Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Τουρκική εισβολή στη Συρία για λόγους.... "ασφαλείας"!

Ερντογάν: Αν δεν αναλαμβάναμε δράση, βόμβες θα έπεφταν στις πόλεις μας
Προέλαση στο Ιντλίμπ με ρωσική στήριξη, υποστηρίζει η Άγκυρα

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν σήμερα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σε περιοχές που ελέγχονται από την τζιχαντιστική οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, αλλά κι ενός ενόπλου.

Και οι δύο δήλωσαν ότι είδαν αρκετά οχήματα να μεταφέρουν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στην Ιντλίμπ, από το συνοριακό πέρασμα της περιοχής (Atmah).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει χθες ότι αντάρτες από την Συρία, με την υποστήριξη τουρκικών δυνάμεων θα πραγματοποιήσουν επίθεση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ταχρίρ αλ-Σαμ.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ υποστήριξε, με δηλώσεις του, πως η επιχείρηση διαξάγεται κατόπιν συμφωνίας με τη Ρωσία.

Πριν την εισβολή οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις της Ταχρίρ αλ Σαμ προς υποστήριξη των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) οι οποίες συνοδεύουν τους Τούρκους στην προέλασή τους.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, το τουρκικό πυροβολικό έβαλε πέντε οβίδες ανά πυροβόλο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης, κάτι που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ακριβώς, ως βομβαρδισμός.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τη Μόσχα στην Αστάνα του Καζακστάν. “Στόχος μας είναι να αναβιώσουμε την ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης”, δήλωσε, ενώ μίλησε για το ζήτημα, τηλεφωνικά, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, αλλά και με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Ζαρίφ.

Η Άγκυρα άρχισε την ανάπτυξη δυνάμεων της στο συριακό έδαφος από εχθές, στέλνοντας εκεί μονάδες των ειδικών δυνάμεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία υλοποιεί την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ρωσία και το Ιράν, για την μείωση της βίας στην επαρχία Ιντλίμπ, βορείως της Συρίας, με την σύμπραξη των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Τώρα υλοποιούμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αστάνα για το Ιντλίμπ,” τόνισε ο Ερντογάν αναφερόμενος σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Αν η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση “βόμβες θα έπεφταν στις πόλεις μας. Οι προσπάθειες μας στο Ιντλίμπ συνεχίζονται, σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα την στιγμή αυτή,” δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματος AKP, στη Νικόπολη, δυτικά της Τουρκίας.

Επίθεση στη Ράκα από τους Κούρδους

Την ίδια ώρα η κύρια επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους στην συριακή πόλη Ράκα, αναμένεται ν’ αρχίσει σήμερα το βράδυ σύμφωνα με τοπικό διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από την συμμαχία που τελεί υπό την διοίκηση των ΗΠΑ.

Ο αντικειμενικός σκοπός της επίθεσης είναι η κατάληψη της περιοχής γύρω από στάδιο της πόλης, σύμφωνα με δηλώσεις του τοπικού διοικητή Αρντάλ Ράκα στο Reuters.

Οι δηλώσεις αυτές, έγιναν εντός της πόλης. Η εκπρόσωπος Τύπου για τις επιχειρήσεις των δυνάμεων SDF στην Ράκα, Τζιχάν Σέιχ Αχμάντ ανέφερε σε ανακοίνωσή της, στην ηλεκτρονική σελίδα για τις επιχειρήσεις ότι η απελευθέρωση της Ράκα, θ’ ανακοινωθεί κατά “τις επόμενες ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ηurriyetdailynews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom