Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Συνένοχοι....

Γράφει ο Γρηγόρης Ζωγραφάκης
σ'  topsaxtiri.blogspot.com

Η απλή στρατηγική των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν η απεγνωσμένη προσπάθεια τους να σώσουν το ένα το άλλο στην εκλογική διαδικασία…Αφ’ ενός στο πρώτο γύρο ετέθη το δίλλημα της σταθερότητας που ανήγαγε τις εκλογές σε επίπεδο Εθνικών Εκλογών αλλά θα διέσωζε τη Νέα Δημοκρατία και ο δεύτερος γύρος ο πλέον αυτοδιοιικητικός θα διέσωζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο πρώτος γύρος έκανε τη Ν.Δ. να δείχνει ότι..... ανέκαμψε και ότι εξασφαλίζει τη πολιτική της επιβίωση και ο δεύτερος με την επιλογή των στελεγχών που έκανε η Ν.Δ. να «βγάζει» ένα χάρτη που να νομιμοποιεί τη Κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της…
Βλέπουμε δύο πολύ καλούς συνενόχους που μέσα από την αντιπαλότητα και τη λειτουργία των ισχυρών κομματικών μηχανισμών να αλληλοβοηθιούνται για να κρατηθούν στην δυναμική της εξουσίας…
Όμως τα αποτελέσματα όπως και να ερμηνεύτηκαν και αυτή τη φορά δείχνουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 64% που είτε δια της αποχής είτε δια του Λευκού και Άκυρου ψηφοδελτίου να απαξιώνει όχι τη Δημοκρατία αλλά τη κομματοκρατία που εγκαθιδρύθηκε εντέχνως τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Αυτό το 64% καταδικάζει και τις πολιτικές και τους πολιτικούς….Οπότε είναι οξύμωρο να μιλάει ο Πρωθυπουργός για ενότητα εκτός αν απευθύνεται στο κομματικό του ακροατήριο…Από την άλλη ο κ. Σαμαράς θα συναινέσει όπως διαφαίνεται στη σκληρή πολιτική της που θα επιβάλλει η Τρόικα αν η εξεταστική για την Οικονομία είναι χαλαρή με τη Ν.Δ…Βλέπουμε πλέον τυχοδιώκτες και καιροσκόπους, ψηφοθήρες και λαικιστές να διαλαλούν την υπευθυνότητα τους….
Από την άλλη τα μικρότερα κόμματα προσπάθησαν να καρπωθούν κι αυτά κάτι από τη πίτα αλλά η λαική δυσσαρέσκεια είναι πλέον διάχυτη για το σύνολο του πολιτικού κόσμου…..Είμαι βέβαιος ότι αν δεν αλλάξει αυτό, που δε πρόκειται να αλλάξει γιατί πολύ απλά δεν μεταμελήθηκε κανένας τους η δυσφορία θα περάσει από τη κάλπη στο δρόμο…Ήταν το πρώτο ηχηρό μήνυμα του λαού και κανείς πολιτικός δε το αφουγκράστηκε….

Υ.Γ. Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν στο Κίνημα του Λευκού με οποιοδήποτε τρόπο….

5 σχόλια:

ΑNOULI είπε...

Το 64% --που νομίζω ότι είναι λιγότερο κατά 10 μονάδες μέσο όρο--μήπως δεν είναι και το ποσοστό των εκάστοτε εκλογών που δεν ψηφίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση;;;
Και όμως κυβερνά η μειοψηφία..Έτσι δεν είναι ;;; Κατοχυρωμένο το σύστημα αυτό! Κατοχυρωμένο να μην λαμβάνεται υπόψη οι απέχοντες ..Αλλιώς θα είχαμε ακυβερνησία!!!!! Ακόμα και αν ήταν όλα δίκαια και έλεγε σύσσωμη η Βουλή παραιτούμεθα αφού ένα τόσο μεγάλο ποσοστό δεν θέλει τους 300, τι νομίζεις ότι θα γινόταν Δημήτρη;;;;
Έτσι μια ρεαλιστική αντιπρόταση πασχίζω να ακούσω όχι μόνο του Μνημονίου !!
Καλό βράδυ

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Ανούλι το 'χω γράψει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το γράφω ξανά και ξανά:πρέπει ν' αλλάξουν τα πάντα αρχής γενομένης από το Σύνταγμα και να εφαρμοστεί κάποτε το πολίτευμα της Συμμετοχικής Δημοκρατίας!
Δεν νοείται Δημοκρατία όταν νομοθετική κι εκτελεστική εξουσία είναι τα ίδια πρόσωπα η δε δικαστική είναι άμεσα εξαρτώμενη απ' αυτά!
Θα πρέπει επίσης ν' αλλάξει ο εκλογικός νόμος καθιερώνοντας την απλή αναλογική,να προσμετράται το λευκό ψηφοδέλτιο και να μένουν κενές έδρες στη Βουλή τόσες όσες αναλογούν στα λευκά.Να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών,να γίνει πραγματική εφαρμογή του πόθεν έσχες,να μειωθούν οι έδρες σε 200 ή και λιγότερες και όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα να παραπέμπονται στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ δικαιοσύνη που θα προκύψει από θεμελιώδης αλλαγές του Συντάγματος.Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην παιδεία γιατί όλα είναι σχετικά!Αυτά είναι μέρος απ' όσα μπορούν να γίνουν ώστε να πάψει ο κόσμος ν' αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα.Κι αυτές οι εκλογές ήταν ότι έπρεπε για να συγκλονιστούν και να γίνει η αρχή για αλλαγές αλλά όπως είδες άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε όλοι τους.
Κάποιοι στιγμή πρέπει να λειτουργούμε όλοι με αξίες πραγματικές(τιμιότητα,αλήθεια,ηθική,δικαιοσύνη,εργατικότητα κλπ) κι όχι με βάση το χρήμα.Αυτά που λέω τα πιστεύω και τα εφαρμόζω στη ζωή μου,χωρίς βέβαια να διεκδικώ το αλάθητο.
Πολύ θα ήθελα να διαβάσω την άποψή σου σε όσα γράφω.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

v for vendetta.... είπε...

Καλημέρα....ANOULI το όλο ζήτημα είναι ότι αφενός ήταν υψηλότερο αυτή τη φορά το ποσοστό αλλά και εκδήλωνε τη Λαική Δυσσαρέσκεια...
Είναι η πρώτη φορά από την υπογραφή του Μνημονίου που βλέπουμε κάτι μαζικό και συμμετοχικό....
Αρχίζει να ανατέλλει ο Ήλιος της Ελπίδας στη προσπάθεια για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ...Ο αδικημένος λαός μας και πολλάκις προδωμένος έκανε το πρώτο δειλό βήμα για να σπάσει την αλυσίδα του...Και αυτό είναι μια μεγάλη ΝΙΚΗ....

ΑNNA είπε...

Συμμετοχική δημοκρατία λοιπόν!!!!!!!!! ΣΥΜΦΩΝΩ απολύτως και προσυποργράφω!!
Όμως με το να απέχουμε από εκλογές δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να δίνουμε εν λευκώ στην κραττούσα τάξη το ''ελεύθερο''!!! Τα νέα πρόσωπα Δημήτρη θα βγουν αν δούμε ένα κίνημα, που θα αγωνιστεί και θα εντάξει τους δυσαρεστημένους ή όσους πιστεύουν στη συμμετοχική δημοκρατία. Δεν είδα ποτέ συμμετοχή και διαμαρτυρία για τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει στο Σύνταμγά μας. Γιατί αυτή είναι βασική αλλαγή..
Απλή αναλογική Δημήτρη στη χώρα μας σημαίνει ακυβερνησία προς το παρόν τουλάχιστον..Και είναι επικίνδυνο για τα σημερινά δεδομένα.Κενές έδρες για τα λευκά;;;; Και τι θα σημαίνει αυτό;;; Χωρίς αντιπρόσωπο των λευκών εννοείς;;; Με μη πλειοψηφία δεν θα περνά κανένας νόμος άρα περιμένεις από το υπάρχον καθεστώς να αποδεχθεί την αποχή να εκπροσωπείται από το ..........τίποτε;;;;
Ένας να ηγηθεί ενός κινήματος της συμμετοχικής δημοκρατίας και να αποκτήσει ρεύμα οπαδών αυτό χρειάζεται και τότε ανάλογα με τη δύναμη αυτού του κινήματος θα γίνουν και αλλαγές.Νομίζω ότι όλα τα άλλα είναι μόνο για να συζητούμε...Νέα πρόσωπα!!! Που είναι;;;; Αφού το ίδιο το σύστημα εμποδίζει κάτι τέτοιο. Άρα χρειάζεται πολύ δουλειά και ήδη τα νεα πρόσωπα θα έπρεπε να έχουν βγει και να διεκδικήσουν αυτές τις αλλαγές..Να διακδικήσουν τους απέχοντες!!! Και μην κάνουμε το λάθος της εξουσίας να διαβάζουμε όπως θέλουμε τα αποτελέσματα!! Δεν είμαι αισιόδοξη...Οι απέχοντες συνειδητά, έχοντας πολιτική σκέψη και απόφαση ήταν πολύ λιγότεροι από το ποσοστό...Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν πάλι στα κόμματά τους Δημήτρη!!! Και το 20-25% θα παραμένει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ως αποχή όπως πάντα!! Κοίτα τώρα τι περιμένω....τα νέα κόμματα να εντάξουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απεχόντων και είναι όπως είπες ''ξαναζεσταμένο φαγητό''.
Η δικαστική εξουσία να είναι ανεξάρτητη και ποιος δεν το θέλει αυτό;;; Για να γίνει ανεξάρτητη είναι πανεύκολη απόφαση Δημήτρη, να μπουν αυστηροί νόμοι και κανόνες ώστε να υπάρξει εντιμότητα και αληθινή δικαιοσύνη και να μην χρησ/ει το σύστημα τους δικαστές είναι παν-δύσκολη υπόθεση.
Συθέμελα χρειάζονται αλλαγές αλλά πρώτα χρειάζονται κάποιοι να ηγηθούν του νέου...Συγκεκριμένα ....απτά...και γρήγορα!!!
Όλα τα άλλα είναι απλά διαμαρτυρίες!!!
Μείωση βουλευτών ασφαλώς και συμφωνώ, πόθεν έσχες πραγματικό ασφαλώς και συμφωνώ.
Όμως Δημήτρη μου δεν υπήρχε περίπτωση να προσμετρηθεί η αποχή!!! Αδύνατον..Ακόμα και οι εγεγραμμένοι των κομμάτων να ψήφιζαν μόνο τα κόμματά τους πάλι θα είχαμε τα ίδια ποσοστά!!
Δεν προβλέπεται από τους νόμους να υπολογίζεται η αποχή και δεν είναι λογικό να υπολογιστεί.Λογικό είναι να κάτσουν να συζητήσουν τι θέλει ο κόσμος που απείχε....Εκτός από σένα που ζητάς πραγματική πολιτική αλλαγή να σου πω μερικά ''θέλω'' καποιων που απείχαν;;;
''Χρήματα''!!! Αν τους δώσει κάποιο κόμμα χρήματα ως επίδομα ή όπως αλλιώς θες πες το ,θα ψηφίσουν και το διάβολο!!!
Πολυλόγησα και το θέμα εκτός από πολύ ενδιαφέρον είναι και ανεξάντλητό
Την καλημέρα μου

ΑNOULI-ΑΝΝΑ είπε...

v for vendetta....χαίρομαι για την αισιοδοξία σου.Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο λαός είναι δυσαρεστημένος και απογοητευμένος. Είναι φοβερό να χάνεις την εμπιστοσύνη σου στους πολιτικούς..Τότε λειτουργείς ασύδοτα!!Είναι επίσης γεγονός ότι είναι η συμμετοχή στην αποχή μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά και η μόνη κίνηση στην μετα-μνημόνιο εποχή.
Δέχομαι να αφεθώ στην ελπίδα σου για το ότι έγινε ένα δειλό βήμα και είναι η αρχή!!!
Μακάρι.........
Την καλημέρα μου

Read more: Go to TOP and Bottom