν ο δράστης είναι άγνωστος, δεν σχετίζεται με το θύμα, τότε το παιδί σχεδόν άμεσα εκμυστηρεύεται. Οσο πιο κοντά είναι ο δράστης τόσο περισσότερα χρόνια κάνει να το αποκαλύψει», διευκρινίζει η δρ Κωνσταντίνα Κωστάκου, ψυχολόγος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Διαφορετικές ηλικίες αποκαλύπτουν σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικό τρόπο την κακοποιητική σχέση. «Στις μικρές ηλικίες των 5-7 ετών τα παιδιά αποκαλύπτουν τυχαία το περιστατικό. Θεωρούν ότι είναι παιχνίδι με τον θείο, τον προπονητή κ.λπ. Στην προεφηβεία, τα θύματα αποκαλύπτουν συνήθως όταν οι πράξεις γίνουν ένα “κλικ” πιο παραβιαστικές. Τότε αρχίζει να υπάρχει φόβος, εκεί μπορεί να εκμυστηρευτεί ένα παιδί. Στην εφηβεία τα θύματα είναι πιο συνειδητοποιημένα, αν οι πράξεις έχουν συμβεί στο παρελθόν», περιγράφει η δρ Κωνσταντίνα Κωστάκου.

Εξομολογήσεις on camera

Τα ανατριχιαστικά μυστικά των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης αποκαλύπτονται εδώ και λίγο καιρό σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ, με την επίπονη διαδικασία των καταθέσεων να βιντεοσκοπείται. «Αυτό βοηθάει για να μην υπάρχουν επαναλαμβανόμενες καταθέσεις από τα παιδιά. Να μην τα υποβάλλουμε συνέχεια σε αντίστοιχες δύσκολες διαδικασίες», δηλώνει η δρ Κωνσταντίνα Κωστάκου, μία από τους ψυχολόγους που διαχειρίζονται αυτές τις ειδικού και λεπτού χειρισμού καταθέσεις. Μέσα στον χώρο βρίσκεται ο ψυχολόγος, ενώ μέσω ακουστικού επεμβαίνει, όταν κρίνεται σκόπιμο, ανακριτικός υπάλληλος, που επιβλέπει εκτός του δωματίου τη διαδικασία. Ολα τα ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από την κατάθεση αξιολογούνται σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο, ενώ ενημερώνονται και για όλα τα στάδια της διαδικασίας. Τελικός στόχος η εξομολόγηση σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom