Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

«Τι έκανες στην πτώχευση μπαμπά;»

Μια ωραία (η ελληνική οικονομία) σηκώνει το καπάκι ενός φέρετρου στο οποίο ήταν ξαπλωμένη, όπως αποδεικνύεται όχι αναπαυτικά, και βγάζει έξω το πόδι της- χυτό, θελκτικό, κανονικό σεξουαλικό ελιξίριο. Την ίδια στιγμή φωνάζει με στεντόρεια φωνή: Η ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΑΣΕ! Ανέλπιστη νεκρανάσταση και υποσχέσεις για έναν καινούργιο γύρο κοινωνικής ευημερίας; Γιατί όχι; Στο κάτω κάτω, αν δεν περισσεύει η αισιοδοξία σε έναν γελοιογράφο, σε ποιον θα περισσεύει;

Ο περί ου ο λόγος γελοιογράφος είναι πολύ γνωστός σας, οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» έχετε κάθε λόγο να τον αισθάνεστε κοντινό σας άνθρωπο. Είναι ο Κώστας Μητρόπουλος και, ίσως, είναι ο πρώτος έλληνας γελοιογράφος που από την αρχή της μακράς διαδρομής του έψαχνε την πολιτική εκεί όπου οι παλαιότεροι κυρίως συνάδελφοί του νόμιζαν ότι σταματούσε: στη ζωή. Ισως γι΄ αυτό και το νέο άλμπουμσυλλογή γελοιογραφιών με θέμα την κρίση δεν σχολιάζει τόσο τους πολιτικούς και τις πολιτικές τους όσο, κυρίως, την επίδρασή τους στην καθημερινότητα. Ο συνήθης πρωταγωνιστής του Κώστα Μητρόπουλου είναι ο περίφημος μέσος πολίτης: αυτός που σφίγγει το ζωνάρι και, ταυτόχρονα, σφίγγει και τα δόντια για να αντεπεξέλθει στους χαλεπούς καιρούς.

Η νέα αυτή συλλογή περιλαμβάνει επιλεγμένες γελοιογραφίες που δημοσιεύθηκαν τον τελευταίο χρόνο στα «ΝΕΑ και στο «Βήμα». Γελοιογραφίες που τις διακρίνει η λεπτή κριτική αλλά, κατά βάθος, κι ένας αισιόδοξος τόνος. Καταγραφέας της ιδιοσυγκρασίας του Ελληνα, ο Μητρόπουλος, με τον γνωστό, αναγνωρίσιμο αφαιρετικό μοντερνισμό του δίνει τον τόνο στο προλογικό σημείωμά του. Γράφει:

«Οταν μεθαύριο η Ιστορία καλέσει σε απολογία τους πατέρες του Εθνους και ρωτήσει “Τι έκανες στην πτώχευση, μπαμπά;” δεν θα απαντήσουν ότι κάνανε την πάπια.

Κάνανε το σωστό.

Απώθησαν τη χρεοκοπία και έθεσαν τα θεμέλια για την επόμενη».

Το νέο βιβλίο του Κώστα Μητρόπουλου, 24ο λεύκωμα με σκίτσα του, έχει τίτλο την αισιόδοξη κραυγή της νεκραναστημένης: «Η κρίση πέρασε» (Εκδόσεις Πόλις). Πού στηρίζει την αισιοδοξία του; Απαντά ο ίδιος στο σύντομο βιογραφικό του. Γεννήθηκε, λέει, κατά τη διάρκεια της 30ής οικονομικής κρίσης της χώρας. Αρχισε να δημοσιεύει σκίτσα στο «Βήμα» στην έναρξη της 39ης, στα «ΝΕΑ» στο τέλος της 40ής και το βιβλίο του επισπεύσθηκε ενόψει της 46ης.

Να τις εκατοστίσει.
undefinedundefined
TA NEA

4 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Μπράβο Δημήτρη μου.
Δεν μας έχεις μάθει να χαριτο-γράφεις.
Έλα όμως που κι αυτό το κάνεις τόσο καλά αυθεντικά και πειστικά.;;;

Το χιούμορ είναι λύτρωση για τον πεπιεσμένο πολίτη. Και απ' αυτήν την άποψη ο Κώστας Μητρόπουλος έχει παίξει ρόλο "Εθνικού Ευργέτη"

Καλό Σαβ/κο Δημήτρη μου να περάσετε.

zeidoron dtsoukas είπε...

Λυγερή μου το κείμενο δεν είναι δικό μου,είναι από τα σημερινά ΝΕΑ το γράφω στο τέλος.Πιθανόν να το έχει γράψει κι ο ίδιος ο Κώστας Μητρόπουλος για την παρουσίαση του νέου του άλμπουμ.Σαφέστατα το χιούμορ είναι λύτρωση για όλους μας.
Να είσαι καλά και συ,καλό Σαββατοκύριακο επίσης!

ΑΝΟULI είπε...

Kαλησπέρα Δημήτρη.Οι γελοιογραφίες του Κ. Μητρόπουλου είναι υπέροχες.Αυτός και ο ΚΥΡ μ'αρέσουν πάντα πολύ.
Καλό ξημέρωμα

zeidoron dtsoukas είπε...

Ανούλι μου είναι κι οι δυο απίθανοι!
Μ' αυτούς μεγάλωσα και με τους ευθυμογράφους-χρονογράφους μας Ψαθά,Παπαδούκα,Παλαιολόγο και Γερμανό!Να είσαι καλά,καλή εβδομάδα!

Read more: Go to TOP and Bottom