Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ως πότε αδέρφια Αγρινιώτες θα τιμάμε τους 120 ήρωες σε δύο ξεχωριστά μνημόσυνα;

Την Κυριακή 21 Απριλίου το Παράρτημα Αγρινίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας έκανε το δικό του μνημόσυνο. 
Σήμερα 18 Μαϊου ο Δήμος Αγρινίου έκανε το "επίσημο".
Ευτυχώς σήμερα ασβέστωσαν το υποτυπώδες μνημείο!
Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από agriniopress.gr/

Επίσημο μνημόσυνο στην μνήμη των 120 εκτελεσθέντων από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής  και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τελέστηκε σήμερα το πρωί από τον Δήμο Αγρινίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας.
 Οι 120 εκτελέστηκαν ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής 13 Απριλίου 1944, ως αντίποινα για σαμποτάζ αντιστασιακών σε τρένο με γερμανικά πολεμοφόδια.


Έπειτα από το μνημόσυνο ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση ενώ έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Αγρινίου, Αντιστασιακές οργανώσεις, επισήμους και συγγενείς των θυμάτων. Παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ , συγγενεις των θυματων κλπ
Για τα γεγονότα των ημερών και το διαχρονικό τους μήνυμα μίλησαν ο Χρ. Κορδολαίμης, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αγρινίου και ο Βασίλης Ρήγας, εκπρόσωπος του παραρτήματος Αγρινίου της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης;

Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική του  Αγρινίου, ενώ από τους τοπικούς  βουλευτές, παρέστη μόνον η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου.
Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση τιμής και μνήμης των 120 εκτελεσθέντων στο Αγρίνιο

Στις 22 Απριλίου 2013 κάτω από τον τίτλο και τη φωτογραφία που βλέπετε σχολιάζαμε για πολλοστή φορά:
Μπορεί να χαρακτηριστούμε εμμονικοί, όμως δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε δυο πράγματα που εξακολουθούν να μας κάθονται στο στομάχι σε ότι αφορά την οφειλόμενη απ' όλους μας απόδοση τιμής στους 120 ήρωες συμπατριώτες μας.

α) Και φέτος πάμε σε δύο ξεχωριστά μνημόσυνα,γιατί αδέρφια;
β)Αυτό το έρμο υποτυπώδες μνημείο δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να το ασβεστώσει;Δείτε στις φωτογραφίες τα γκράφιτι των παιδιών!!!

Διαβάστε τι γράφαμε για το μνημόσυνο και το μνημείο (για πολλοστή φορά) στο φετινό μας αφιέρωμα σ' εκείνη τη μαύρη μέρα για το Αγρίνιο κι ολάκερη την Ελλάδα.Κι όσο ζούμε θα συνεχίσουμε να τα γράφουμε γιατί πιστεύουμε πως  αξίζει περισσότερος σεβασμός και στη θυσία τους και στη μνήμη τους.

================================
Ούτε ένα στεφάνι από τους υπόλοιπους; 

Σημερινό σχόλιο για το ίδιο θέμα στο http://www.agrinionews.gr

Αναμφίβολα το κορυφαίο νεότερο ιστορικό γεγονός για την πόλη του Αγρινίου είναι εδώ και δεκαετίες η επέτειος της θυσίας των 120. Δυστυχώς από μια συγκυρία ενός τσακωμού σε μια εκδήλωση του παρελθόντος(ή μάλλον μια άκομψης ενέργειας από πρώην δήμαρχο)οι εορτασμοί που ήταν κοινοί έσπασαν στα δύο και χωρίστηκαν και οι αντιστασιακές οργανώσεις οι οποίες αποδίδουν τιμές ανάλογα με το που πρόσκειται ο καθένας.

Οι φορείς με την απευθείας σχέση με το ΕΑΜ-αν κάτι τέτοιο είναι δόκιμο να ειπωθεί-κάνουν τη δική τους ξεχωριστή γιορτή μνήμης. Σήμερα το πρωί έγινε η γιορτή των υπολοίπων. Πλην των επισήμων οι υπόλοιποι που παρέστησαν ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το χώρο της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευση σε ποσοστό άνω του 90% και με όλες τις τάσεις σε πλήρη ανάπτυξη. Παλιότερα αυτό το “άνω του 90%” που παρίστατο προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο χώρο. Τίποτε από αυτά δεν είναι μυστικά. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι άλλο. Καλά το ΠΑΣΟΚ, ίσως παίρνει και αυτό που του αναλογεί, παρότι το θέμα δεν είναι τι ποσοστό έχει το εν λόγω κόμμα σήμερα.

Κανένας από τη Ν.Δ τη ΔΗΜΑΡ ή κάποιος τέλος πάντων που να εκπροσωπεί την κυβέρνηση δεν βρέθηκε να  συμμετάσχει σε αυτές τις εκδηλώσεις; Και καλά τόσα χρόνια, αλλά τώρα που εννοείται ότι είναι μια τρικομματική, φέτος, δεν έκρινε κάποιος ότι πρέπει να στείλει ένα στεφάνι έστω; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Δεν τις πιστεύουν αυτές τις εκδηλώσεις; Αν δεν τις πιστεύουν γιατί δεν το λένε ανοιχτά; Αν τις πιστεύουν και απλά φοβούνται να εμφανιστούν ή νιώθουν ότι είναι “γιορτές κάποιων άλλων” ξέρουν τι κενό αφήνουν στην τοπική πολιτική; Ξέρουν τι κακό κάνουν;

Γ.Σ.

Σχόλιο  Ζείδωρον:
Το θέμα αγαπητέ Γιάννη δεν είναι ότι κάποιοι δεν κατέθεσαν σήμερα στεφάνι,αλλά να σταματήσει αυτός ο διχασμός.Να στρώσουν τον κ@λο τους κάτω και οι μεν και οι δε και να βρούνε τη χρυσή τομή ώστε κάθε χρόνο να γίνεται ΕΝΑ και ΜΟΝΟ πανδημοτικό μνημόσυνο ανήμερα της μαύρης επετείου.Για μια και μόνη πατρίδα έπεσαν οι συμπατριώτες μας κι όχι  χώρια για τους μπλε,τους πράσινους,τους ροζ,τους κόκκινους και τις λοιπές αποχρώσεις.
Ημαρτον με τις κομματικές παρωπίδες,φτάσαμε στο 2013!
Ποιες είναι αυτές οι αγεφύρωτες διαφορές πιά μετά από τόσα (69) χρόνια;
Κι ο Δήμος οφείλει επιτέλους να φτιάξει ένα αξιοπρεπές μνημείο στην Αγία Τριάδα,αντάξιο της θυσίας των ηρώων και προσβάσιμο μόνο για προσκύνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom