Από τη συγκλονιστική κηδεία του αγωνιστή γιατρού
Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο μοίραρχος Κατσούλης, αυτός που υπέδειξε στους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη τον ερχόμενο προς το μέρος τους Γρηγόρη Λαμπράκη και έδωσε στον Γκοτζαμάνη την εντολή να εφορμήσει με το τρίκυκλό του
«Τον άφησαν, βαριά τραυματισμένο, χωρίς ορό, στο νεκροθάλαμο
του νοσοκομείου. Το σχέδιό τους πέτυχε», λέει ο Θανάσης Γρέβιας, που στάθηκε δίπλα στον Γρηγόρη Λαμπράκη τις τελευταίες του στιγμές. Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Θανάσης Γρέβιας αποκαλύπτει με τη μαρτυρία του, στην πρώτη του συνέντευξη, όσα συνέβησαν τη νύχτα της 22ας προς 23ης Μαΐου του '63 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Είναι μέλος του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων - καθ' όλη τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας παρέμεινε στη φυλακή.
του νοσοκομείου. Το σχέδιό τους πέτυχε», λέει ο Θανάσης Γρέβιας, που στάθηκε δίπλα στον Γρηγόρη Λαμπράκη τις τελευταίες του στιγμές. Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Θανάσης Γρέβιας αποκαλύπτει με τη μαρτυρία του, στην πρώτη του συνέντευξη, όσα συνέβησαν τη νύχτα της 22ας προς 23ης Μαΐου του '63 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Είναι μέλος του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων - καθ' όλη τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας παρέμεινε στη φυλακή.
«Ημουν μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ, στην οργάνωση της Νομικής. Το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου 1963, ήμουν ένας από τους 150 περίπου ΕΔΑΐτες που βρεθήκαμε σε μία μικρή αίθουσα ενός κτηρίου στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Ερμού, όπου προσήλθε για να μιλήσει, σε προγραμματισμένη πολιτική συγκέντρωση, ο βουλευτής από το 1961 του κόμματος της ΕΔΑ, γιατρός, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βαλκανιονίκης, Γρηγόρης Λαμπράκης. Μόλις εισήλθε στην αίθουσα όπου θα γινόταν η ομιλία, διαπιστώσαμε ότι ήταν τραυματισμένος στο μέτωπο. Είπε ότι ο τραυματισμός του έγινε από επιστρατευμένους τραμπούκους που ήταν συγκεντρωμένοι στη διασταύρωση και εκραύγαζαν διάφορα αντιαριστερά συνθήματα που ακούγονταν μέχρι την αίθουσα».
- Εσείς τους παρακολουθούσατε στωικά;
«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παρουσία και τις φωνές των περίπου 200 επιστρατευμένων, από τις υπηρεσίες της Χωροφυλακής, τραμπούκων ανάγκασε τον Γρηγόρη Λαμπράκη να αλλάξει το περιεχόμενο της ομιλίας του. Αντί να μιλήσει για το κίνημα της διεθνούς ύφεσης και ειρήνης, υποχρεώθηκε να απευθύνει ένα λόγο καταγγελτικό εναντίον της γνωστής, σε όλους μας, δράσης μηχανισμών και οργάνων της Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης».
- Υπήρξαν τραμπουκισμοί;
«Στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του οι τραμπούκοι εκτόξευαν πέτρες, έσπαζαν τα παράθυρα της αίθουσας και χτυπούσαν στα σώματά μας. Μισή ώρα αργότερα, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και 2-3 φίλοι αποχώρησαν από την αίθουσα και κατέβηκαν στην είσοδο του κτηρίου. Το κλιμακοστάσιο ήταν γεμάτο από μέλη της νεολαίας και της ΕΔΑ».
- Με παρούσα τη Χωροφυλακή;
«Εξω από την είσοδο είχαν στηθεί εντεταλμένα όργανα της Χωροφυλακής, τα οποία είχαν εντολή να επιτρέψουν την έξοδο μόνο στον Γρηγ. Λαμπράκη και σε 2-3 φίλους του. Αντικειμενικός σκοπός τους ήταν να αποκόψουν και να απομονώσουν εμάς, που βρισκόμασταν μέσα στο κτήριο, από τον Γρηγόρη Λαμπράκη, ώστε να βρεθεί ανάμεσα στους χωροφύλακες και τους τραμπούκους».
- Η δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη;
«Το σχέδιό τους πέτυχε. Ο Λαμπράκης και 2-3 φίλοι του βρέθηκαν να βαδίζουν ανάμεσα σε αλαλάζοντες και επιθετικούς τραμπούκους. Εγώ βρισκόμουν ακόμα μέσα στο κτήριο, αλλά κοντά στην έξοδο. Ημουν από τους πρώτους που βγήκαμε από το κτήριο όταν επέτρεψαν την έξοδο».
- Τι είδατε;
«Η επίθεση του τρικύκλου κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη και ο βαρύτατος τραυματισμός του με σιδερολοστό από τον επιβαίνοντα στην καρότσα του τρικύκλου Εμμανουηλίδη είχαν συντελεστεί και το τρίκυκλο είχε απομακρυνθεί. Ο συναγωνιστής Μανώλης Χατζηαποστόλου είχε προφτάσει να πηδήξει μέσα στο ανοιχτό κουβούκλιο όπου ήταν ο Εμμανουηλίδης, τον οποίο ακινητοποίησε».
«Το σώμα του Γρηγόρη Λαμπράκη είχε στριμωχτεί μέσα σ' ένα αυτοκίνητο τύπου "σκαραβαίος". Πέρασε μπροστά από το κτήριο, τη στιγμή που μας επέτρεψαν να βγούμε στην οδό Ερμού. Στο κέντρο της διασταύρωσης, είδα στην έξοδο της οδού Σπανδωνή, εκεί όπου ελλόχευε προηγουμένως ο Γκοτζαμάνης με το τρίκυκλό του, τους γνωστούς άνδρες της Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης που ήταν εντεταλμένοι για την καθημερινή παρακολούθησή μας. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο μοίραρχος Κατσούλης, αυτός που υπέδειξε στους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη τον ερχόμενο προς το μέρος τους Γρηγόρη Λαμπράκη και έδωσε στον Γκοτζαμάνη την εντολή να εφορμήσει με το τρίκυκλό του».
Στο ΑΧΕΠΑ
«Στο σημείο της δολοφονίας, γύρω στις 10 το βράδυ, ακούσαμε από συναγωνιστές ότι ένα τρίκυκλο χτύπησε τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Μαζί με άλλους 4-5 κατευθυνθήκαμε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ».
- Δεν γνωρίζατε ότι τον χτύπησαν με σιδερολοστό;
«Οχι. Τα μεσάνυχτα βρισκόμασταν έξω από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, όταν εξήλθε ένας γιατρός. Απευθύνθηκε σε εμάς, ρωτώντας αν ήμασταν εκεί για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Του απαντήσαμε "ναι". Είπε ότι χρειαζόταν έναν από εμάς, επειδή δεν επαρκούσε το νοσηλευτικό προσωπικό. Πήγα εγώ. Κατέβηκα με το γιατρό στο πρώτο υπόγειο. Από ένα μακρόστενο διάδρομο μπήκαμε σ' έναν κλειστό θάλαμο. Στην είσοδο βλέπω τη γραμματέα της οργάνωσής μας, Καίτη Τσαρουχά, να κρατάει στα χέρια της τον βαρύτατα τραυματισμένο πατέρα της, Γιώργη Τσαρουχά, βουλευτή Καβάλας της ΕΔΑ. Στο βάθος δεξιά, ξαπλωμένο ανάσκελα, το σώμα του Γρηγόρη Λαμπράκη».
«Βεβαίως, αλλά σε κωματώδη κατάσταση. Του είχαν αφήσει μόνο το κάτω εσώρουχο. Ο γιατρός μού ζήτησε να καθίσω σε μια καρέκλα φορμάικα, πίσω από το κεφάλι του, να τοποθετήσω τα χέρια μου στην κάτω σιαγόνα και να κρατώ συνεχώς το κεφάλι του προς τα πίσω και έφυγε. Του είχαν κάνει τραχειοστομία. Δεν ήταν διασωληνωμένος, δεν είχε ορό. Κατά διαστήματα, το στήθος του τρανταζόταν από ακανόνιστες εισπνοές και εκπνοές».
- Πώς τραυματίστηκε ο Τσαρουχάς;
«Ο Γιώργης Τσαρουχάς προσερχόταν στη συγκέντρωση. Είδε τους τραμπούκους και αναζήτησε τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης για να διαμαρτυρηθεί. Τον αναγνώρισαν οι τραμπούκοι και τον τραυμάτισαν βαριά. Συνέχιζαν να τον χτυπούν ακόμα και τη στιγμή που οι συναγωνιστές της ΕΔΑ τον επιβίβαζαν σε ασθενοφόρο. Επεφτε σε κατάσταση βυθιότητας, και η κόρη του προσπαθούσε να τον κρατά συνεχώς ξύπνιο και καθιστό στο κρεβάτι».
- Δεν υπήρχαν άλλοι στο θάλαμο;
«Ο χώρος όπου βρισκόμασταν δεν ήταν θάλαμος νοσηλείας. Ούτε και τα κρεβάτια ήταν κρεβάτια νοσηλείας. Το κρεβάτι στο οποίο ήταν ο Λαμπράκης αποτελούνταν από τρεις ξύλινες σανίδες πάνω σε δύο μεταλλικά "Π", πιθανότατα νεκροκρέβατο. Μάλλον ήταν ο νεκροθάλαμος του νοσοκομείου».
- Δεχτήκατε επισκέψεις;
«Ξαφνικά, εμφανίστηκε ο γνωστός γιατρός μαζί με τους Μήτσου (επικεφαλής της Χωροφυλακής Μακεδονίας), Καμουτσή (διοικητή Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης) και Δόλκα (διοικητή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Χωροφυλακής) και τον Παύλο Δελαπόρτα, αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης. Μας γνώριζαν από σειρά δικών. Ημασταν κατηγορούμενοι για την πολιτική μας δράση και ήταν μάρτυρες κατηγορίας - ο Π. Δελαπόρτας ήταν εισαγγελέας της έδρας».
- Φοβηθήκατε;
«Οχι. Εριξαν μια ματιά στον Γιώργη Τσαρουχά, ήρθαν στο κρεβάτι του Γρ. Λαμπράκη. Ο Δόλκας μου είπε: "Τι κάνεις εδώ εσύ, ρε παλιοκομμουνιστή;" Ο γιατρός τούς εξήγησε. Περιεργάστηκαν το σώμα του Λαμπράκη, απορώντας για την κατάστασή του. Ακουσα τον Δόλκα να τους λέει ότι δεν πρέπει να παραμείνω εκεί. Και αποχώρησαν».
- Μείνατε κοντά του;
«Βέβαια. Η αναπνοή του Γρηγόρη Λαμπράκη γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Οι δυνάμεις του άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Δεν μπόρεσα να αντιληφθώ το συντριπτικό κάταγμα από το σιδερολοστό στο πίσω μέρος της κεφαλής του. Δεν αιμορραγούσε. Περασμένες πέντε το πρωί, εμφανίστηκε πάλι ο γιατρός. Μου είπε ότι δεν με χρειάζεται άλλο. Εφυγα από το θάλαμο».
- Τι τους οδήγησε στη δολοφονία;
«Στόχευαν στον εκφοβισμό και στην τρομοκράτηση των πολιτών, κυρίως μελών της ΕΔΑ. Οι μηχανισμοί έδρασαν με πολιτική κάλυψη, από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή».
- Η Ιστορία επαναλαμβάνεται;
«Η βία που ασκούν οι σημερινές ακροδεξιές ομάδες, με πλέον εμφανή της Χρυσής Αυγής, πηγάζει από τους ίδιους ως νεοναζιστές. Τότε την πολιτική ευθύνη για τη δράση τους είχε εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση. Σήμερα οι κυβερνήσεις δεν καθοδηγούν μεν τη δράση της Χρυσής Αυγής, δημιουργούν όμως το κατάλληλο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον ώστε να διευκολύνονται και να καθίστανται αποτελεσματικές οι τρομοκρατικές ενέργειές της».
Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Λαμπράκη: Η αστυνομία έβλεπε τα εγκλήματα και δεν έκανε τίποτα
Ο Αλέκος Γρίμπας, μιλώντας στην κάμερα του thestival.gr,ανέσυρε από τη μνήμη του στιγμές από την ημέρα, που αστυνομικοί χτύπησαν αλύπητα τους Λαμπράκη και Τσαρουχά. Με φανερή την ταραχή του, ο Αλέκος Γρίμπας, ανέφερε:
“Η αστυνομία είχε δύο ειδών υπαλλήλους: Πρώτον τους χωροφύλακες, οι οποίοι είχαν εξουσιοδότηση να δέρνουν μόνο μέσα στο τμήμα και τους δε παρακρατικούς -κρατικούς- που τους πλήρωναν από τα μυστικά κονδήλια και είχαν δικαίωμα να δέρνουν και στους δρόμους” και συνεχίζει:
“Κατεβαίνοντας ο Λαμπράκης, τον χτύπησαν αυτά τα λυσσασμένα σκυλιά, τα οποία, δε δίστασαν να δαγκάσουν και τ'αφεντικά τους. Δάγκασαν τον Καραμανλή, ο οποίος, παράνομα έφυγε από την Ελλάδα, με πλαστό διαβατήριο. Ενώ ήταν όλη η αστυνομική εξουσία εδώ, έβλεπαν όλα αυτά τα εγκλήματα, τους ξυλοδαρμούς και του Τσαρουχά και του Λαμπράκη και δεν κινήθηκε κανείς”.
“Ένα άλλο σημείο του συλλογικού αυτού εγκλήματος, ήταν ο τραυματισμός του Τσαρουχά. Ο Τσαρουχάς ήρθε στην πόρτα και ορμάει ο Φωκάς από πίσω και τον χτυπά με τα γκλομπς που τους είχαν μοιράσει οι αστυνομικοί. Ενώ τρέχουν αίματα, κατά τύχη περνάει ένα ασθενοφόρο και με δυσκολία τον βάζουν μέσα. Το σταματάει ο Γκοτζαμάνης. Ανοίγουν την πόρτα, τον σέρνουν έξω από το ασθενοφόρο, τον χτυπούν και ημιλυπόθυμο, τον αφήνουν στη μέση του δρόμου και φέύγουν.
Αυτή η ιστορία, είναι μια πρόβα τζενεράλε για τη δικτατορία. Τίποτα άλλο"
Δείτε το video:
Διαβάστε ΕΔΩ ακόμα ένα καταπληκτικό αφιέρωμα στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου