Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Κοπή πίτας και συνέλευση στη Βίλα Ζωγράφου

Απόψε 11/2 στις 7:00 μμ για πρώτη φορά κοπή πίτας και συνέλευση των κατοίκων μέσα στη Βίλα Ζωγράφου!
Επιτροπή αγώνα κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του Λαού

Εισαγωγικό σημείωμα του συντονιστικού πάνω στη θεματολογία της συνέλευσης:

1. Ο Καλλίρης προτίθεται να δημιουργήσει επιτροπή ειδικών, η οποία θα αναλάβει να ξεψαχνίσει τα της Βίλας Ζωγράφου (δάνειο αγοράς, τίτλους ιδιοκτησίας κτλ). Σε αυτήν θα συμμετέχουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Το συντονιστικό εισηγείται στη συνέλευση να παρακολουθούμε κι εμείς αυτή την επιτροπή, με τη σχετική επιφυλακτικότητα. Το αν θα γίνει αυτό, καθώς και το σκεπτικό θα διαμορφωθεί στη συνέλευση.

2. Θα υπάρξει ενημέρωση από τις εξελίξεις στο θεσμικό πεδίο. Δασαρχείο, Δήμο, ΥΠΕΚΑ, Δάνειο, Πράσινο Ταμείο κτλ

3. Όταν δημιουργήθηκε η επιτροπή μας λέγαμε (και εξακολουθούμε να λέμε) να μη θυσιαστεί το περιβάλλον στο κέρδος. Προβάλαμε κυρίως τη περιβαλλοντική διάσταση της συμφωνίας Καζάκου – Ζωγραφαίων.

Σήμερα το δάνειο αγοράς της Βίλας έχει δημιουργήσει συνθήκες υπερχρέωσης του δήμου μας. Ένα δάνειο που από την αρχή ζητούσαμε να ακυρωθεί και λέγαμε ότι θα υποθήκευε το μέλλον του δήμου.

Προτείνουμε να επικαιροποιήσουμε τον αγώνα μας. Οι οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνίας για το δήμο μας, τα δημοτικά τέλη και μια ενδεχόμενη επιτήρηση με ότι αυτά συνεπάγονται προτείνουμε να αναβαθμιστούν στην ατζέντα μας, στο υλικό και στα αιτήματά μας. Πάντα σε μία ισορροπία με το οικολογικό.

4. Η επιτροπή μας σαν μέσω επίτευξη των στόχων της έχει τη λαϊκή συμμετοχή. Πιστεύουμε πως μόνο αν πάρει ο κόσμος την υπόθεση στα χέρια του θα μπορέσουμε να φέρουμε αποτελέσματα. Και πως αγώνας για τη Βίλα Ζωγράφου δεν αφορά μόνο όσους συσπειρώνονται στην επιτροπή κατοίκων, αλλά ένα ευρύτερο στρώμα κατοίκων.

Πιστεύουμε ότι ήρθε ο καιρός να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε μία πρόταση για το τι θέλουμε να γίνει στο κτίριο της Βίλας Ζωγράφου και στο κτήμα Ζωγράφου. Δεν αρκεί η άρνηση του εμπορικού κέντρου. Πρέπει να κάνουμε και μία θετική πρόταση. Μία πρόταση που θα διαμορφωθεί από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Στη συνέλευση προτείνουμε να γίνει μία πρώτη ανταλλαγή ιδεών για το πώς θα καταφέρουμε η πρόταση για τη Βίλα Ζωγράφου να προκύψει από μια πλατιά συμμετοχική διαδικασία. Ιδέες που έχουν πέσει μέχρι τώρα στο τραπέζι:

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός
Προτάσεις σε συλλόγους, σωματεία, ΕΛΜΕ να καταθέσουν τις προτάσεις τους
Δράσεις που μέσα από κει οι γείτονες θα προτείνουν
Φόρουμ στο internet
Κάτι σαν δημοψήφισμα
Ανοιχτές συνελεύσεις
Να πάρουμε εμπειρία από άλλες επιτροπές κατοίκων και περιπτώσεις
Να πάρουμε από την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής
Να πάρουμε από την εμπειρία από την Γερμανία και πως διαμορφώνουν εκεί τα πάρκα τους μέσα από ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης.

Πρόταση θα είναι η δημιουργία μιας ομάδας που θα συλλέξει πληροφορίες, εμπειρίες, προτάσεις κοκ ώστε να κινηθεί οργανωμένα σε αυτή την κατεύθυνση.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Όπως σε κάθε συνέλευση έτσι και σε αυτή η πλήρης θεματολογία καθορίζεται από τους παρευρισκόμενους. Δηλαδή δεν είναι αυτά τα μόνα θέματα συζήτησης αλλά αυτά που προτείνει το συντονιστικό στη συνέλευση. Απόκει και πέρα ο καθένας μπορεί να προτείνει προς συζήτηση ότι νομίζει. Κάτι που θα γίνει και σε αυτή τη συνέλευση.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Επίσης για να προσδώσουμε και ένα διαφορετικό τόνο στη πρώτη συνέλευση μέσα στο κτίριο της Βίλας και να τιμήσουμε τα 4 και πλέον χρόνια δράσης μας θα κόψουμε και την πίτα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom