Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ


Θεσμοθέτηση κανόνων για διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη καθώς και για το ασυμβίβαστο -τις λεγόμενες “συγκρούσεις συμφερόντων”- των ιδιοκτητών τους ζητεί με σημερινό του ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί, μεταξύ άλλων, την Κομισιόν να αποτρέψει τον κίνδυνο απόκτησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των ΜΜΕ και τονίζει ότι η ύπαρξη εκδοτικών ομίλων που ανήκουν σε επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις αποτελεί απειλή για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.


Το ψήφισμα ζητά να επιβληθεί η δημοσιοποίηση των ονομάτων των ιδιοκτητών ομίλων μέσων ενημέρωσης, στο πλαίσιο της θέσπισης κανόνων που θα διασφαλίζουν την ορθή επίλυση συγκρούσεων συμφερόντων, όπως αυτές που προκύπτουν από τη συγκέντρωση πολιτικών αξιωμάτων και τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Παράλληλα ζητά την αποτελεσματική εφαρμογή σαφών κανόνων για την εξασφάλιση διαφανών και δίκαιων διαδικασιών για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και την κατανομή της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης και χορηγίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν δημιουργούν προσκόμματα στην ελευθερία πληροφόρησης και έκφρασης ή στην πολυμορφία, ούτε παρεμβαίνουν στην εκδοτική γραμμή των μέσων ενημέρωσης, και καλεί την Επιτροπή να εποπτεύει την εφαρμογή των κανόνων αυτών.

Το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει ότι -παρά την εφαρμογή των κανονισμών- εκφράζονται ανησυχίες ότι δεν επιτυγχάνεται επαρκώς ο έλεγχος της συγκέντρωσης των ΜΜΕ λόγω προβλημάτων οριοθέτησης της αγοράς, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλες συγχωνεύσεις ΜΜΕ διαφορετικών τύπων βρίσκονται κάτω από τα όρια κύκλου εργασιών που ορίζονται στην πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ. Επισημαίνει δε ότι η ισχύς στην αγορά του κλάδου των ΜΜΕ δεν προκύπτει μόνο από τη μονοπωλιακή δύναμη τιμολόγησης, αλλά και από την πολιτική επιρροή που οδηγεί σε άλωση των ρυθμιστικών αρχών, κάτι που δυσχεραίνει την άρση μιας δεσπόζουσας θέσης αφότου αυτή εδραιωθεί. Ως εκ τούτου, ζητεί τον καθορισμό χαμηλότερων ορίων όσον αφορά τη στρέβλωση του ανταγωνισμού στον κλάδο των ΜΜΕ από ό,τι σε άλλες αγορές.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί τέλος από την Επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την εξασφάλιση της πολυφωνίας και την αποτροπή της υπερβολικής συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τους κανόνες ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, το οποίο θα καθιερώνει ελάχιστα πρότυπα για τα κράτη μέλη.

Πηγή:ΑΜΠΕ,Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom