Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Νέο kolpo grosso: Εθνικό ταμείο για «έξτρα σύνταξη»


Γράφει ο Ξενοφώντας Ερμείδης

Σε μια «χώρα» όπου η αμοιβή των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι είδος προς εξαφάνιση, η δε εργασία έχει εξαφανιστεί προ πολλού, οι άνθρωποι που συμμετείχαν οικειοθελώς στη σφαγή χιλιάδων εργαζομένων, «σκέφτονται» και προτείνουν ανέφικτα για την παρούσα οικονομική κατάσταση πράγματα.

Πρωτοβουλία για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης που θα δίνει συμπληρωματικές συντάξεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έναντι της οικειοθελούς καταβολής χαμηλών εισφορών, οι οποίες θα υπολογίζονται επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού, αναλαμβάνουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ).

Το αν υπάρχει περίσσευμα για να δώσει οικειοθελώς ο εργαζόμενος χρήματα, το αν υπάρχει συλλογική σύμβαση να τηρείται, αν γίνονται διακανονισμοί αμοιβών πείνας με μαύρη εργασία, ουδένα απασχολεί.

Φυσικά τα πρόσωπα που προχωρούν σ' αυτό το πραγματικά γελοίο σχέδιο δεν είναι άλλα από τα όργανα των εκάστοτε κυβερνήσεων που διέλυσαν το σύμπαν με πρώτο βιολί τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ.

Ο Παναγόπουλος έλαβε ευρωπαϊκή φώτιση για το σχέδιο γιατί κι αυτός θέλει ο Έλληνας εργαζόμενος να νιώθει Ευρωπαίος. Έτσι η διαδικασία για τη σύσταση του Εθνικού ΤΕΑ, εφόσον «κλειδώσει» η συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις (σ.σ. απαιτείται η καταβολή εργοδοτικής εισφοράς), θα ξεκινήσει με τη δημιουργία μεικτής επιτροπής που, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εξετάσει το σχετικό πλαίσιο, τις μορφές χρηματοδότησης και τα τυχόν φορολογικά ή άλλα κίνητρα που, από κοινού, θα ζητήσουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις να θεσπιστούν.

Στην χώρα που δεν τηρήθηκε καμία συμφωνία η οποία έγινε μεταξύ εργαζομένου και κράτους καταληστεύοντας τα ταμεία και εξαθλιώνοντας τους συνταξιούχους, έρχονται σήμερα να του υποσχεθούν «έξτρα» σύνταξη που θα πληρώνει ο ίδιος.

Θα ήταν πραγματικά θαύμα αν μαθαίναμε κάποια στιγμή πόσο θα κοστήσεουν οι έρευνες και όλο το αλισβερίσι των εγκεφάλων που θα λάβουν μέρος για να στήσουν ένα πανηγύρι το οποίο αν υλοποιηθεί θα είναι ακόμη μια παγίδα για να ληστέψουν το υστέρημα όσων οικειοθελώς πέσουν μέσα.

Επειδή και οι σωτήρες των εργαζομένων δεν αναπνέουν χωρίς Ευρώπη ας δούμε τι ισχύει για ανάλογη περίπτωση στις χώρες της ΕΕ. Να λάβουμε υπ' όψιν μας βέβαια πως στις χώρες αυτές οι νόμοι λειτουργούν, οι συμφωνίες εργαζομένου-κράτους τηρούνται και δεν έχουν Παναγόπουλους να «κόπτονται» για τα δικαιώματά τους.

Πάνω από το 25% του ενεργού πληθυσμού της Ευρώπης έχει «κάλυψη» από επαγγελματικά ταμεία, ενώ σε όλες τις χώρες το κράτος ασκεί εποπτεία χωρίς να εμπλέκεται στη διοίκηση ή να διαχειρίζεται τις εισφορές.

Σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο την εποπτεία έχουν τα υπουργεία Οικονομικών, στην Ιταλία, στο Λουξεμβούργο, στη Φινλανδία τον έλεγχο ασκεί ειδική ανεξάρτητη αρχή, στη Γαλλία λειτουργεί ειδικό σώμα εποπτείας, στην Ολλανδία την εποπτεία έχει το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στον τοίχο

Σημ. Ζείδωρον: Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα δημοσιεύει η Ημερησία του Σαββατοκύριακου,η οποία το βλέπει μάλλον θετικά.Απλά να πούμε ότι ανήκει στο συγκρότημα του Μπόμπολα που πρόσκειται στην κυβέρνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom