Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο Γιάννης Τσιρώνης ξαναχτύπησε: Να γίνει νόμιμη και η φαρμακευτική χρήση της ηρωίνης


Είμαστε έτοιμοι για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης; Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης σχολιάζει τους κινδύνους της απαγόρευσης αλλά και τις πρόσφατες αποχωρήσεις από τους Οικολόγους Πράσινους.

Δεν νομίζω πως ο Πρωθυπουργός στην Ηπειρο έκανε «εξαγγελίες». Εμείς βαθμιαία λύνουμε παθογένειες δεκαετιών. Ολα όσα αναφέρθηκαν είναι ζητήματα που ήδη έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο και εμείς εργαζόμαστε πάνω σε αυτά. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει συνέπεια με το πρόγραμμά μας.

Δεν δίνουμε υποσχέσεις, όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός ήδη υλοποιούνται και βρίσκονται σε συμφωνία με όσα θέλουν οι δανειστές. Οι δασικές εκτάσεις, για παράδειγμα, μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις που φέραμε, είναι μέσα στις δεσμεύσεις. Η χώρα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τέτοιες μεταρρυθμίσεις.

Κάποιες ποικιλίες κάνναβης έχουν ψυχοτρόπες ιδιότητες - όχι ψυχεδελικές, πρόκειται για ευφραντική ουσία. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες που έχουν μόνο φαρμακευτικές. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν συζητάει αυτήν τη στιγμή τη νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» κάνναβης, αλλά αποκλειστικά της φαρμακευτικής.

 Μιλάμε για νόμιμα φάρμακα, που επιτέλους θα έρθουν στην Ελλάδα και δεν θα χρειάζεται να έχουμε γνωστό στο Λονδίνο που θα φέρνει φάρμακα στον καρκινοπαθή συγγενή μας.

Οι καλλιέργειες θα είναι υπό αυστηρότατο έλεγχο - λεπτομέρειες θα αναφέρονται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, το οποίο εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει έρθει προς ψήφιση.

Πάρα πολλές φαρμακοβιομηχανίες θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας, γιατί το κλίμα ευνοεί πολύ την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού. Το άλλο το κομμάτι περί νομιμοποίησης είναι συνολικό, δεν αφορά μόνο την κάνναβη και δεν σχεδιάζεται αυτήν τη στιγμή από την κυβέρνηση, αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντίρρηση. Χρειάζεται, ωστόσο, συνδυασμός πολλών υπουργείων και αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται στα σκαριά.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν προσφέρει τίποτα στον περιορισμό της χρήσης, ειδικά από τους νέους. Θα έλεγα, μάλιστα, πως είναι απαράδεκτο οι ουσίες να απαγορεύονται, γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνονται όπλο στα χέρια των λαθρεμπόρων.

Οσοι στηρίζουν, εδώ και εξήντα χρόνια, την απαγόρευση, ας μου εξηγήσουν τις εικόνες στο Μενίδι, στην Ομόνοια, στον Αγιο Παντελεήμονα. Δεν τα βλέπουν; Ας κάνουν τον απολογισμό τους.

Το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ με την ποταπαγόρευση του Μεσοπολέμου. Το αλκοόλ είναι από τις πιο τοξικές και εξαρτησιογόνες ουσίες. Αν αύριο το απαγορεύσουμε, θα γλιτώσουμε από αυτό ή τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα; Δεν μπορούμε να μιλάμε για τους κινδύνους της νομιμοποίησης, χωρίς να αναφερόμαστε στους κινδύνους της απαγόρευσης.

Πιστεύω ότι όλες οι ψυχοτρόπες ουσίες, ακόμα και η ηρωίνη, πρέπει να είναι νόμιμες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους και πάντα με αυστηρό έλεγχο της πολιτείας, όπως συμβαίνει με τη μορφίνη.

Η ηρωίνη, λοιπόν, θα έπρεπε κανονικά να δίνεται με φαρμακευτική αγωγή στα νοσοκομεία, ώστε να μην καταφεύγει ο κόσμος στους δρόμους και να σπάσει το παράνομο κύκλωμα. Αν αυτός ο οποίος την έχει ανάγκη, ως χρήστης, τη βρίσκει νομίμως, δεν θα την πουλάει έξω από τα σχολεία. Η τιμή της, άλλωστε, είναι πολύ χαμηλή - πρόκειται για ένα παλιό, αν και επικίνδυνο και τοξικό, φάρμακο, το οποίο προκαλεί εθισμό.

Ξεκαθαρίζω, βέβαια, ότι δεν μιλάω για νομιμοποίηση τύπου «μπορώ να τη βρω στο περίπτερο», αλλά για νομιμοποίηση με ιατρική συνταγή, μόνο εντός νοσοκομείων. Ανάλογα με την ουσία, μπορούμε να μιλάμε για ιδιοπαραγωγή, για ειδική σφραγίδα, για κέντρα, όπως αυτά στη Σουηδία. Είναι όμως μια συζήτηση που δεν είναι της στιγμής.

Δεν υπήρξε καμία διάσπαση στους Οικολόγους Πράσινους. Υπήρξαν τέσσερα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου που αποφάσισαν να αποχωρήσουν και κάποιοι ακόμη που υπέγραψαν το χαρτί. Μιλάμε για 34 ταμειακά ενήμερα μέλη. Οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει από παλιά, δεν ήταν καν παρόντες στα τελευταία συνέδρια. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, για παράδειγμα, Νίκος Χρυσόγελος παραιτήθηκε το 2014. Ηταν μια θεσμική παρουσία, με βαρύτητα.

Τα συγκεκριμένα μέλη, αντίθετα, δεν είχαν καμία σημαντική παρουσία στους οικολογικούς αγώνες. Διαφωνούσαν από την αρχή, διαμαρτυρήθηκαν που δεν πήραν τις θέσεις που είχαν διεκδικήσει. Δεν νομίζω ότι στην απόφασή τους έπαιξε ρόλο η πολιτική της κυβέρνησης. Οι ίδιοι δεν το έθεσαν.

Κάναμε συνέδριο τον Ιανουάριο και αυτή η παρέα που ξιφουλκούσε εναντίον της σε επιλεγμένα ΜΜΕ δεν ανέφερε συγκεκριμένα σημεία στα οποία παραβιάζεται η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους - αντίθετα, εμείς υπογράψαμε το νέο εθνικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, μία από τις νίκες του οικολογικού κινήματος.

Μου καταλογίζουν ότι δεν μίλησα όταν συνέβη η ρύπανση στον Σαρωνικό. Κάνουν λάθος. Μίλησα, και μάλιστα πολύ έντονα. Αυτό που δεν έκανα ήταν να χρεώσω ολιγωρία στην ηγεσία του υπουργείου και στις υπηρεσίες που έκαναν την απορρύπανση. Επρόκειτο, άλλωστε, για ψέμα, που αποδείχθηκε από τα νούμερα - από το ποσοστό, δηλαδή, του πετρελαίου, που διέρρευσε και τον χρόνο αντίδρασης σε αντίθεση με προηγούμενα παρόμοια ατυχήματα. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να μαζέψουμε το σύνολο του πετρελαίου από τη θάλασσα. Ηταν ένα παραμύθι το οποίο αναπαράγεται από τα ΜΜΕ, γιατί όλο αυτό συνέβη σε μια κυβέρνηση που δεν τους αρέσει.
http://www.tanea.gr/

Διαβάστε επίσης:
Υπουργός Γ. Τσιρώνης: Να πληρώσει κάποιος παράβολο για να έχει κάνναβη στο μπαλκόνι του! (ηχητικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom