Η εγκυμοσύνη σε λίγο φτάνει στο τέλος της και μια νέα φάση στη ζωή σας ξεκινά. Είστε σίγουρη ότι ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε;
της Ελένης Καραγιάννη
Η στιγμή του τοκετού σίγουρα είναι μαγική. Όχι, όμως, τόσο ώστε να έχει τη δυνατότητα να σας κάνει να επιστρέψετε στη ζωή -και το σώμα- που είχατε πριν μείνετε έγκυος σαν να μπήκατε σε χρονομηχανή. Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, σας ενημερώνουμε για οχτώ πράγματα που πιθανότατα κανείς δεν σας έχει πει να περιμένετε ότι θα σας συμβούν μετά τη γέννα.
1. Όσο βρίσκεστε στο μαιευτήριο, δεν θα νιώθετε σαν να είστε σε spa. Όλες οι μέλλουσες μαμάδες γνωρίζουν ότι η διαδικασία του τοκετού θα έχει μία δόση πόνου. Εκείνο που δεν σκέφτονται είναι ότι μία ακόμη -μικρότερη- δόση θα υπάρχει και αργότερα. Στην περίπτωση που κάνετε καισαρική, τότε ο οργανισμός σας θα έχει να αναρρώσει από μια κανονική επέμβαση. Αλλά, ακόμα κι αν κάνετε φυσιολογικό τοκετό, οι πιθανότητες να έχετε τομές και ράμματα είναι πολλές, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα νιώθετε ερεθισμό και πρήξιμο, οπότε δεν θα είστε και τόσο άνετα. Ευτυχώς, ο οργανισμός σας αμέσως μετά τον τοκετό θα κάνει έναν «αγώνα δρόμου» για να επανέλθει και η βελτίωση θα είναι αισθητή κάθε μέρα και περισσότερο.
2. Η κοιλιά σας δεν θα γίνει επίπεδη σε μία μέρα. Η μήτρα σας χρειάζεται περίπου έξι εβδομάδες για να αποκτήσει ξανά το αρχικό της σχήμα και μέγεθος, οπότε θα δείχνετε σαν να είστε τουλάχιστον πέντε μηνών έγκυος για αρκετό καιρό ακόμα. Ωστόσο, ήδη μία εβδομάδα μετά τον τοκετό, θα έχετε χάσει αρκετό βάρος και η κοιλιά θα αρχίσει να «πέφτει». Αν κάνετε καισαρική, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο, ώστε να θρέψουν η τομή και οι μύες. Το «κλειδί» για να αποκτήσετε ξανά γρήγορα τη σιλουέτα που είχατε πριν μείνετε έγκυος και να φορέσετε το παλιό σας τζιν δεν είναι άλλο από τη γυμναστική, γι’ αυτό ξεκινήστε κάποιο είδος άσκησης αμέσως μόλις το επιτρέψει ο γυναικολόγος σας.
3. Η πρώτη φορά που θα ανεβείτε στη ζυγαριά μετά τη γέννα, ίσως σας επιφυλάσσει μια μικρή απογοήτευση. Όταν επέστρεψα στο σπίτι από το μαιευτήριο μετά τη γέννηση του γιου μου, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ανέβω στη ζυγαριά. Δεδομένου ότι το μωρό ζύγιζε 3.150 γραμμάρια, πίστευα ότι θα είχα χάσει τουλάχιστον πέντε-έξι κιλά από αυτά που πήρα στην εγκυμοσύνη. Όμως, είχα χάσει μόλις τέσσερα! Στην πραγματικότητα, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να εξαφανιστεί το επιπλέον βάρος, ο οποίος μάλιστα έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των κιλών που πρέπει να χαθούν. Με πιο απλά λόγια, όσο περισσότερα κιλά πήρατε στην εγκυμοσύνη, τόσο περισσότερο θα πρέπει να περιμένετε (και να προσπαθείτε) για να επανέλθετε στα φυσιολογικά σας. Ένα υγιεινό, ισορροπημένο διαιτολόγιο θα σας βοηθήσει να χάσετε το επιπλέον βάρος, αλλά και να αντεπεξέλθετε στις ενεργειακές ανάγκες που θα προκύψουν από τις αυξημένες υποχρεώσεις σας.
4. Μια απλή επίσκεψη στην τουαλέτα μπορεί να αποδειχτεί δυσάρεστη εμπειρία. Η πρώτη επίσκεψη στην τουαλέτα είναι κάτι που αγχώνει τις νέες μητέρες, σχεδόν όσο και ο τοκετός. Η λύση δεν είναι να προσπαθήσετε να την αναβάλλετε όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, που με τη σειρά της θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (όπως φρούτα και λαχανικά), που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Εάν υποφέρατε από αιμορροΐδες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αποκλείεται η κατάσταση να επιδεινωθεί μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό. Τα καλά νέα είναι ότι, μόλις το σώμα αναρρώσει από τη γέννα, οι πιθανότητες να εξαφανιστούν όσο ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους είναι πολλές. Τα κακά νέα είναι ότι μέχρι τότε θα σας ταλαιπωρούν. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση είναι, πρώτα από όλα, να φροντίσετε τη ρύθμιση των κενώσεων με την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και, στη συνέχεια, να εφαρμόζετε τοπικά ειδικά διαλύματα και καταπραϋντικές κρέμες. Επίσης, η επαφή με κρύο νερό ανακουφίζει από την ενόχληση.
5. Δεν θα μπορείτε να αναγνωρίσετε το στήθος σας (και θα πονάει, επίσης!). Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να θηλάσετε, το στήθος σας είναι προγραμματισμένο να «κατεβάσει» γάλα και αυτό θα κάνει. Τρεις-τέσσερις μέρες μετά τον τοκετό, η παραγωγή γάλακτος θα σας κάνει να το νιώθετε πρησμένο, σκληρό και ευαίσθητο. Μην ξεχάσετε να φοράτε συνέχεια ένα εφαρμοστό, υποστηρικτικό σουτιέν (ναι, ακόμα και τη νύχτα). Την πέμπτη μέρα, ο πόνος και το πρήξιμο αρχίζουν να υποχωρούν και το στήθος επιστρέφει στο κανονικό του μέγεθος μετά από μία εβδομάδα έως δέκα μέρες.
6. Η ευτυχία της μητρότητας δεν θα αποτυπώνεται στον καθρέφτη σας. Αν περνάτε τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης γκρινιάζοντας για τη φαρδιά λεκάνη, τις πρησμένες γάμπες και τους γεμάτους κυτταρίτιδα μηρούς σας, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Τουλάχιστον, τα μαλλιά σας είναι πιο πλούσια και στιλπνά από ποτέ και η επιδερμίδα σας λάμπει. Κάτι που δεν θα μπορούσε κανείς να σας υποσχεθεί ότι θα εξακολουθεί να συμβαίνει και μετά τη γέννα. Η απώλεια μαλλιών -ή «διάχυτη αλωπεκία», όπως ονομάζεται επιστημονικά- είναι πολύ συχνό φαινόμενο κατά το διάστημα που ακολουθεί το πέρας της εγκυμοσύνης. Μετά από μια μεγάλη φάση ανάπτυξης, η τριχοφυΐα αναστέλλεται για λίγο, για να επανέλθει σε μια φυσιολογική κατάσταση λίγους μήνες μετά. Πολύ σπάνια, η τριχόπτωση μπορεί να είναι αρκετά έντονη ώστε να αφήνει ευδιάκριτα κενά στο κεφάλι, αλλά ακόμα σπανιότερα προκαλεί μόνιμο πρόβλημα. Όσο για το δέρμα, η επίδραση των ορμονικών αλλαγών της λοχείας στην επιδερμίδα, κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ακμής ή την επιδείνωσή της εφόσον προϋπήρχε. Πρόκειται, επίσης, για ένα πρόβλημα που θα ξεπεραστεί από μόνο του σε μερικές εβδομάδες, όταν αποκατασταθεί η ισορροπία στα επίπεδα των ορμονών. Μέχρι τότε, να καθαρίζετε σχολαστικά το πρόσωπο πρωί και βράδυ και να το φροντίζετε με προϊόντα που έχουν μη φαγεσωρογόνο σύνθεση.
7. Θα υπάρχουν στιγμές που θα νομίζετε ότι έχετε τρελαθεί! Οι αλλαγές στη διάθεση είναι ένα πολύ συνηθισμένο χαρακτηριστικό της λοχείας. Πρόκειται για τα διάσημα «baby blues», που ξεκινούν γύρω στην τρίτη μέρα από τον τοκετό και διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες. Στη φυσιολογική μορφή τους, προκαλούν στη λεχώνα κάθε τόσο την αίσθηση ότι δεν είναι ικανή να ελέγξει τα νεύρα και τα συναισθήματά της. Αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή ή διαρκεί περισσότερο χρόνο, τότε δεν αποκλείεται να πρόκειται για επιλόχειο κατάθλιψη, μια κατάσταση που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.
8. Τις περισσότερες μέρες δεν θα χρειάζεται να βγάλετε τις πιτζάμες σας.Περιμένετε πώς και πώς να απαλλαγείτε από τη φουσκωμένη κοιλιά, για να επιστρέψετε στις παλιές σας συνήθειες, να ξαναβγείτε με τις φίλες σας, να πάτε πάλι βόλτες και εκδρομές, χωρίς να λαχανιάζετε μόλις περπατήσετε δέκα μέτρα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμα. Καλύτερα οραματιστείτε την εικόνα σας για τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό ως εξής: Το σπίτι μοιάζει σαν βομβαρδισμένο, με ριλάξ, πάνες, μαξιλάρια και σακούλες από δώρα πεταμένα από εδώ κι από εκεί. Εσείς είστε άλουστη, αμακιγιάριστη και ξενυχτισμένη και συνεχίζετε να φοράτε τις πιτζάμες σας, μολονότι είναι έξι το απόγευμα. Όμως, όλα αυτά ανήκουν στο στάδιο της προσαρμογής σας σ’ αυτή την καινούργια υπέροχη φάση της ζωής σας, στη μητρότητα. Γι’ αυτό, βάλτε σε προτεραιότητα τη φροντίδα του μωρού και του εαυτού σας, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όταν αυτό κοιμάται -αντί να βάζετε ηλεκτρική σκούπα και πλυντήριο- και πείτε διακριτικά σε συγγενείς και φίλους ότι θα θέλατε να τηλεφωνούν πριν εμφανιστούν στην πόρτα σας - εκτός αν έρχονται διατεθειμένοι να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού ή τα ψώνια στο σουπερμάρκετ. Σύντομα, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να βάλετε μια σειρά σ’ αυτό που προσωρινά αποκαλείτε «χάος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου