Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Σύμφωνο με το Σύνταγμα το μνημόνιο κατά τις συμβούλους του ΣτΕ


Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση έξι και πλέον ωρών, η οποία ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και διήρκεσε έως τις 9.45 το βράδυ, συζητήθηκαν σήμερα, ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων, της ΑΔΕΔΥ, των συνταξιούχων, κ.λπ. που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το μνημόνιο με το οποίο έγιναν περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου πρότειναν να απορριφθούν οι προσφυγές του ΔΣΑ και των άλλων φορέων καθώς το μνημόνιο επιβλήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ακόμα ανέφεραν ότι το Μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές και ότι δεν έπρεπε να κυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία (3/5) των βουλευτών της Βουλής, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός στην αγόρευσή του χαρακτήρισε πολιτικό κείμενο την εισήγηση της Σαρπ, η οποία κατά την άποψή του δεν αποτελεί νομικό κείμενο και ζήτησε από το δικαστήριο παρόμοιες εισηγήσεις να απορρίπτονται.
Παράλληλα, μία από τις δικηγόρους των φορέων χαρακτήρισε την εισήγηση της Σαρπ ως πολιτικό μανιφέστο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ολομέλειας του ΣτΕ Παν. Πικραμμένου, ο οποίος ζήτησε αμέσως να ανακαλέσει η δικηγόρος, καθώς η εισήγηση αποτελεί νομικό κείμενο και όχι πολιτικό μανιφέστο.
Ακόμη, οι δικηγόροι των προσφευγόντων υπεραμύνθηκαν της αντισυνταγματικότητας του μνημονίου και υποστήριξαν ότι έπρεπε να ψηφιστεί με την πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών καθώς αποτελεί επικύρωση διεθνούς συμβάσεως.
Ακόμη, ανάφεραν ότι το μνημόνιο προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου καθώς πλέον του ότι περικόπτει τις αποδοχές των εν ενεργεία εργαζομένων, μειώνει ακόμα και τις συντάξεις.
Οι δικηγόροι του δημοσίου ανέπτυξαν εκτενώς την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ ανέφεραν ότι σε καμία συνταγματική διάταξη δεν προσκρούει το Μνημόνιο, ούτε όμως ο νόμος 3845/2010 (μνημόνιο) έπρεπε να κυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής καθώς δεν κυρώθηκε με το τον εν λόγω νόμο καμία διεθνής σύμβασης.
Ακόμη, οι συνήγοροι του δημοσίου ανέφεραν ότι δεν εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες σε διεθνή όργανα, ενώ χαρακτήρισαν τα μέτρα (περικοπές αποδοχών, επιδομάτων, κ.λπ.) αναγκαία και πρόσφορα λόγω του κινδύνου κατάρρευσης της χώρας, αλλά και αναλογικά στο μέτρο του δυνατού. Επίσης, είπαν ότι αν δεν προχωρούσε η Κυβέρνηση στη λύση του Μνημονίου δεν θα έβρισκε χρήματα στις αγορές, δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και έτσι θα βρισκόταν σε πραγματική κατάσταση ανάγκης και θα δήλωνε ίσως χρεοκοπία.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιρετή Περιφέρεια Κρήτης

Tο Γενάρη του 2011 τα «Ζωνιανά» ορκίζουν την Αιρετή Περιφέρεια Κρήτης!!!

Σιγά - σιγά όσο περνάει ο καιρός, ο παρά τρίχα εκλεγμένος Σ. Αρναουτάκης δένει την «ομάδα» του που θα κάμνει το «κουμάντο» του στη Κρήτη.
Το 50,3% που πήρε ήταν η «μεγάλη επιτυχία» του «Ζωνιανού» Μαυρογιάννη Γεωργίου Δ/ντή Αναπτυξιακής Ηρακλείου, ο εξ΄ απορρήτων & έμπειρος Διευθυντής του και πρώην Προέδρου της Αναπτυξιακής Αρχανών Σ. Αρναουτάκη, μαγαζί που το έστησαν μαζί και το ¨αρμέγουν¨ καλά εδώ και 20 χρόνια!!!
Το ποσοστό είναι μικρό και φαίνεται ότι κανονίζουν και την παραμονή του περιφερειάρχη Θ. Καρούντζου ως πιο έμπειρου-δυνατού χαρτιού στην ομάδα, για αυτό και θα παραμείνει ως διοριστός για να τους δείχνει … τις κακοτοπιές.
Αρναουτάκης –Μαυρογιάννης - Καρούντζος και η ομάδα όσο πάει μεγαλώνει.
Προστέθηκε και το δεξί χέρι του Μαυρογιάννη, ο γνωστός Ζωνιανός φαρμακοποιός και αντιδήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος ΔΕΠΤΑΗ Παρασύρης Γεώργιος ,με διατριβή στις συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών με το γνωστό σκάνδαλο που συγκλόνισε την κοινωνία του Ηρακλείου ,που για επιβράβευση του δώσανε και το μοναδικό φαρμακείο-χρυσορυχείο απέναντι από το νέο ΙΚΑ Ηρακλείου.
Φρόντισαν να εκλεγεί και στη 4η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η Μανασάκη Βιργινία, αρεστής και κουμπάρας του Περιφερειάρχη, υπάλληλο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ)
Η κουμπάρα αυτή έχει από τώρα οριστεί Αντιπεριφερειάρχης ,πριν ακόμη παραλάβουν την περιφέρεια και αυτό δεν είναι τυχαίο διότι, θα χρησιμοποιηθεί ως κρίκος σύνδεσης ΕΣΔΑΚ & Περιφέρειας.
Φαίνεται ότι το 73% του Δήμαρχου Κουράκη τους τρομοκρατεί και βάζουν από τώρα σφήνες.
Ποιος δεν θυμάται την κόντρα Καρούντζου-Κουράκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Ρεθύμνου για τη διαχείριση των σκουπιδιών, ώστε να μην δοθεί η λύση για τα απορρίμματα και να μετατοπιστεί το θέμα συνεχίζοντας να τρέχουν τα πρόστιμα από την Ε.Ε. ;
Όλα έγιναν προμελετημένα για να στραβώσουν τον κοσμάκη και να παγώσουν το θέμα των σκουπιδιών, ώστε να ξεκινήσουν τώρα με την αιρετή περιφέρεια από το μηδέν , για τη «μάσα» !!!
Οι πάντες έχουν πάρει χαμπάρι το μεγάλο - καλοστημένο φαγοπότι της Περιφέρειας που ετοιμάζει η ομάδα του Αρναουτάκη, μαζί με κουμπάρους - κολλητούς εργολάβους ,, για τη νέα καταλήστευση των δημόσιων και κοινοτικών κονδυλίων που θα εισρεύσουν μπόλικα στη Κρήτη …της πράσινης ανάπτυξης.
Ο λαός ξέρει περισσότερα απ’ ότι αυτοί πιστεύουν!!!

logia είπε...

...o λαός λέει Γιάννης κερνάει Γιάννης πινει...

την καλημέρα μου
από την ξεκλειδωτη πια αυλή μου

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ήταν αναμενόμενη η Συνταγματικότητα του Μνημονίου έτσι όπως χαρακτηρίστηκε από το ΣτΕ.
Έτσι κι αλλιώς η δικαιοσύνη ούτε αυτόνομη είναι ούτε ανεξάρτητη. Οι αποφάσεις στης συχνά (για να μην πω πάντα) κατευθύνονται από την κεντρική εξουσία είτε από την διαμορφωμένη από τα ΜΜΕ κοινή γνώμη.
Βέβαια ακόμη κι εγώ ο αδαής υποπτεύομαι πως αποφάσεις μείωσης μισθών και συντάξεων μπορεί τύποις να μην είναι παράνομες, είναι όμως ανήθικες εφόσον το μεγάλο φαγοπότι καλά κρατεί και οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε καταστολή ή κινούνται κατά το συμφεροντολογικό δοκούν.

Βάσσια είπε...

Κανείς που να μην "συνδέεται" μαζί τους υπάρχει;

Ένα το προηγούμενο θέμα σου κι ένα αυτό, βάλε και την σημερινή κατάσταση.......

Δεν βρίσκω πια λόγια φίλε μου

Καλησπέρα

ΑΝΝΑ είπε...

H απάντηση του ΣΤΕ ήταν αναμενόμενη..Πίστευε κανείς ότι θα δικαιώνονταν οι προσφυγές;;;; Ή μήπως πιστεύεις ότι αν δικαιώνονταν και παύαμε εν μια νυκτί να έχουμε την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας δεν θα έμπαιναν οι πιστωτές μας να πάρουν εθνικό κεφάλαιο για τα χρήματά τους που δεν μπορούμε να πληρώσουμε;
Το μνημόνιο θα το πληρώσουμε εμείς ..Είναι γεγονός!!!
Αυτοί που μας έφεραν εδώ θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη..Μια μήνυση τέτοια δεν μπορεί να κάνει ο ΔΣ;;
Καλησπέρα Δημήτρη

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ
ΙΔΙΑ ΦΑΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΩΕΙ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΜΑΣ