Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Το 4ο νηπιαγωγείο Πειραιά συμμετέχει σε πρόγραμμα του Harvard


Με αρχηγό στο ταξίδι τον πολυβραβευμένο δημοσιογράφο Πολ Σαλοπέκ, οι μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου Πειραιά εδώ και τρία χρόνια «τριγυρίζουν» σε όλο τον πλανήτη με παρέα τους εκατοντάδες παιδιά από όλο το κόσμο.
Το ερευνητικό κέντρο της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Project Zero, σε συνεργασία με τον κάτοχο δύο βραβείων Pulitzer ανθρωπολόγο-δημοσιογράφο και βασικό συνεργάτη του National Geographic, Πολ Σαλοπέκ, έχουν δημιουργήσει ένα ψηφιακό ταξίδι γνώσεων βασισμένο στο μεγάλο ταξίδι που πραγματοποιεί ο κ. Σαλοπέκ προκειμένου να ανιχνεύσει την παγκόσμια μετανάστευση των προγόνων μας.
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι που συμμετέχουν σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλο τον κόσμο με το όνομα «Out of Eden Learn» ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα-στόχους που ξεκινούν από τις μαγευτικές περιπέτειες του δημοσιογράφου στα πέρατα του κόσμου και στη συνέχεια παρουσιάζουν τις δικές τους «εργασίες» πάνω σε αυτές.
Εκτός συνόρων
Ετσι, η συνταγή του ελληνικού χαλβά αλλά και οι παλιές ιστορίες που κρύβει η συνοικία των Καμινιών στον Πειραιά θα ταξιδέψουν με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας στα σχολεία της Ισπανίας, της Αμερικής και της Βραζιλίας, με τα παιδιά σε δεύτερο χρόνο να συζητούν για τις απορίες και τις παρατηρήσεις τους. Αυτή η αλληλεπίδραση των σχολείων έχει δημιουργήσει στα παιδιά την αίσθηση της παγκόσμιας κοινότητας.
Αλληλεπίδραση
Με συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία «πατάει» πάνω στο αναλυτικό πρόγραμμα των νηπιαγωγείων, οι μαθητές και οι γονείς τους μαθαίνουν να παρατηρούν ξανά τον κόσμο και τη γειτονιά στην οποία ζουν, να ανακαλύπτουν κρυμμένες ομορφιές της και να επικοινωνούν ξανά με το περιβάλλον τους.
Στη συνέχεια μοιράζονται τις ιδέες τους και «μπλέκονται» με σχολεία από όλο τον πλανήτη, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα ως εφαλτήριο για μια νοηματοδοτημένη μάθηση που θα τους καταστήσει παγκόσμιους πολίτες. 
Οι μαθητές από την Ελλάδα βλέπουν τις συνήθειες, τα σχολεία και τις γειτονιές των υπόλοιπων συμμαθητών τους από τον πλανήτη προωθώντας την πολυπολιτισμικότητα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.
Συγχαρητήρια
Πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, προκειμένου να παρατηρήσουν πώς το ψηφιακό ταξίδι προχωράει στην Ελλάδα αλλά και να συγχαρούν τους Ελληνες εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο «Out of Eden Learn» και συγκεκριμένα τη νηπιαγωγό του σχολείου Κυριακή Μέλλιου, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι ο «ιθύνων νους» που έφερε το Harvard στα Καμίνια.
Μετά τη δυναμική αρχή που έκανε ο Πειραιάς, πλέον στο πρόγραμμα στην Ελλάδα συμμετέχουν πάνω από 15 σχολεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νηπιαγωγεία. Είναι εντυπωσιακό να παρατηρείς τη δυναμική που έχει αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην προώθηση αξιών στα παιδιά ξεπερνώντας προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, όπως είναι η γλώσσα.
Αυτή τη στιγμή το 1/3 των παιδιών στο 4ο Νηπιαγωγείο δεν είναι από την Ελλάδα και πολλά παιδιά δεν μιλούν καν ελληνικά. Κι όμως, η δύναμη της εικόνας είναι τέτοια που βοηθά να ξεπεράσουν τέτοια προβλήματα.

Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 6/3/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom