Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Γιώργο, μην πάς!


του Σταύρου Θεοδωράκη

Ο ένας υπουργός θα πάρει μαζί του επτά. Ο άλλος θα πάρει δέκα. Υπάρχει και ένας που θα πάρει δεκατρείς. Οι υφυπουργοί θα πάρουν μαζί τους από πέντε - έξι. Και οι Γενικοί Γραμματείς από δυο - τρεις. Στο σύνολο δηλαδή, στη Θεσσαλονίκη θα ανέβουν περίπου 300 κυβερνητικοί. Και άλλοι τόσοι ασφαλίτες για να τους φυλάνε. Αναφέρομαι στους σωματοφύλακες και όχι στα ΜΑΤ.

Οι ΜΑΤατζήδες - 2.000 ίσως και παραπάνω - θα ανέβουν με τα λεωφορεία τους. Οι ασφαλίτες με το αεροπλάνο. Εκτός από τους οδηγούς αστυνομικούς που θα ανέβουν με τις λιμουζίνες. Γιατί μην το ξεχνάμε, θα πρέπει να ανέβουν και οι λιμουζίνες. Όπως και οι άνδρες της ΕΥΠ με τα «ειδικά οχήματα» – ωχ παραλίγο να τους ξεχάσω. Και οι σκύλοι για την εξουδετέρωση βομβών. Και ο Παπαθανασίου με το επιτελείο του που θα κάνει τις απομαγνητοφωνήσεις των ομιλιών...

Οι λιμουζίνες λοιπόν θα ανέβουν οδικώς από την Τετάρτη. Θα πλυθούν, θα σενιαριστούν και θα κάνουν πιάτσα στο αεροδρόμιο. Να φτάνουν οι κυβερνητικοί και να πηγαίνουν κατευθείαν στα ξενοδοχεία τους. Οι περισσότεροι στο Μακεδονία Παλλάς. Ο Πρόεδρος στο Χάγιατ. Οι τυχεροί από την «εδώ μεριά» της Έκθεσης και οι άλλοι από την «εκεί μεριά», στο Ηλέκτρα, στο Σίτι, στο Δάιος, μαζί με τους διαδηλωτές. Κάποιοι θα ανέβουν και νωρίτερα, γιατί έχουμε και τις συσκέψεις με τους φορείς. Γιατί θα έχουμε και φορείς! Εδώ ίσως θα πρέπει να σας πω, πώς λειτουργεί το σύστημα. Έχει μια εκκρεμότητα η Μπατζελή με τους παπαρουνοπαραγωγούς (λέμε τώρα) της Θεσσαλίας. Τους έχει δει, τους έχει ξαναδεί, τους έχει ξαναξαναδεί… Το μαστ όμως είναι εκεί, κατά τον Μάιο να της πουν «θα τα πούμε και στην Θεσσαλονίκη, στην Έκθεση»! Θα πάνε λοιπόν για σύσκεψη, θα πιούν δωρεάν φραπέ και ουίσκι με κόκα κόλα στα μπαρ των ξενοδοχείων, θα δουν την πλάτη του Παμπούκη ή του Ραγκούση (τους ανθρώπους του Προέδρου δηλαδή) και από Δευτέρα – Τρίτη, Τετάρτη – Πέμπτη το πολύ, οι φορείς, θα επιστρέψουν στις γυναίκες τους και τις καταθλιπτικές καφετέριες του κάμπου.

Όλα αυτά βέβαια, αφού ζήσουν την περιπέτεια του Σαββάτου. Ο Πρωθυπουργός στο Βελλίδειο, από κάτω κάποιοι να χειροκροτούν, απ’ έξω κάποιοι να φωνάζουν, τα ΜΑΤ να δέρνουν και οι δημοσιογράφοι να μεταδίδουν. Α, γιατί υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι. Δυο - τρεις από κάθε εφημερίδα και ένα συνεργείο από κάθε κανάλι. Εκτός από την ΕΡΤ που θα ανέβει σύσσωμη. Πρόεδρος - διευθύνων Σύμβουλος μας τελείωσε – ειδικοί σύμβουλοι, σκηνοθέτες, μακιγιέρ - το βάψιμο του Προέδρου είναι αρμοδιότητα της ΕΡΤ, μην το ξεχνάμε – καμεραμέν, στεντικαμίστες, ηλεκτρολόγοι, γερανοχειριστές, συνδικαλιστές. Η ΔΕΘ θα είναι άλλωστε η μεγάλη ευκαιρία για να δουν κάποιοι ότι η ΕΡΤ - παρά τα αντιθέτως λεγόμενα - υπάρχει! Είναι η μόνη άλλωστε που θα δείξει σε πλήρη οθόνη τις αφίξεις των λιμουζινών, τις δηλώσεις των υπουργών και την ομιλία του Προέδρου.

Τα υπόλοιπα κανάλια θα δουλέψουν μάλλον με σπλιτ. Θα χωρίσουν την οθόνη στη μέση και στην μια μεριά θα δείχνουν αστυνομική περιπέτεια και στην άλλη πράσινη ανάπτυξη. Και αφού τελειώσει η τηλεοπτική μετάδοση και φυγαδεύσουν τον πρωθυπουργό και μαζευτούν τα πανό, θα αρχίσει η νυχτερινή ζωή. Για μπουζούκια δεν τους βλέπω και μάλλον αδίκως ετοιμάζεται ο Ρέμος. Αυτοί που θα εμφανιστούν εν σώματι τα μεσάνυχτα, θα είναι Ηρακλειδείς (του αθλητισμού και ουχί του συστήματος). Άλλωστε από το 2001 που ο Σημίτης απαγόρευσε στους υπουργούς του τις μπουζουκοκατανύξεις και έβαλε φρουρούς έξω από την Πύλη του Αξιού, ουδείς ρισκάρει το υπουργείο του για μια βραδιά δόξας στα πρώτα τραπέζια της συμπρωτεύουσας. Οι ΜΑΤζήδες λοιπόν θα βρεθούν στα σαντουιτσάδικα και τις καντίνες, οι συνδικαλιστές στην Καλαμαριά, οι παλαιοΠασόκοι στη Κρήνη, οι νεοΠασόκοι στα ορθάδικα της παραλίας, οι πλουσιοΠασόκοι στο Ιντέρνι και η φράξια Πάγκαλου στα μεζεδοπωλεία της Αριστοτέλους.

Και την Δευτέρα άλλοι με βαρύ στομάχι και άλλοι με βαρύ κεφάλι θα αναρωτηθούν: Τι καταλάβαμε; Ένα ντε! Γι’ αυτό το γράφω όσο είναι ακόμη νωρίς. Γιώργο μην πας! Ή τουλάχιστον μην πάς με υπουργούς και κουστωδίες. Δύσκολο, το ξέρω. Οι ξένοι σύμβουλοι δεν ξέρουν τι τους περιμένει και θέλουν να το ζήσουν. Οι ντόπιοι θέλουν να το ζήσουν επειδή ξέρουν τι τους περιμένει.

Αλλά εδώ θα μου πείτε το ΠΑΣΟΚ στήνει γιορτές για τις 3 του Σεπτέμβρη - «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες 3 του Σεπτέμβρη να περνάς και τσικουδιά στους καφενέδες τα παλληκάρια να κερνάς» - η ΔΕΘ μας πείραξε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: