Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

14 χρόνια από τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού


Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού
Οι τελευταίοι μάρτυρες που γέννησε η ελληνική γη της Κύπρου.
Στις 11 και 14 Αυγούστου κάθε χρόνο η μνήμη μας γυρίζει πάλι πίσω σ' ένα ακόμα μαύρο και πικρό καλοκαίρι,από τα πολλά που 'χουν σημαδέψει τη μαρτυρική Κύπρο μας, αυτό του 1996. Τότε που δυο Ελληνοκύπριοι νέοι, ξαδέλφια από το Παραλίμνι, ο Τάσος Ισαάκ 24 χρόνων και ο Σολωμός Σολωμού 26 χρόνων, έπεφταν νεκροί από τα ρόπαλα και τις σφαίρες των Τούρκων στρατιωτών και παρακρατικών σε περιοχή της ακριτικής Δερύνειας. Ο πρώτος ανυπεράσπιστος και παγιδευμένος στο συρματόπλεγμα στη νεκρή ζώνη και ο δεύτερος 3 μέρες αργότερα, άοπλος, στο ίδιο σημείο, πάνω στον ιστό μιας τουρκικής σημαίας.
Αυτός ήταν ο τραγικός επίλογος μιας ειρηνικής αντικατοχικής εκδήλωσης που είχαν προγραμματίσει Κύπριοι και Ευρωπαίοι μοτοσικλετιστές με στόχο τη διέλευση μέσα από τη νεκρή ζώνη.
Η ειρηνική πορεία ξεκίνησε από το Βερολίνο στις 2 Αυγούστου 1996 και διασχίζοντας πολλές χώρες της Ευρώπης έφθασε στην Κύπρο με τελικό προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.
Στη Δερύνεια όμως τους περίμεναν πάνοπλοι Τούρκοι στρατιώτες και οι παρακρατικοί γκρίζοι λύκοι για να ανακόψουν με κάθε τρόπο την πορεία των μοτοσικλετιστών και χιλιάδων ακόμα διαδηλωτών.
Οι δολοφόνοι τους παραμένουν ακόμα ατιμώρητοι όπως και η βόρεια Κύπρος υπό Τουρκική κατοχή!


 
Για το Σολωμό Σολωμού-"Τρελό αδέρφι μου"

2 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Δεν θα την ξεχασω ποτε εκεινη τη μερα Ζει μου....οσο ζω...κάποιοι αλλοι ομως προφανως την εχουν ξεχασει εδω και χρονια

zeidoron dtsoukas είπε...

Αυτοί που την ξέχασαν Ρίκη μου δεν συγκινήθηκαν ποτέ και για τίποτα!
Είναι κάποια πράγματα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη των ανθρώπων.
Καλό βράδυ να έχεις!

Read more: Go to TOP and Bottom