Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Κακά μαντάτα: Προσωπική διαφορά 20% στις συντάξεις - Φόβοι για «κόφτη»

Βάσει νόμου η διαφορά αυτή θα παραμείνει μέχρι το 2018

Αυτό έδειξε το πρώτο δείγμα του 10% των συντάξεων - Πετρόπουλος: Οι δανειστές δεν έχουν θέσει με «επίσημο τρόπο» θέμα κατάργησής της.

Προσωπική διαφορά έως 20% «δείχνει» το πρώτο δείγμα του επανυπολογισμού του 10% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ξεπερνά το 110%.

Σύμφωνα με τον όσα είπε στον Real Fm ο κ. Πετρόπουλος «δεν έχει τεθεί με επίσημο τρόπο από τους δανειστές θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των καταβαλλόμενων συντάξεων»(Ακούστε εδώ το ηχητικό). Ωστόσο ανεπίσημα υπάρχει πάντα στην ατζέντα κυρίως του ΔΝΤ. Ο κ. Πετρόπουλος επέμεινε, πάντως, ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Βάσει του νόμου η «προσωπική διαφορά» διατηρείται ως κομμάτι της σύνταξης έως το τέλος του 2018. Εν συνεχεία, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα σημειωθεί αύξηση(!) των συντάξεων, ο «κόφτης» αναμένεται να βάλει στο στόχαστρο την «προσωπική διαφορά».

Σχετικά με την ακριβοθώρητη εγκύκλιο για τα «μπλοκάκια», ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών.

Για την αύξηση των εισφορών τόνισε ότι το 98% των αγροτών και η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν όφελος. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, ο κύριος όγκος των αγροτών που ήταν ενταγμένοι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση θα πληρώνουν 87 ευρώ το μήνα αντί για 113 ευρώ.

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας προεξοφλεί χαμηλή εισπραξιμότητα από τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων καθώς οι περισσότεροι θα δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα είτε λόγω των συνθηκών είτε αποκρύπτοντάς τα.

Στον προϋπολογισμό του 2017, αν και προβλέπονται αυξημένα έσοδα από εισφορές της τάξης του 1,371 δισ. ευρώ, αναγνωρίζεται ότι μόλις τα 49 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις νέες εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, ενώ στα 92,7 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται τα επιπλέον έσοδα από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών στους αγρότες.

Το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να επανεντάξει στο σύστημα περίπου 350.000 ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν κηρύξει λόγω αδυναμίας στάση πληρωμών και γι' αυτό το λόγο προώθησε το μέτρο μερικής καταβολής των εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom