Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Βρυξέλλες: Καμία συμφωνία χωρίς αλλαγές στα εργασιακά - Απομακρύνεται και ο Απρίλιος


Διαψεύδονται οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς την ολοκλήρωση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι χωρίς το κλείσιμο των εργασιακών αλλά και «των πολλών ανοιχτών θεμάτων», κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Συγχρόνως, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του Απριλίου δεν είναι πιθανός, καθώς, όπως είπε, παρόλο που μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η συνολική συμφωνία που θα διασφαλίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς και συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ακόμη, ο ίδιος αξιωματούχος υπονόησε ότι δεν θα υπάρξει η ευελιξία που ίσως ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση και στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα, όπως η αγορά ηλεκτρισμού και οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς, όπως σημείωσε, «αν δεν υπάρξει μία καλή λύση σε αυτά τα θέματα δεν βλέπω να κλείνει η διαπραγμάτευση».

Οσον άφορα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τα εργασιακά ο ίδιος είπε πως «το να πάνε τα εργασιακά στην τρίτη αξιολόγηση, είναι τόσο εκτός θέματος και πραγματικότητας που δεν ξέρω πως να σας το πω».

Πρόσθεσε δε πως δεν υπάρχει συμφωνία για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο του 3.5% το 2019, αλλά ούτε και για τα αναπτυξιακά μέτρα, αν ξεπεράσει τον συγκεκριμένο στόχο.

Εκεί που έχει σημειωθεί πρόοδος, είναι στο αφορολόγητο όριο, ενώ το ασφαλιστικό και τα εργασιακά παραμένουν ακόμα ανοιχτά. «Τα θέματα είναι τεχνικά εύκολα, αλλά πολιτικά δύσκολα και μερικά από αυτά βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μήνες, ακόμα και χρόνια», συμπλήρωσε.

Η επιστροφή των θεσμών θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες μέρες μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας αλλά και πως θα εξελιχθεί η συζήτηση σε αυτό, καθώς οι υπουργοί θα αναζητήσουν διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το πόσο γρήγορα μπορούν να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα.

Οσον αφορά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, το γεγονός ότι μεσολαβεί το Πάσχα αλλά και οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο, καθιστά τον μήνα «δύσκολο» για αποφάσεις που συμπεριλαμβάνουν τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα επιτρέψουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom