Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Χιονοθύελλα σε Καβάλα, Δράμα, Λάρισα - Για 6η μέρα αποκλεισμένη η Κύμη! - Πάγωσαν τα Γιάννενα (φωτο & βίντεο)

Αποκλεισμένα νησιά και χωριά από τον χιονιά

Σφοδρή χιονόπτωση στην αν. Μακεδονία - Δεν μπόρεσε καν να προσεγγίσει super puma στην Σκόπελο - «Παρέλυσε» η Θεσσαλονίκη - Στους 50 πόντους το χιόνι στα Γιάννενα


Αποκλεισμένα χωριά, νησιά ολόκληρα χωρίς ρεύμα και νερό, διακοπή κυκλοφορίας σε μεγάλα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου, τεράστια προβλήματα στην κίνηση στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αλλά και κλειστά σχολεία και καταστήματα, είναι τα αποτελέσματα της σφοδρής κακοκαιρίας και του χιονιά που πλήττει και σήμερα, για έκτη ημέρα, μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης εξακολουθεί να χιονίζει και μάλιστα με χαρακτηριστικά χιονοθύελλας στην Ήπειρο, ακόμα και μέσα στα Γιάννενα, στην Ανατολική Μακεδονία, ειδικά στην Καβάλα και τη Δράμα, αλλά και στην Θεσσαλία με το χιόνι στη Λάρισα να χαρακτηρίζεται πρωτοφανές. Ανάλογα φαινόμενα και στην Λαμία, όπου στην εθνική οδό, από τα Καμμένα Βούρλα έως τις Ράχες, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ενδεικτικό του πολύ άσχημου καιρού που επικρατεί ακόμα και σήμερα στις Σποράδες, είναι ότι δεν μπόρεσε καν να προσεγγίσει στην Σκόπελο, ελικόπτερο super puma της Πολεμικής Αεροπορίας! Τα δύο νησιά, Αλόννησος και Σκόπελος, παραμένουν για πέμπτη ημέρα χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ το χιόνι ακόμα και μέσα στους οικισμούς φτάνει τα 2 μέτρα.

Χιονοθύελλα σε Καβάλα - Δράμα
Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση -ίσως την ισχυρότερη των τελευταίων ωρών- με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Από νωρίς το πρωί, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου.

Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας δεν λειτούργησαν σήμερα λόγω αδυναμίας του κόσμου να μετακινηθεί από τις γειτονιές προς το κέντρο της πόλης. Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας παραμένει κλειστό από χθες, ενώ από χθες το βράδυ δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Μάλιστα, δύο λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, που ξεκίνησαν από Αθήνα για Καβάλα (και αντίστροφα) κόλλησαν στο χιόνι -το πρώτο στη Λαμία και το δεύτερο στην Κατερίνη- και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω.

Το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και μέχρι το ύψος του ποταμού Στρυμόνα παραμένει ανοιχτό και τα αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορήσουν ακόμα και χωρίς αλυσίδες.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Καβάλα και Δράμα παραμένουν κλειστά με σχετική απόφαση των κατά τόπους δημάρχων.

Η πυκνή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Ανατολική Μακεδονία και η οποία λόγω του ισχυρού και ψυχρού ανέμου έχει χαρακτηριστικά χιονοθύελλας αναμένεται να κοπάσει τις πρώτες απογευματινές ώρες, οπότε και θα ξεκινήσουν συντονισμένες προσπάθειες για τη διάνοιξη των κεντρικών οδικών αρτηριών με τη ρίψη αλατιού ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η μετακίνηση των πολιτών και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Αυτή τη στιγμή, επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν ανακηρυχθεί οι δήμοι Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Αιγιαλείας, Σκοπέλου, Αλοννήσου, Κύμης-Αλιβερίου και οι Φέρες στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Για έκτη ημέρα αποκλεισμένοι στα σπίτια τους στην Κύμη!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κύμης, στην Εύβοια, όπου μέσα στον οικισμό, το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν δημιούργησαν πάγο, ενώ νέο χιόνι που έπεφτε έως και χθες έκανε την κατάσταση ανυπόφορη. Οι εικόνες από το νοσοκομείο της Κύμης, που μοιάζει με παγωμένο «ανάκτορο», είναι ενδεικτικές του τι αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εκεί.











Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ περιγράφουν στο protothema .gr  τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν μαζί με τους ασθενείς: «Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα ο δρόμος που οδηγεί στο νοσοκομείο μας. Παραμένει κλειστός για έκτη ημέρα. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο κόσμο και παραμένουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι εδώ γιατί δεν μπορούν να φτάσουν στα σπίτια τους που το χιόνι ξεπερνάει τα δυο μέτρα», λέει ο κ. Νίκος Κόκκος που είναι υπεύθυνος ΕΚΑΒ στο νομό Ευβοίας. «Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω του χιονιά και εγώ ο ίδιος έχω δώσει στους διασώστες του ΕΚΑΒ το δικό μου το τζιπ για να μπορέσουμε να παραλάβουμε κόσμο που υποφέρει. Πήγαμε και παραλάβαμε ένα μωράκι τριών μηνών από τη περιοχή Κληματάρι που υπέφερε από υποθερμία και ένα άλλο παιδάκι που είχε σκωληκοειδίτιδα και με μεγάλη δυσκολία τους φέραμε στο νοσοκομείο. Τα τρόφιμα, τα νερά τα κουβαλάμε με το τζιπ και τα φέρνουμε στο νοσοκομείο γιατί ο κόσμος είναι πολύς και πρέπει να τους φροντίσουμε. Υπάρχει και ένα ερπυστριοφόρο στρατού που βοηθάει την κατάσταση όσο μπορεί αλλά το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε χιονίζει πάλι και η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ. Πόρτες και παράθυρα έχουν πιάσει πάγο και κάνουμε ότι μπορούμε με τα φτυάρια για να κρατήσουμε την είσοδο του νοσοκομείου ανοιχτή», είναι η δραματική περιγραφή του.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός πως ακόμα και για να βγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι αναγκάζονται να σκάψουν λαγούμια στο χιόνι: 


Πάγωσαν τα Γιάννενα
Μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους, εξακολουθούν να δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, καθώς συνεχίζεται η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της Ηπείρου. Στην πόλη των Ιωαννίνων αυτή την ώρα το χιόνι αγγίζει τους 50 πόντους, ενώ σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος συνιστά στους καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους (κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια).

Τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ έχουν διακοπεί από τα ξημερώματα, ενώ αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Αστυνομίας, η κίνηση των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, πρέπει να γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό και τις εθνικές οδούς σε φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Αποκλεισμένα μέχρι στιγμής, είναι χωριά της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία, καθώς και εκείνα τα οποία βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας -Ιωαννίνων, από το 10ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Οι δρόμοι που οδηγούν από την παλιά εθνική οδό, προς τα χωριά Δράμεση, Κορύτιανη, Μενίνα έχουν πολύ χιόνι, ενώ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Βασίλης Φάτσιος, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί συνάδελφοί του δεν μπορούν να πλησιάσουν στα μαντριά τους. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο των Φιλιατών, ενώ πριν από λίγο έγινε απεγκλωβισμός 15 αυτοκινήτων στο δρόμο Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς στη θέση Γωνιά.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι, λόγω των συνεχιζόμενων έντονων καιρικών συνθηκών και σε επικοινωνία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας με απόφασή του, αναστέλλει για αύριο Πέμπτη τη λειτουργία του συνόλου των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ.

Στο δήμο Σουλίου, δύο μηχανήματα επιχειρούν να ανοίξουν τους δρόμους, ενώ με υδροφόρα επιχειρείται να μεταφερθεί θαλασσινό νερό, για να ρίξουν σε δρόμους της περιοχής. Πάντως, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Μαυρογιώργος, προτεραιότητα δίνεται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες και στα νοσοκομεία.






Διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ στη Λάρισα - Κλειστά τα καταστήματα
Σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε από τα ξημερώματα και είναι σε εξέλιξη στη Λάρισα, με τη θερμοκρασία να έχει κατρακυλήσει στους -7 βαθμούς. Το χιόνι έχει καλύψει πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκ. Η μετακίνηση είναι πολύ δύσκολη, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη. 
Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας και της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης που έχει πλήξει το νομό οδήγησε εμπόρους και καταστηματάρχες να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα το απόγευμα της Τετάρτης. «Δεν έχει νόημα να είμαστε ανοιχτοί, γιατί το χιόνι είναι παρά πολύ και πήραμε απόφαση ομοφώνως να προτείνουμε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα» δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Γιώργος Τσιαπλές.

Εν τω μεταξύ, όλο και δυσκολεύει η κατάσταση στο νομό της Λάρισας από τον χιονιά, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η χιονόπτωση, ενώ υπάρχουν περιοχές και κυρίως ορεινά χωριά που η μετάβαση είναι σχεδόν αδύνατη.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο χωριό Σκλήθρο της περιοχής της Αγιάς, στο οποίο και επιχειρείται με πολλές δυσκολίες το άνοιγμα του δρόμου από εκχιονιστικά μηχανήματα.

Να σημειωθεί, πως σε όλο το νομό η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει. «Μόλις περνάει το εκχιονιστικό μηχάνημα, ακριβώς μετά από 10 λεπτά το χιόνι καλύπτει όλο το δρόμο. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και το χιόνι είναι ασταμάτητο» δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιπεριφεριάρχης Π.Ε Λάρισας, Δημήτρης Παπαδημόπουλος.

Χωρίς ρεύμα και νερό Αλόννησος και Σκόπελος
Σε απόγνωση βρίσκονται οι άνθρωποι που ζουν στα δύο νησιά των Σποράδων, την Αλόννησο και τη Σκόπελο, αφού συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή. Ενδεικτικό της πολύ άσχημης κατάστασης που επικρατεί και σήμερα στα νησιά είναι το γεγονός πως δεν κατάφερε να προσεγγίσει καν ελικόπτερο super puma στην Σκόπελο!

Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών να φθάσουν ως εκεί. Αποκλεισμένες είναι οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι.

Τόσο η Αλόννησος, όσο και η Σκόπελος, που παραμένουν χωρίς ηλεκρικό ρεύμα, δεν έχουν και νερό αφού δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης και έχουν σπάσει ή παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης. Στη Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο. 

Παραμένουν τα προβλήματα στην παγωμένη Θεσσαλονίκη
Την ώρα που η δοκιμαζόμενη χθες από τον χιονιά Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με -4 βαθμούς Κελσίου, οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης είναι «ανοιχτοί», αλλά οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, λόγω του παγετού που έχει σχηματιστεί σε πολλούς δρόμους. 

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε όλο τον νομό, ενώ δεν λειτουργούν ούτε το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκαν όλες οι προσδιορισμένες για σήμερα ποινικές και πολιτικές δίκες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Κανονικά διεξάγονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό του ΟΑΣΘ, καθώς, όπως έγινε γνωστό, λόγω της κακοκαιρίας τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και κυκλοφορούν μόνο 130 από τα 480 με 500 λεωφορεία του Οργανισμού.

Εξάλλου, με αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους Πολυγύρου, Μηχανιώνας, Επανομής, Λαγκαδά προς Σοχό και Ασκό, Πέντε Βρύσες-Βερτίσκος, Λιβάδια-Περιστερά, Ζαγκλιβέρι-Πετροκέρασα, Σουρωτή-'Αγιος Αντώνιος, όπως επίσης στους δρόμους που οδηγούν προς Ωραιόκαστρο, Φίλυρο, Πανόραμα, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Εξοχή. Παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εσωτερική Περιφερειακή, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας από το 12ο χλμ. μέχρι το 96ο χλμ. και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας, από τον κόμβο της Λαχαναγοράς μέχρι την Περιφερειακή.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται -επίσης- τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών, και σε αρκετούς -κυρίως- επαρχιακούς δρόμους της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας.

«Πολικό» ψύχος στη Δυτική Μακεδονία
«Πολικό» ψύχος επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία, όπου η Φλώρινα και η Πτολεμαΐδα ξημέρωσαν με -18 βαθμούς Κελσίου και με -14 τα Γρεβενά, ενώ λίγο μετά τις 7 το πρωί ο υδράργυρος στις πόλεις αυτές «έδειχνε» από -13 έως -10 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες ή χιονολάστιχα χρειάζονται οι οδηγοί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, και σε τμήματα επαρχιακών δρόμων της Καστοριάς και των Γρεβενών.

Χιόνι παντού σε Λαμία και Καρπενήσι - Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων 
Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία, ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας, καθώς η έντονη χιονόπτωση που συνεχίζεται έχει δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα.  Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι σχεδόν μηδενική, αφού ακινητοποιήθηκαν αστικά λεωφορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και δόθηκε και πριν λίγο εντολή να σταματήσει να εκτελείται η αστική συγκοινωνία. 

Τα αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ και της ΕΛΑΣ κυκλοφορούν μέσα στην πόλη μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες ακόμη και στο κέντρο. Οι περιφερειακοί δρόμοι είναι σχεδόν αδιάβατοι, ενώ τα μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να ανοίξουν κάποια τμήματα και κάποιες προσβάσεις σε κρίσιμα σημεία, όπως στους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο ενώ την ίδια στιγμή το χιόνι φτάνει τους 20 πόντους περιφερειακά.

Στη δυτική Φθιώτιδα το χιόνι έχει φτάσει τους 20 πόντους στην περιοχή της Μακρακώμης και τους 30 πόντους στην περιοχή του Τυμφρηστού και χιονίζει ασταμάτητα. Στην πόλη του Καρπενησίου το χιόνι έφτασε τα 25 εκατοστά και χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση. Στα παραλιακά Καμμένα Βούρλα και Αγιο Κων/νο το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά και η κυκλοφορία εξελίσσεται με δυσκολία. 

Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα Ι.Χ. επιτρέπεται η πρόσβαση προς την πλευρά του Καρπενησίου, όπως, επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και προς την πλευρά του Δομοκού, όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

Στο εθνικό δίκτυο μετά την ακινητοποίηση των φορτηγών με την εντολή που δόθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας κυκλοφορούν μόνο ΙΧ αυτοκίνητα και εκχιονιστικά, τα οποία δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο. Σε διάφορα σημεία, από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τις Ράχες, το εθνικό δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα και χρειάζεται την προσοχή των οδηγών εωσότου παρέμβουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα. 

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom