Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ο Charles Dallara έφυγε βιαστικά από την Αθήνα, αλλά είπε: «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τη μείωση του Ελληνικού χρέους»


=== Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τους ιδιώτες πιστωτές, έφυγε από την Αθήνα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί συμφωνία, αλλά αναφέρει, ότι οι συνομιλίες για τη συμφωνία swap των Ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε εξέλιξη.
=== Έλληνες αξιωματούχοι λένε, ότι οι συνομιλίες για ένα κρίσιμο σχέδιο μείωσης του δημόσιου χρέους θα συνεχιστεί, ακόμα κι αν ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας, έφυγε από την Αθήνα χωρίς να …διαπραγματευθεί. 
=== Ο Charles Dallara, ο εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, είπε

ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από το τηλέφωνο, παρά την αποχώρησή του από την ελληνική πρωτεύουσα το Σάββατο. 
=== Ο Charles Dallara, ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ότι «συνεχώς θα μιλάμε από το τηλέφωνο» με τους Έλληνες αξιωματούχους και ότι οι συνομιλίες θα θεωρηθούν «ενιαίες». 
=== Είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών, την Παρασκευή για να τακτοποιηθούν λεπτομέρειες για μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων που θα μπορούσε να μειώσει την επιβάρυνση του Δημόσιου χρέους της Ελλάδας. 
  === Αλλά ο Charles Dallara, έφυγε από την Αθήνα, αμέσως μια μέρα μετά την άφιξή του, για μια «μακροχρόνια δέσμευσή του» που είχε στο Παρίσι, είπε ο, εκπρόσωπος του  Frank Vogl. 
=== Ο Vogl είπε επίσης, ότι οι νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι του IIF (=του Συμβουλίου των ιδιωτών πιστωτών), είναι ακόμα στην Αθήνα, και συνεργάζονται σε διάφορα «εκκρεμή ζητήματα» με Έλληνες αξιωματούχους και ότι ο Dallara θα επιστρέψει στην Αθήνα,» όποτε χρειαστεί.»
Πακέτο διάσωσης
Ηγέτες στην Ελλάδα προσπαθούν να πείσουν τους πιστωτές να αποδεχθούν μια συμφωνία που θα προβλέπει τη διαγραφή Ελληνικού Δημόσιου χρέους 100 δισεκατομμύρια $ διαγραφεί, ως μέρος ενός πακέτου διάσωσης, για να σώσει την παραπαίουσα ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία.
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια νέα απειλή, της αθέτησης εξόφλησης των χρεών της (δόσης), των 14,5 δις $, που είναι προγραμματισμένη για να καταβληθεί στις 20 Μαρτίου και μάλλον δεν διαθέτει αυτά τα χρήματα για να καλύψει αυτό το ποσό. 
Για την προεπιλογή (χρεοκοπία), ο Βενιζέλος είπε, ότι θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε έξοδο της Ελλάδας από την 17-εθνή ομάδα της ευρωζώνης.
«Πτώχευση θα ήταν, βέβαια, και θα σήμαινε, και έξοδο μας από το ευρώ, γιατί δεν θα ήμασταν σε θέση να αντέξουμε και να παραμείνουμε σε αυτό, δεν θα είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας χωρίς να αναπροσαρμόσουμε τον προϋπολογισμό μας και χωρίς να παράγουμε πρωτογενές πλεόνασμα», συμπλήρωσε ο Βενιζέλος. 
Οι δεσμός-swap διαπραγματεύσεων, αποτελούν μέρος μιας δεύτερης συμφωνίας διάσωσης, ύψους 130 δισεκατομμυρίων $, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης εκτός από τα 110 δισ. δολάρια σε δάνεια διάσωσης, (που δόθηκαν) από το Μάιο του 2010 από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ανώτερα στελέχη της ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ της ομάδας επιθεώρησης του Ελληνικού Δημόσιου χρέους -γνωστή ως η «τρόικα» – αφίχθηκαν στην Αθήνα την Παρασκευή, για να διαπραγματευτεί πρόσθετους όρους για το δεύτερο πακέτο διάσωσης και να παρακολουθήσουν την πρόοδο της κυβέρνησης των Αθηνών, ως προς την υπόσχεσή της να μειώσει τα ελλείμματα, (σαν αποτέλεσμα) των σκληρών μέτρων λιτότητας.
ΠΗΓΗ: aljazeera.com
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom