Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

«Διαμάντια και μπλουζ», «σ’ εσάς που με ακούτε»… - Έφυγε από τη ζωή η Λούλα Αναγνωστάκη


Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη.

Η Λούλα Αναγνωστάκη γεννήθηκε τη δεκαετία του 30 στη Θεσσαλονίκη και ήταν η
μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Θεατρικά της έργα είχα παρουσιαστεί σε θέατρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κ.α).

Η παρουσία της στο θέατρο ξεκίνησε το 1956 με την τριλογία της Πόλης («Η διανυκτέρευση», «Η πόλη», «Η παρέλαση»), την οποία παρουσίασε ενιαία σε παράσταση ο Κάρολος Κουν, στο Θέατρο Τέχνης . Δύο χρόνια αργότερα το έργο της «Η συναναστροφή» ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά.

Ακολούθησαν τα έργα της «Αντόνιο ή το Μήνυμα» (1972), «Η νίκη» (1978), «Η κασέτα» (1982), «Ο ήχος του όπλου» (1987), τα οποία παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

Το 1990 ήρθε η ώρα του «Διαμάντια και μπλουζ», το έργο παρουσίασε ο θίασος Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Το 1995 ανέβηκε το «Ταξίδι μακριά» από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, το 1998 το μονόπρακτο «Ο ουρανός κατακόκκινος» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βίκτορα Αρδίττη.

Το 2003 παρουσιάστηκε το έργο της «Σ’ εσάς που με ακούτε» από τη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Το 2010 παρουσιάστηκε το κείμενο της «Ο Γιώργος ως Αμλετ», με την Ρένη Πιττακή, στο 53ο Φεστιβαλ Φιλίππων - Καβάλας που ήταν αφιερωμένο στον Γιώργο Χειμωνά, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του.

Η Λούλα Αναγνωστάκη είχε παντρευτεί με τον συγγραφέα και καθηγητή Ψυχιατρικής Γιώργο Χειμωνά, ήταν μητέρα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 4 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

από ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom