Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο πλοίο με 722 μετανάστες από τη Λέσβο - Τα μέτρα της κυβέρνησης (φωτο)


370 άτομα θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές της Βόρειας Ελλάδας - Με γιατρούς, μαίες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στελεχώνονται τα κέντρα μεταναστών
- Σε εφαρμογή το σχέδιο αποφόρτισης των νησιών - Τα μέτρα της κυβέρνησης

Σε εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο αποφόρτισης των νησιών, όπως και η στελέχωση των υπαρχουσών δομών για τη βελτίωση των εκεί συνθηκών. Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων θα έχουν αναλάβει υπηρεσία γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, διαπολιτισμικοί μεσολαβητές-διερμηνείς, διασώστες, συντονιστές πεδίου και συντονιστής υπηρεσιών στη Μόρια και σε άλλα κέντρα.

Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα, ενώ περιλαμβάνει δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή του Λιμενικού Σώματος. Μέχρι και οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν, αναλαμβάνοντας να μεταφέρουν τα προσωπικά είδη των προσφύγων και μεταναστών.

Το πρώτο πλοίο «Καλντέρα Βίστα» κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αργά το απόγευμα με παραπάνω από 600 επιβαίνοντες. Οι περίπου 640 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν σε δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς. Πρόκειται για έναν καταυλισμό που στήθηκε από το 2016 και έχει χωρητικότητα 800 περίπου ατόμων, ενώ αυτή την περίοδο φιλοξενεί περίπου 1.000 άτομα. Τώρα υποδέχεται άλλους τόσους, σε περισσότερες από 200 κατάλληλες διασκευασμένες σκηνές. Οι υπόλοιποι θα διασκορπιστούν σε διαφορές δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.



Σήμερα στις 08:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε η άφιξη του δεύτερου πλοίου στη Θεσσαλονίκη, που μεταφέρει 722 άτομα από τη Λέσβο. Με τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου να είναι “πνιγμένα”, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα των πρώτων 1.500 και ενδεχομένως να ακολουθήσουν κι άλλοι. Την έντονη αντίθεσή τους, εξέφρασαν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας, όπου βρίσκεται η δομή φιλοξενίας, ο νέος δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης και ο πρώην και σήμερα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γκουντενούδης.

Παρά τις όποιες προσπάθειες, όμως, γεγονός παραμένει ότι οι αφίξεις συνεχίζονται αμείωτες στα νησιά, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος μέσα σε δύο 24ωρα διασώθησαν 230 πρόσφυγες-μετανάστες σε επτά περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου και Κω.

Με τα μέτρα αποτροπής που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ και τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή, η κυβέρνηση ελπίζει να περιορίσει δραστικά τις εισροές. Στη Λέσβο πήρε εντολή πριν από μερικά εικοσιτετράωρα να κατευθυνθεί για περιπολίες και δεύτερο πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες να εντοπίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα οι βάρκες μεμετανάστες που αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια και άρα να ειδοποιείται η τουρκική ακτοφυλακή όσο οι βάρκες βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα.


Η πολιτική ένταση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πάντως, συνεχίζεται αμείωτη. Ο αναπληρωτής τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα «σαν ένα ζήτημα διμερών σχέσεων και όχι ευρωπαϊκό».

Ο συνδυασμός του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, είναι το «στοίχημα» μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής ενός δημοκρατικού κράτους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να ασχοληθεί με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έχοντας ως στόχο να διαμοιράσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στις χώρες υποδοχής και σε άλλες χώρες-μέλη. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ είχε λάβει σχετική απόφαση, αλλά αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε πλήρως, λόγω της απροθυμίας αρκετών χωρών-μελών.

https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom