ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Σε σκοτσέζικο ντουζ τείνουν να εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με τον προβληματισμό που προκλήθηκε τις προηγούμενες ώρες, έπειτα από το χάσμα που παρατηρήθηκε στις απαιτήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν, να δίνει τη θέση του στην αισιοδοξία, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δείχνει να... παίζει με την κάνουλα της ρευστότητας, καθώς αύξησε κατά 2 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζεςΤόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και οι εκπρόσωποι των θεσμών, δεν κρύβουν την πεποίθησή τους ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δείχνει να... παίζει με την κάνουλα της ρευστότητας, καθώς, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης, αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες.
Τσίπρας - Γιούνκερ: «Σημειώθηκε πρόοδος»
Εξάλλου, σύγκλιση απόψεων διαπιστώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση Αθήνας και Βρυξελλών, στην οποία γίνεται λόγος για «πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ταυτόχρονα από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι «έγινε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».
Επιπλέον, οι δύο άνδρες συζήτησαν «την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».
«Ευελπισθούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισακουστεί από όλες τις πλευρές»«Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.
Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι «ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος», ενώ εκφράζουν την ελπίδα πως «το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισακουστεί από όλες τις πλευρές».
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ολάντ
Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
«Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση», αναφέρουν.
Ντάισελμπλουμ: «Πιο θετικές οι προοπτικές»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται τις τελευταίες ώρες και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις γύρω από την χρηματοδότηση της Ελλάδας.
«Ο συντονισμός είναι πολύ ισχυρός, υπάρχουν επιλογές οι οποίες πρέπει να γίνουν ανάμεσα στη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος»Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι υπάρχουν «πιο θετικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία απ'ότι τις τελευταίες εβδομάδες», τη στιγμή που ο Σαπέν έκανε λόγο για «μια περίοδο που το πνεύμα είναι θετικό και από την μία και από την άλλη πλευρά».
Ωστόσο οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι δεν αναμένεται συμφωνία κατά την προσεχή σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε εξάλλου την ύπαρξη διαιρέσεων στους κόλπους του θεσμού αυτού. «Ο συντονισμός είναι πολύ ισχυρός, υπάρχουν επιλογές οι οποίες πρέπει να γίνουν ανάμεσα στη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος», εξήγησε.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δήλωσε «έτοιμο να κάνει περισσότερα αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευόταν να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα (των μεταρρυθμίσεων) και ότι το ύψος του χρέους το καθιστούσε απαραίτητο».
Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ: «Στόχος μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα»
Την ομοβροντία... αισιοδοξίας επιβεβαίωσαν και οι θεσμοί, που σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης αναφέρουν ότι «Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη».
«Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
http://www.zougla.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου