Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ο Ευκλείδης «σφράγισε» τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

Βλέπουν τεχνική συμφωνία στο Εurogroup του Απριλίου

Προ των πυλών βρίσκονται πλέον τα σκληρά μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση βλέπει άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Τα μέτρα τα οποία φέρνουν σε πρώτο πλάνο το νέο μαχαίρι σε
αφορολόγητο και συντάξεις «σφράγισε» με ομιλία του σε συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βάζοντας απέναντί τους τα περιβόητα αντίμετρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είπε, επίσης 2% του ΑΕΠ.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν βρέξει, χιονίσει, η ενεργοποίηση των αντιμέτρων θα γίνει μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη, αλλά κυρίως το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία.

Η ομιλία Τσακαλώτου στη Βουλή είχε λίγο από όλα. Από Αμλετ και Αϊνστάιν έως ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης και αυτοκριτική για τη δυνατότητα πάταξης της φοροδιαφυγής. Κάναμε λάθος στην προσέγγιση όσον αφορά το πόσο γρήγορα μπορείς να αντιμετωπίσεις τη φοροδιαφυγή ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ομολογώντας ότι «έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα για να ελαφρύνουμε τα χαμηλότερα».

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ. Παρά τα λάθη, η κυβέρνηση εμφανίζεται πάλι να ποντάρει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αύριο σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παρουσιαστεί ο περιβόητος Μεγάλος Αδερφός, το νέο σύστημα διασταυρώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ανάμεσα σε πρωτογενείς καταθέσεις και δηλωθέντα εισοδήματα. Ηδη το ειδικό λογισμικό έχει εφαρμοστεί σε πιλοτική μορφή και αναμένεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων παρόμοιων με αυτά που εμφάνιζε στο παρελθόν το ΣΔΟΕ, όταν άνεργος με μοναδικό δηλωθέν εισόδημα το επίδομα ανεργίας παρουσιαζόταν με καταθέσεις 1,6 εκατ. ευρώ. Το αδύνατο σημείο αυτών των διασταυρώσεων στο παρελθόν ήταν οι εισπράξεις και οι ατέρμονες δικαστικές διενέξεις με φόντο τον χρόνο παραγραφής των υποθέσεων.

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΟΣΤΙΣΕ 7,1 δισ. Στην ημερίδα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης παρουσίασε τα ευρήματα ανάλυσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία το κόστος των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης φτάνει έως και τα 7,1 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι προβλέψεις της ομάδας του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017, από 1,5% που ήταν πριν από λίγους μήνες, πλέον έχουν υποχωρήσει σε 0,5%. Για την πορεία του ΑΕΠ έως το 2021, με βάση τις δικές του προβλέψεις, το κόστος των καθυστερήσεων και της αβεβαιότητας που έχει επιφέρει διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Αν ληφθούν υπόψη οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για μεγέθυνση 2,7% φέτος και υψηλές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, τότε ο λογαριασμός του κόστους έως το 2021 (εξαιτίας της χαμηλότερης τελικά ανάπτυξης) διαμορφώνεται σε 7,1 δισ. ευρώ.

ΑΙΧΜΕΣ ΠΡΟΣ «ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΣ». Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τους «κινδυνολόγους» χωρίς να κατονομάζει, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες φτάνουν στο σημείο όπως είπε να μιλούν για τέταρτο Μνημόνιο. Τα βέλη κατευθύνονταν μάλλον περισσότερο προς τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν αγγίζουν και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με φόντο τις ηχηρές προειδοποιήσεις του για τους κινδύνους που ενέχει η καθυστέρηση της αξιολόγησης.

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύετε» κατέληξε ο Τσακαλώτος παρότι νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προέβλεπε με βεβαιότητα επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Μέχρι τώρα, πάντως, το κουαρτέτο δεν έχει βγάλει εισιτήρια επιστροφής στην Αθήνα για να σφραγίσει το Staff Level Agreement και το στραβοπάτημα της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 29/3/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom