Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Συναγερμός στη Λευκωσία: Κατέρρευσε σπίτι - Eρευνες για εγκλωβισμένους - Τι λέει το ΕΤΕΚ (φωτο)


Παλαιό διώροφο πλινθόκτιστο σπίτι στην οδό Ιπποκράτους (Παλιά Λευκωσία) παρά το «ΟΧΙ» κατέρρευσε τις πρωινές ώρες της Τρίτης, με αποτέλεσμα οι Αρχές να έχουν αποκλείσει την περιοχή.


Πρόκειται για οικία η οποία ήταν εγκαταλελειμμένη και πριν χρόνια είχε καεί. Στη σκηνή βρέθηκαν από νωρίς το πρωί δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας.


Στο χώρο έγινε έλεγχος από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και με θερμικές κάμερες για εντοπισμό τυχόν ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονταν στο κτίριο, ή να περνούσαν μπροστά από αυτό την ώρα της κατάρρευσης και να έχουν καταπλακωθεί από τα μπάζα.

Ευτυχώς δεν έχει εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.
Δεν κινδυνεύουν παρακείμενες υποδομές.

Τι λέει το ΕΤΕΚ για την κατάρρευση του διώροφου

Το ζήτημα της θεσμοθέτησης τακτικής επιθεώρησης οικοδομών και της ενίσχυσης των νομοθετικών εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες τοπικές αρχές επαναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης σε γραπτή του δήλωση με αφορμή την κατάρρευση τα ξημερώματα παλιάς οικοδομής στο κέντρο της Λευκωσίας.

Το ΕΤΕΚ σημειώνει ο κ. Αχνιώτης «εδώ και χρόνια έχει καταθέσει πρόταση για θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών, έτσι ώστε να ελέγχονται έγκαιρα και να προλαμβάνονται καταστάσεις όπου οι οικοδομές θα καθίστανται επικίνδυνες».

Προσθέτει ότι «ένας σημαντικός αριθμός των κτιρίων στην Κύπρο έχει ανεγερθεί πριν την εφαρμογή του κυπριακού σεισμικού κώδικα και τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επίβλεψης». Τούτο, αναφέρει, «σε συνδυασμό με την έλλειψη της κουλτούρας συντήρησης των οικοδομών θα αυξάνει τις επικίνδυνες οικοδομές, και θα κάνει συχνότερη την απροειδοποίητη κατάρρευση τους θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές».

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ εκφράζει επίσης τη θέση ότι «τα υφιστάμενα νομοθετικά εργαλεία για τις επικίνδυνες οικοδομές είναι πυροσβεστικά και ανεπαρκή καθώς αφορούν το στάδιο στο οποίο η οικοδομή έχει ήδη καταστεί επικίνδυνη, σημείο όπου συχνά ο ιδιοκτήτης εν απουσία αποτελεσματικών μέτρων επιβολής, δεν έχει κίνητρο για να λάβει μέτρα προς άρση της επικινδυνότητας».

«Η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη καταστάσεων πριν τα κτίρια καθιστούν επικίνδυνα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι η νομοθεσία θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες τοπικές αρχές για άμεση επέμβαση και λήψη των απαραίτητων μέτρων, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη υποχρέωση του για αποκατάσταση της οικοδομής του».
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom