Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Το Μικρό Βατερλώ του Μεγάλου Αρχηγού


Χρειαζόταν ένα μεγάλο success story. Είχε ήδη εφεύρει αρκετά: Θα κατασκευάσουμε το 100% τουρκικό αυτοκίνητο... Βρήκαμε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα... Θα πάμε στο φεγγάρι...

του Ραγκίπ Ντουράν*

Αυτά τα τρία πρόσφατα καλά νέα δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την πτώση του Ερντογάν: Συνέχισε να χάνει τους -ήδη πολύ λίγους- συμμάχους εντός και εκτός της χώρας, έχασε πόντους στις δημοσκοπήσεις ... 

Ήταν απαραίτητη, λοιπόν, μία σημαντικότερη, πιο συγκεκριμένη νίκη, για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να ενισχύσει τη δύναμή του. Για να μας κάνει να ξεχάσουμε την κακοδιαχείριση του κορωναϊού και της οικονομίας, και την απομόνωση στη διεθνή σκηνή.

Ο αντικουρδισμός είναι ένας καλός λόγος, δεδομένου ότι η επίσημη αντιπολίτευση είναι τόσο αντικουρδική, όσο και η κυβέρνηση. Υποδυόμενο την αντιτρομοκρατία, κάθε χτύπημα κατά των Κούρδων, της κύριας δύναμης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να διχάσει την αντιπολίτευση και να ενισχύσει τις διάφορες ομάδες εξουσίας, δηλαδή το στρατό και την ακροδεξιά.

Έγινε αργότερα κατανοητό ότι επρόκειτο για ένα από καιρό προγραμματισμένο σχέδιο. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι την περασμένη Τετάρτη θα ανακοίνωνε μια μεγάλη έκπληξη κατά την παρέμβασή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Το Κάλεσμα στο Έθνος». Ο Τουρκικός στρατός, λοιπόν, και μία ειδική μονάδα των ενόπλων δυνάμεων θα απελευθέρωναν τους -περισσότερους από 15- στρατιώτες και αστυνομικούς που κρατούνται, επί πέντε και πλέον έτη, από το (ευρισκόμενο σε ένοπλο αγώνα από το 1984) Κουρδικό Εργατικό Κόμμα («ΡΚΚ»), στις σπηλιές του όρους Γκάρε, στην τουρκο-ιρακινή μεθοριακή περιοχή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, οι δύο σημαντικότεροι ηγέτες του «ΡΚΚ», οι οποίοι συνήθως εδρεύουν στο αρχηγείο τους στην Κουαντίλ (Quandil), θα βρίσκονταν, επίσης, σε αυτήν την περιοχή για μία συνάντηση. Το αρχηγείο του «ΡΚΚ» απέχει από τα τουρκικά σύνορα, διά της χερσαίας οδού, 354 χιλιόμετρα και, αεροπορικώς, 140 χιλιόμετρα.

Το όρος Γκάρε, 40 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, βομβαρδιζόταν επί τρεις συνεχόμενες ημέρες από τα τουρκικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των 40 εξορμήσεών τους. Το απόγευμα της Τρίτης, ελικόπτερο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης των 13 ομήρων. Έξι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν δίπλα στους 13 ομήρους, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι 13 όμηροι εκτελέστηκαν από το «ΡΚΚ» και ότι οι σωροί τους μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Ισχυρισμός που διαψεύστηκε από το «ΡΚΚ», το οποίο δήλωσε ότι οι όμηροι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών τους και των Τούρκων στρατιωτών. Το «ΡΚΚ» διευκρίνισε ότι σκοτώθηκαν έξι ένοπλοι μαχητές του, υπερασπιζόμενοι τη ζωή των ομήρων, και περισσότεροι από 50 Τούρκοι στρατιώτες. Το «ΡΚΚ» επαίνεσε την αντίσταση του Γκάρε και δήλωσε ότι ο Τουρκικός στρατός υπέστη ήττα. Δεν είναι επί του παρόντος δυνατόν να ελεγχθεί η γνησιότητα των δύο ισχυρισμών.

Επιπλέον, μαθαίνουμε ότι οι δύο ανώτεροι ηγέτες του «ΡΚΚ», ακύρωσαν την τελευταία στιγμή το ταξίδι και τη συνάντησή τους στο λόφο Γκάρε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος προετοιμαζόταν να προβεί σε διακήρυξη πολιτικο-στρατιωτικής δόξας με τη σύλληψη των δυο ηγετών του «ΡΚΚ», συν την απελευθέρωση των ομήρων, αναγκάστηκε να ακυρώσει, και αυτός, την τηλεοπτική του εμφάνιση.

Ακόμα χειρότερα για τον Ερντογάν, καθώς, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης δεν συνετάγησαν με την κυβέρνηση. Αντιθέτως, επέκριναν αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση και τους στρατιωτικούς και πολιτικούς υπεύθυνους της αποτυχίας:

  • Είχατε ήδη προβεί σε διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι του 2014 με το Ισλαμικό Κράτος, για να σώσετε τη ζωή των διπλωματών και πολιτών του Προξενείου της Μοσούλης (Moussoul), και οι όμηροι απελευθερώθηκαν.
  • Αρκετοί αντιπολιτευόμενοι βουλευτές και ΜΚΟ, εξ ονόματος των οικογενειών των ομήρων, σας πρότειναν εδώ και πέντε χρόνια τη λήψη πρωτοβουλιών για τη διάσωση των κρατούμενων -από το «ΡΚΚ»- αστυνομικών και στρατιωτών. Πάντα αρνιόσασταν να ενεργήσετε.
  • Ποιος ευθύνεται για το θάνατο αυτών των 13 πολιτών;
  • Με βομβαρδισμούς σώζουμε τους ομήρους;

Ο οργισμένος Ερντογάν και η ομάδα του, αντί της αυτοκριτικής, επιτίθενται σε ολόκληρη την αντιπολίτευση, ακόμα και στη νέα κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν. Διότι το πρώτο ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συμφωνούσε ανοιχτά με την επίσημη τουρκική θέση ότι το «ΡΚΚ» ευθύνεται για αυτήν τη σφαγή. Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ δήλωσε: «Εάν επιβεβαιωθεί αυτός ο ισχυρισμός, θα καταδικάσουμε έντονα το ΡΚΚ». Οι Αμερικανοί επανόρθωσαν αργότερα και υιοθέτησαν την τουρκική θέση. Το ΡΚΚ βρίσκεται ήδη και πάντα στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 700 τοπικοί ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών «HDP» (3ου κόμματος της χώρας, Κουρδικού και αριστερού) συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την ήττα του Γκαρέ. Αιτία: Προπαγάνδα μιας αυτονομιστικής-τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ αυτοί οι άνθρωποι ήταν μόνο τοπικά μέλη ή ηγέτες του «HDP».

Απογοητευμένοι από την αποτυχία του Γκαρέ, οι ειδικοί στο κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας επιχειρηματολογούν τώρα υπέρ μιας νέας επιχείρησης του τουρκικού στρατού στη Σιντζάρ (Sinjar) και στο Κουαντίλ. Ο πρώτος στόχος, η Σιντζάρ, στη συρο-ιρακινή μεθοριακή περιοχή είναι η γενέτειρα των Γιαζίντι (Yézidis), οικείων, γενικά, του «ΡΚΚ». Η Σιντζάρ βρίσκεται, επίσης, στο δρόμο προς το Κουαντίλ, μεταξύ Τουρκίας και Ιράν.

Το Κουαντίλ, μία ορεινή περιοχή στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Ιράκ και Ιράν, φιλοξενεί το αρχηγείο του «ΡΚΚ», μετά την αποχώρησή του από την Κοιλάδα Μπεκάα (Bekaa), στο Λίβανο το 1999, κατόπιν της σύλληψης του ηγέτη του «ΡΚΚ», Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Abdullah Ocalan), που έκτοτε κρατείται στη φυλακή Ιμραλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.

https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom