Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Reuters: Ο Τσίπρας επενδύει στην επανεκλογή του εδώ και έξι μήνες χωρίς αποτέλεσμα


Στην εφαρμογή στρατηγικής επανεκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία επιδίδεται εδώ και ένα εξάμηνο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με όχημα την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την επίλυση της
διαμάχης με την ΠΓΔΜ, χωρίς ωστόσο αυτή να αποδίδει, αφού το κόμμα του είναι σταθερά πίσω στις δημοσκοπήσεις, με τις εκλογές να απέχουν λιγότερο από οκτώ μήνες, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει «παρά τα δύο μεγάλα projects με την υπογραφή του το καλοκαίρι, τις ενδείξεις ότι η οικονομία βγαίνει από μια πολυετή ύφεση και την προθυμία -επιτέλους- επενδυτών να δανείσουν».

Στο άρθρο του πρακτορείου με τίτλο: «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός», υπενθυμίζεται ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με μία αριστερή ατζέντα και υποσχέσεις για αντροπή της λιτότητας, ωστόσο στη συνέχεια «υπέκυψε στα αιτήματα των πιστωτών και επαναπροσδιορίστηκε ως κονφορμιστής».

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού: «η στρατηγική του τώρα πλησιάζει το σημείο όπου η κυβέρνησή του θα μπορέσει να κάνει πράξει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να κάνει τροποποιήσεις στον πόνο της διάσωσης – σχέδιο που όπως εκείνος λέει αποβλέπει στη “δικαιη ανάπτυξη”».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι από τον περασμένο Αύγουστο «ο Τσίπρας έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να καταργήσει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, να μειώσει τους φόρους στα ακίνητα και τις επιχειρήσεις και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Αύξησε για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία τον κατώτατο μισθό κατά 11%. Επίσης θέλει να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές τα περασμένα χρόνια και να διευκολύνει τις αποπληρωμένες χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι» και τονίζει ότι: «ο Τσίπρας σκοπεύει να προσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέο μέχρι το 2020 και να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση για το σαφή διαχωρισμό της Εκκλησίας -Κράτους – κάτι σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους».

Όπως επισημαίνει το Reuters: «παράλληλα γίνονται κινήσεις για την επέκταση των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας από τα έξι στα 12 μίλια, είπαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο – κίνηση που «μπορεί να αμβλύνει κάποιες εθνικιστικές αντιδράσεις για τη “Μακεδονία” και να επιτρέψει τη δημιουργία ΑΟΖ γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά και να πυροδοτήσει τις εντάσεις με την Τουρκία».

Στις κινήσεις του πρωθυπουργού το πρακτορείο βλέπει ως στόχο τη μείωση του προβαδίσματος της ΝΔ πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου, το πρώτο επίσημο τεστ δημοτικότητας του Τσίπρα από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με αναλυτές ίσως προτιμήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν το προβάδισμα αυτό συνεχίσει να διευρύνεται, έστω και αν ο ίδιος αποκλείει επισήμως το ενδεχόμενο.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα», είπε στο πρακτορείο ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Ο στόχος είναι να μειώσουμε το προβάδισμα αυτό στις ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να κερδίσουμε στις εθνικές εκλογές αργότερα εντός του έτους».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει αρκετή καλή θέληση από τους εταίρους στην ΕΕ για να χαλαρώσει κι άλλο το ζωνάρι και να κερδίσει ψήφους. Υπογραμμίζεται δε ότι παρά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης η Αθήνα έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα – προϋπόθεση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν ότι μολονότι η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει φέτος τους δημοσονομικούς στόχους, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αργή.

Σημειώνεται δε ότι παρά το ότι οι υπουργοί του χειροκρότησαν όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ευρωζώνη επιφύλαξαν ψυχρή υποδοχή για την Ελλάδα λίγες μέρες αργότερα, με αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει ότι: «η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική» αφού «η Ελλάδα κάνει πίσω σε πολλούς τομείς. Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι φυσικά θετικό για τον Τσίπρα κι αυτό που έκανε στο μακεδονικό, αλλά εδώ δεν είναι αγορές, δεν μπορείς να ανταλλάξεις το ένα με το άλλο».

«Μια αρνητική έκθεση της ΕΕ μπορεί να ανησυχήσει τις αγορές – αποσταθεροποιώντας άλλη μια πτυχή της στρατηγικής επανεκλογής του Τσίπρα: την ανάγκη για ηρεμία στις χρηματαγορές» υπογραμμίζει το πρακτορείο, καταλήγοντας ενώ ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Markeit Economics τονίζει ότι: «Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που θα πρέπει να προσέξει η Ελλάδα να μην περάσει. Οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι είναι προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μια μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων».

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom