Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

«Αλαλούμ» με το δεκαώροφο κτήριο στην Ακρόπολη - Ορίστηκε αυτοψία - Μέλος του ΚΑΣ: Δεν θίγεται το μνημείο (ηχητικό)


Σε υπόθεση «αλαλούμ» αναδεικνύεται το ζήτημα του δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5, το οποίο αναμένεται να ελεγχθεί για τη νομιμότητα των οικοδομικών του αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος,
ενώ οι ιδιοκτήτες του (τα αδέλφια Ευμορφίδη που ήταν παρόντες) δήλωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ότι το ξενοδοχείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει με γκρουπ τουριστών στις 15 Απριλίου.

Οι ιδιοκτήτες του έργου δηλώνουν ότι έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε προκειμένου να πάρουν όλες τις οικοδομικές άδειες, ωστόσο κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι δεν ελέγχθηκαν άδειες και δεν κατατέθηκαν τα τελικά οικοδομικά σχέδια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων με ευθύνη, όπως φαίνεται, και υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Στην περίπτωση της Μισαραλιώτου το ΚΑΣ, ενώ άναψε το πράσινο φως, τώρα φαίνεται πως το ξανασκέφτεται.

Το Συμβούλιο σε μια μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε τελικά να διενεργήσει αυτοψία στο ξενοδοχείο της Φαλήρου και στο οικόπεδο της οδού Μισαραλιώτου την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου, προκειμένου να επανεξετάσει τα δεδομένα των δύο υποθέσεων.

Η υπόθεση της Μισαραλιώτου ωστόσο έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία έχει λάβει μόνο την προέγκριση και όχι την τελική οικοδομική άδεια που θα της επιτρέψει να ξεκινήσει εργασίες.

Το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα πριν από μερικούς μήνες θετικά στην ανέγερση της πολυώροφης ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά το θέμα ετέθη ξανά υπό συζήτηση μετά την αίτηση θεραπείας που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής με το σκεπτικό ότι το νέο κτίριο αλλοιώνει το αισθητικό περιβάλλον της περιοχής.

Η απόφαση του ΚΑΣ ακολουθεί την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία προχωρεί στην προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή.

Μάλιστα, το συμβούλιο ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την περιοχή Μακρυγιάννη με επικεφαλής την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ (και μέλος του ΚΑΣ) Θεοδώρα Γαλάνη, με αντικείμενο την κατάρτιση πρότασης για τη θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και περιορισμού του ύψους στα κτίρια που θα κατασκευάζονται στο μέλλον στην περιοχή.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προχωρήσει στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5, ενώ επιθεωρητές δόμησης θα ελέγξουν την ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας.
http://www.kathimerini.gr/

Μέλος του ΚΑΣ στον Realfm 97.8: Το μνημείο της Ακρόπολης δεν θίγεται από τα δύο επίμαχα κτίρια

«Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το μνημείο δεν θίγεται. Τα δύο επίμαχα οικόπεδα δεν είναι μέσα στο όριο του περιορισμού των υψών, οπότε και η Εφορεία δεν είχε τις ανάλογες δεσμεύσεις για να περιορίσει.

Δεν θεωρήσαμε ότι θίγεται άμεσα το μνημείο της Ακροπόλεως, είδαμε όμως ότι υπάρχει μία αυξανόμενη τάση στην περιοχή για πολύ υψηλά κτίρια και εκεί θορυβηθήκαμε. Είδαμε μία γενικότερη τάση να θέλουν οι οικοδομές να εξαντλήσουν αυτό που λέει ο νόμος», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Ελένη Μπάνου.

Η κ. Μπάνου εξήγησε ότι «υπάρχει μία αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. Από το 2012 υπάρχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, ο οποίος έχει αλλάξει στην περιοχή του Μακρυγιάννη, νοτίως του μουσείου της Ακροπόλεως, τα ύψη.

Το θεσμικό του πλαίσιο δεν εντάσσεται ούτε στο ΠΔ του 1975 που έθετε ζώνες υψών. Δεν έχει συμπεριληφθεί η περιοχή αυτή, ίσως δικαίως, γιατί υπάρχει μία μεγάλη υψομετρική διαφορά από τη Διονυσίου Αεροπαγίτου, οπότε θεώρησαν ότι μία μεγαλύτερου ύψους οικοδομή δεν θα θίγει την Ακρόπολη».

Τέλος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών εκτίμησε ότι χρειάζεται μία καλύτερη θεσμική θωράκιση. «Πρέπει να δούμε ξανά το θεσμικό πλαίσιο. Να δούμε μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος τους όρους. Οπωσδήποτε, μία καλύτερη θεσμική θωράκιση- που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θεσμικό πλαίσιο για αυτό το κομμάτι - είναι ευκταίων», τόνισε η κ. Μπάνου.

Ακούστε το ηχητικό:


Πρόεδρος ΤΕΕ στον Realfm: Πρέπει να μπουν κανόνες και να μην χτίζονται ψηλά κτίρια γύρω από την Ακρόπολη

«Πάγιο αίτημα του ΤΕΕ να συμμετέχει κάποιος εκπρόσωπος στο ΚΑΣ γιατί θα μπορούσαμε να συμβάλουμε. Φαίνεται ότι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στο οποίο μετέχει εκπρόσωπος του ΤΕΕ, έδειξε ευαισθησία και δεν έδωσαν την άδεια να χτιστούν όλα αυτά. 

Η πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να ερχόμαστε εκ των υστέρων και να μπουν κανόνες να μην χτίζονται πάρα πολύ ψηλά κτίρια γύρω από την Ακρόπολη. Είναι κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει και στον σχεδιασμό των αρμόδιων υπουργείων και της κυβέρνησης.Πάντα, ερχόμαστε εκ των υστέρων να λύσουμε ένα πρόβλημα.

Η λύση του να δοθεί αναστολή αδειών σε όλη την περιοχή, κολλάνε και κάποιες άλλες αδειοδοτήσεις οι οποίες δεν θα είχαν πρόβλημα. Δεν είναι αυτό λύση», δήλωσε στον Realfm 97, 8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός.

Με αφορμή τις καταστροφές που υπήρξαν από τα τελευταία καιρικά φαινόμενα, ο κ. Στασινός τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ''ψηφιακό μητρώο υποδομών''.

«Πρέπει το υπουργείο Υποδομών να αναλάβει την πρωτοβουλία να συγκροτήσει ένα ηλεκτρονικό ψηφιακό μητρώο υποδομών που θα καταγραφούν όλες οι υποδομές της χώρας, θα καταγραφεί ποιος είναι αρμόδιος να τις συντηρεί και να τις ελέγχει, ώστε όταν υπάρχει οποιαδήποτε καταστροφή να ξέρουμε πότε είχε ελεγχθεί τελευταία φορά, σε ποιον ανήκει η ευθύνη να παρακολουθεί το συγκεκριμένο έργο, για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Όλο αυτό θα κόστιζε λιγότερο στην ελληνική πολιτεία και θα ένιωθε πιο ασφαλής ο πολίτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Είναι αστείο αυτό που συμβαίνει, οι λόγοι είναι η αδιαφορία, η αμέλεια, ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν, δεν έχει κάποιος κίνητρο. Έχω σκεφτεί πολλές φορές ότι βολεύει να γίνονται αυτές οι καταστροφές και στη συνέχεια να έχουμε απευθείας αναθέσεις και γρήγορες διαδικασίες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Στασινός εκτίμησε ότι η εφαρμογή μίας ψηφιακής τράπεζας γης θα μπορούσε να επιλύσει πολλά προβλήματα όπως πχ. με τα 20.000 διατηρητέα που υπάρχουν στη χώρα καθώς και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom