Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Αν ξέραμε τι τρώμε; "Ψάρια, τα οποία έφεραν ορατά, ζωντανά παράσιτα στα σπλάχνα τους"!!!

500.000 πρόστιμο σε πασίγνωστη αλυσίδα Super Market για διακίνηση μη ασφαλών – ακατάλληλων τροφίμων κατ' εξακολούθηση (πιάστηκε σε 10 ελέγχους)!!!!! Κι όμως συνεχίζει να λειτουργεί!

Από καιρού εις καιρόν ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) μας ενημερώνει για τα ακατάλληλα τρόφιμα που εντοπίζει κατά τους ελέγχους που πραγματοποιεί και τα πρόστιμα που επιβάλει στις εταιρείες!Ποτέ όμως δεν μάθαμε και πως άλλωστε μπορεί να τσεκαριστεί αυτό πόσα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα έχουν διοχετευθεί στην αγορά και καταναλωθεί από τους πολίτες χωρίς να εντοπιστούν ποτέ από το φορέα.
Κι όταν μια εταιρεία είναι υπότροπος πληρώνει,αν και εφόσον συλληφθεί,ένα πρόστιμο και εξακολουθεί την άλλη μέρα να διαθέτει και πάλι στην αγορά ακατάλληλα τρόφιμα;
Ποια ασφαλιστική δικλείδα υπάρχει σ' αυτό το σημείο;
Μήπως οι ποινές θα έπρεπε να είναι αυστηρότερες,μέχρι και αναστολή της λειτουργίας της;
Οταν ο άλλος πιάνεται σε 10(!) ελέγχους να υποπίπτει στην ίδια παράβαση σημαίνει ότι το κάνει κατ' επάγγελμα αφού το κέρδος του είναι πολλαπλάσιο του προστίμου και αδιαφορεί παντελώς για την υγεία των πελατών του!

Στα χτεσινά δελτία τύπου του ΕΦΕΤ διαβάζουμε για την επιβολή προστίμων ύψους  1.335.000  € για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων και αφορούν συνολικά 130 περιπτώσεις του τελευταίου τριμήνου του 2011.

"Το υψηλότερο πρόστιμο ύψους € 500.000 επιβλήθηκε μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Φορέα και υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού σε βάρος αλυσίδας σούπερ μάρκετ, εξαιτίας των επανειλημμένων υποτροπών της στην κατοχή και διακίνηση μη ασφαλών – ακατάλληλων τροφίμων και της μη συμμόρφωσής της στους προγενέστερους ελέγχους του ΕΦΕΤ. Παραβάσεις που επιβεβαιώθηκαν και από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις 8.3.2011, κατόπιν καταγγελίας, σε κατάστημα της εταιρίας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση κατείχε και διέθετε στην κατανάλωση ψάρια, τα οποία έφεραν ορατά, ζωντανά παράσιτα στα σπλάχνα τους, ήτοι τρόφιμα μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Στο ίδιο κατάστημα της εταιρίας στην Πυλαία έχει γίνει μάλιστα κατά το παρελθόν σειρά ελέγχων και σε 10 από αυτούς διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση κατείχε και διέθετε στην κατανάλωση μη ασφαλή – ακατάλληλα τρόφιμα."!!!

Διαβάστε αναλυτικά τα χτεσινά δελτία τύπου του ΕΦΕΤ με τα πλήρη στοιχεία των επιχειρήσεων και τις κυρώσεις που υπέστησαν:
Δελτίο Τύπου 1

Δελτίο Τύπου 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: