Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Συναγερμός για τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην Κεντρική Μακεδονία


Έντεκα περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην Κεντρική Μακεδονία, έχουν θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Οι ασθενείς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης και υποβάλλονται σε εξετάσεις. Για δύο από αυτούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, έχει ταυτοποιηθεί, μέσω των μοριακών εξετάσεων, ότι πρόκειται για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα και για τους υπόλοιπους εννέα. Επισημαίνεται, πάντως, πως οι δύο θάνατοι που σημειώθηκαν στο νοσοκομείο δεν προήλθαν από εγκεφαλίτιδα, που να οφείλεται στο συγκεκριμένο ή παρόμοιο ιό.

Τα περιστατικά εντοπίστηκαν από τις υγειονομικές αρχές στις περιοχές Βέροιας και Ημαθίας. Έντεκα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο λοιμωδών της Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις. Σε δύο (ο ένας,79χρονος με βεβαρυμένο ιστορικό υγείας,ήδη απεβίωσε) επιβεβαιώθηκε ο ιός από τις μοριακές εξετάσεις.

Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος ανέφερε ότι ένα περιστατικό χαρακτηρίζεται βαρύ και πως όλοι οι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι.

Πρόκειται για ιογενή πάθηση του εγκεφάλου. Ο αποκαλούμενος ιός του Δυτικού Νείλου, εισέρχεται κατευθείαν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προσβάλλει τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας φλεγμονή. Η νόσος προκαλεί έντονο πονοκέφαλο, επίμονο πυρετό, σύγχυση, ζάλη και υπνηλία.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες ο ιός μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ όσοι προσβληθούν δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στις περιοχές που εντοπίστηκαν τα περιστατικά δεν είχε γίνει ψεκασμός στις εστίες ανάπτυξης πριν οι προνύμφες μεταλλαχθούν.

Για την προστασία του σώματος πρέπει να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά σκευάσματα αλλά και να επιλέγονται ρούχα με μακριά μανίκια αλλά και μακριά παντελόνια. Ιδιαίτερη προσοχή είναι επιβεβλημένη και στα σημεία όπου υπάρχει συγκέντρωση νερού για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας και των καλλιεργειών.
Πηγή
Καλού κακού διαβάστε κι αυτό 

2 σχόλια:

( fortounata) είπε...

άντε ,λες να μας βρει και εδώ;καήκαμε.φιλιά.

zeidoron dtsoukas είπε...

Ξέρω 'γω Φουρτουνάτα μου;Εχετε κουνούπια εκεί πάνω;Καλού κακού η πρόληψη δε βλάφτει!
Να είσαι καλά και μην τρομάζεις,καλό βράδυ!

Read more: Go to TOP and Bottom