Στη σύγχρονη κουλτούρα των ελληνικών social media υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να περιγραφεί η… ασυνεννοησία: Πριν από χρόνια, ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού, προσπαθώντας να εξηγήσει τι συνέβη με τον επόπτη του αγώνα, με κάθε πρόταση που ξεστόμιζε ουσιαστικά αναιρούσε την προηγούμενη. Έτσι, η αλληλουχία των γεγονότων που ήθελε να περιγράψει κατέληξε ένα κουβάρι σκέψεων χωρίς κανένα νόημα.
«Αντιπρόεδρο Εδεσσαϊκού», λοιπόν, έπαθε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση. Μόνο που, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Θωμά Μάτσιου – και ας μας συγχωρέσει ο συμπαθής τότε ποδοσφαιρικός παράγοντας – που δεν είχαν καμία επίπτωση, εδώ υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές 11 εκατομμυρίων πολιτών και παράλληλα τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δημιούργησε ένα κυβερνητικό τζετ λαγκ. Η προσπάθεια να τιθασευτεί ο «αόρατος εχθρός» (αγαπημένος ο χαρακτηρισμός πολλών υπουργών), σε συνδυασμό με την προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις και να μην φανεί η ανεπάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οδήγησαν ακόμα και σε αποφάσεις που κράτησαν μόλις ένα… Σαββατοκύριακο.
Η περίφημη επιτροπή των ειδικών, βάσει των εισηγήσεων της οποίας η κυβέρνηση δηλώνει με πάθος ότι λαμβάνει αποφάσεις, τελικά κατέληξε να υποκατασταθεί από υπουργούς που κάνουν το… κομμάτι τους στους τηλεοπτικούς δέκτες. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες δύο τα κορυφαία παραδείγματα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τον αγαπημένο του τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο δίνει συνέντευξη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το Σάββατο, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση μέτρων για το Σαββατοκύριακο σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, είπε ότι κλείνει το take away για να μην δημιουργηθούν φαινόμενα συνωστισμού.
Αργότερα το υπουργείο διέψευσε τον… υπουργό με ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι το take away δεν κλείνει από το Σάββατο αλλά από την Κυριακή, και αργότερα μέσα στην ίδια ημέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε τον… Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας ότι το μέτρο είναι άκυρο διότι εισακούστηκαν οι διαμαρτυρίες και ρίχνοντας το φταίξιμο στην επιτροπή.
Προχθές ο Βασίλης Κικίλιας, και αυτός κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, έριξε τη βόμβα ότι ο ίδιος εισηγείται σκληρό λοκντάουν στην Αττική, πετώντας όμως και αυτός το μπαλάκι στους ειδικούς, τονίζοντας ότι… περιμένει την εισήγησή τους.
Μετά έγινε η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία, μετά δόθηκε η εντολή Μητσοτάκη στους ειδικούς να επεξεργαστούν μέτρα και μετά προέκυψε το έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού που ανακοίνωσε λοκντάουν στο λοκντάουν.
«Να προλάβουμε»
«Γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η απόφαση για τα αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική οφείλεται σε δυο στοιχεία.
«Την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας. Και τις μεταλλάξεις του ιού, που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές» είπε ο Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία».
Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι «στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες. Όμως, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Σήμερα είμαι περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας».
Ο πρωθυπουργός, εξηγώντας την απόφαση για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε πως ο λόγος της επιλογής του είναι «να χτυπηθεί η έξαρση της Covid-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί».
«Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το λοκντάουν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.
Για την κατάσταση στην οποία μπαίνει η οικονομία για ακόμη μια φορά ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι γνωρίζει «τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο».
Επανέλαβε όμως πως «δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Άλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Και όσο διαρκεί η κρίση, η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Λάθος ποντάρισμα
Με τη χώρα να έχει πλέον πιάσει τις 100 ημέρες καραντίνας, με μέτρα φυσαρμόνικα και παρέλαση ειδικών στα media (οι οποίοι, βέβαια, είχαν εδώ και πάρα πολύ καιρό δηλώσει ότι ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων είναι ένα χαμένο στοίχημα με ανεξέλεγκτες συνέπειες), οι πολίτες πλέον εκτός από κουρασμένοι είναι και θυμωμένοι.
Στο στοίχημα, λοιπόν, που επέλεξε να παίξει η κυβέρνηση, με σχολεία ανοιχτά και την αγορά σε λειτουργία, απέτυχε, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μια κατάσταση την οποία η ίδια επέλεξε, κόντρα στις φωνές πολλών αρμοδίων. Και κουράζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την ήδη βαριά κουρασμένη κοινωνία που, εκτός των μέτρων που ακούει, για ακόμη μια φορά βλέπει να της κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω.
Μια κούραση την οποία άλλωστε παραδέχονται και τα κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο οι υπερβολές και οι παραφωνίες δεν μειώνονται – αντιθέτως. Η νέα μάχη με την πανδημία είναι σε δυσμενέστερες συνθήκες μιας και το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν τρέχει με την επιθυμητή ταχύτητα, και παράλληλα τίθενται δύο ζητήματα: το αν η λειτουργία του επιτελικού κράτους βασίζεται στην προσωπική ατζέντα του κάθε υπουργού και το πώς θα πειστούν οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα.
Η μετάθεση πάντως της ευθύνης στους ειδικούς σίγουρα δεν έχει βγει στο Μαξίμου, που λέγεται ότι είναι σφόδρα ενοχλημένο από τους επιστήμονες που βγαίνουν παντού και παρουσιάζουν τις δικές τους εκτιμήσεις. Προτού μάλιστα «τρέξουν» οι εξελίξεις με την επιβολή σκληρού λοκντάουν στην Αττική, το Μαξίμου είχε φροντίσει να στείλει το σχετικό μήνυμα περί… αυτοπεριορισμού στους ειδικούς.
«Στους λίγους δύσκολους μήνες που απομένουν χρειάζεται υπεύθυνος και ενιαίος λόγος από τους ειδικούς και λιγότερη έκθεση υποκειμενικών απόψεων, οι οποίες δεν εξυπηρετούν τη συλλογική ανάγκη» ήταν η επισήμανση της Αριστοτελίας Πελώνη, αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σκληρή πραγματικότητα
Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από τις πολλαπλές πιέσεις που της ασκεί η πανδημία της Covid-19 και οι συνέπειές της, η πραγματικότητα δυστυχώς την επαναφέρει ενώπιον δύσκολων αποφάσεων. Ταυτόχρονα καθιστά όλο και πιο δύσκολη την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, χωρίς μάλιστα να ληφθούν υπόψη και τα διαρκή λάθη και οι παραφωνίες που σημαδεύουν την περπατησιά της εδώ και καιρό.
Σε κάθε περίπτωση τα στραβοπατήματα της κυβέρνησης ουσιαστικά αποτυπώνουν την τεράστια δυσκολία με την οποία πλέον στέκεται απέναντι στην πανδημία και τις συνέπειές της. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ουσιαστικά αναφέρει ότι η στήριξη που θα προσφέρει στις επιχειρήσεις που θα ζημιωθούν από το νέο λοκντάουν θα είναι κατά τι πιο περιορισμένη από τις προηγούμενες φορές.
Επί της ουσίας δηλαδή περιγράφει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μπροστά στη συνεχιζόμενη πίεση που δέχεται η οικονομία, πίεση που αυξάνεται διαρκώς από τα συνεχιζόμενα λοκντάουν.
«Δάσκαλε που δίδασκες»…
Μέσα σε όλο αυτό το επικοινωνιακό Βατερλώ προέκυψε και η Ικαρία. Για μία ακόμα φορά, όπως συνέβη και με την Πάρνηθα και τη βόλτα του πρωθυπουργού, η επικοινωνιακή διαχείριση, πέρα από το ζήτημα τήρησης των μέτρων, εξέθεσε ανεπανόρθωτα το Μαξίμου, που χρεώθηκε όχι ένα επικοινωνιακό φάουλ αλλά ένα σοβαρό πολιτικό λάθος. Καθώς στη συγκεκριμένη συγκυρία θύμισε το γνωστό «δάσκαλε που δίδασκες».
Επίσης, σε αντίθεση με την ποδηλατάδα που ο Μητσοτάκης πόζαρε στον φακό, οι κυβερνητικοί πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» εξαιτίας μιας γειτόνισσας του καθηγητή Καρδιολογίας και βουλευτή Ν.Δ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, που φωτογράφισε τον… συνωστισμό στο μπαλκόνι και τράβηξε βίντεο την είσοδο με τις τσαμπούνες.
Τα δε επιχειρήματα που ακολούθησαν ήταν του στιλ «δεν είναι αυτό που νομίζετε», με τον βουλευτή να κάνει λόγο για αυθόρμητη συγκέντρωση κόσμου και την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο να ζητά να μείνουμε στην ουσία, ότι ο πρωθυπουργός είναι κοντά στους πολίτες.
«Οι εικόνες αυτές που είδαμε στην Ικαρία ακυρώνουν την ουσία της επίσκεψης και στην ουσία θα ήθελα να μείνουμε» είπε η Πελώνη στο μπρίφινγκ. Αναφορά που ερμηνεύθηκε και ως μια έμμεση παραδοχή ότι κάτι πήγε τελικά λάθος κατά την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Ικαρία.
Είχε προηγηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος, απαντώντας στις βολές του Αλέξη Τσίπρα για την Ικαρία, μεταξύ άλλων σημείωσε πως «σε κάθε περίπτωση στις μελλοντικές περιοδείες του πρωθυπουργού θα καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εσφαλμένη εικόνα».
Από το αλαλούμ με το take away και το «ελαφρύ γεύμα» του Μητσοτάκη στο σπίτι του βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη στην Ικαρία μέχρι το λοκντάουν μέσα στο λοκντάουν που υποχρεώθηκε να επιβάλει στην Αττική η κυβέρνηση, γίνεται προφανές ότι το Μαξίμου δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.
Αλλά και να υποστηρίξει, το Μαξίμου και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, τις ίδιες τις αποφάσεις της, όπως φάνηκε με το περιστατικό της Ικαρίας αλλά και με την αμήχανη προσπάθεια διαχείρισης των όσων έγιναν στο νησί. Μια διαχείριση η οποία έδωσε νέα όπλα στην αντιπολίτευση ώστε να εκτοξεύσει ισχυρά πυρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου