Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας σήμερα - 90 δημοσιογράφοι νεκροί το 2012!

Ως ανέκδοτο ακούγεται βέβαια η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις μέρες μας αλλά...

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας.


Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου!

Συνολικά 90 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωής του το 2012, αναφέρει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ενώ την ίδια ώρα, αρχηγοί κρατών, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αντάρτες ή εγκληματικές οργανώσεις, 39 στο σύνολό τους, φιγουράρουν στη λίστα των «αρπακτικών της ελευθεροτυπίας», που συντάσσει κάθε χρόνο η οργάνωση RSF.

«Αυτά τα αρπακτικά της ελευθερίας της πληροφόρησης ευθύνονται για τους χειρότερους εκβιασμούς σε βάρος των μέσων ενημέρωσης και των εκπροσώπων τους. Οι πράξεις του γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικές: το 2012 ήταν μια χρονιά βίαιη για τους ανθρώπους του Τύπου, καθώς ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν (90 στο σύνολό τους) έσπασε κάθε ρεκόρ», υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της RSF.

Ο κατάλογος αυτός για τους διώκτες της ελευθερίας του Τύπου δημοσιεύεται κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθεροτυπίας. Είναι «μια ευκαιρία να τιμήσουμε όλους τους δημοσιογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, που πληρώνουν με τη ζωή τους, με τη σωματική τους ακεραιότητα ή με την ελευθερία τους τη δέσμευσή τους στην ελευθεροτυπία και να καταγγείλουμε την ατιμωρησία των αρπακτικών», υπενθύμισε ο Ντελουάρ.

Στον φετινό κατάλογο περιλαμβάνονται πέντε νέα ονόματα: ο νέος πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η οργάνωση Μέτωπο Αλ Νόσρα στη Συρία, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο, οι ένοπλες οργανώσεις του Μπαλουτσιστάν στο Πακιστάν και οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές των Μαλδίβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom