Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Το χρονογράφημα του Σαββάτου

Φασούλι το φασούλι,αδειάζει το σακούλι
της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ


ΒΓΗΚΕ, ΠΟΥ ΛΕΣ, ο άλλος ο παπάρας ο οικονομολόγος στην τηλεόραση και μας έδωσε ντιρεκτίβα: «Να ψωνίζετε για να κινηθεί η αγορά!». Ναι, αγόρι μου, αλλά την τελευταία φορά που τσεκάρισα η αγορά δεν κινιόταν με μαρουλόφυλλα. Δεν έδινες μια δωδεκάδα αυγά για να αγοράσεις σώβρακο! Μπορεί να κάνω λάθος. Μπορεί να μπήκα σε λάθος μαγαζί!

Όμως στο λάθος αυτό μαγαζί, ευρώ ζητούσανε στο ταμείο, όχι μισό κιλό μπρόκολα!

Κι εκεί που λέγαμε πως αυτό το πηγάδι δεν έχει πάτο, βρεθήκαμε μούρη με μούρη με τον πάτο. Αγκαλιά εγώ κι εσύ στο αμπαζούρ το θαλασσί από κάτω- με τον πάτο! Η χειρότερη οικονομική κρίση από τη μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι σήμερα! Το τραγικότερο αδιέξοδο των τελευταίων 60 χρόνων!

Κι έχεις και μερικούς αφελείς να αμφιβάλλουν ότι ο Καραμανλής τύλιξε πρόχειρα τη χώρα στη λαδόκολλα και την έδωσε στα χέρια του Παπανδρέου! Όχι ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου- δεν τα έκαναν σκατά! Αλλά αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ, αυτό το κακούργημα του κοινού ποινικού δικαίου το χρεώνεται ο Καραμανλής και η παρέα του! Βύθισαν έναν λαό στην απόγνωση, στην ανέχεια, στο τίποτα και στο πουθενά! Και παίρνουν τώρα τα μούτρα τους να κάνουν και κριτική! Χαζός δεν είναι ο Σαμαράς που αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τους προηγούμενους. Αλλά, συγγνώμη κιόλας, δεν μπορώ τη λογική «ό,τι έγινε, έγινε, ας δούμε τώρα πώς θα πάμε παρακάτω»!

Διότι με την ίδια λογική κι ένας τσαντάκιας που κλέβει το πορτοφόλι του συνταξιούχου θα μπορούσε να πει στην Ασφάλεια «ό,τι έγινε, έγινε, πάμε παρακάτω» και να τον αφήσουν ελεύθερο. Έλα όμως που δεν τον αφήνουν! Έλα όμως που τον μπουζουριάζουν κανονικά και με τον νόμο! Αν λοιπόν, αυτός ο όποιος νόμος ισχύει για το κλεφτρόνι, γιατί δεν ισχύει για μια κυβέρνηση που κατέστρεψε μια ολόκληρη χώρα; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, αντί να είναι αραχτοί και λάιτ, δεν περνάνε από δικαστήριο; Γιατί είναι στο απυρόβλητο; Γιατί δεν τους πατάμε κάτω, όπως μας πατήσανε κι αυτοί;

ΣΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ που ανεβαίνουμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε πρώτος το άριστο παράδειγμα ζητώντας συρρίκνωση των απολαβών του! Το ίδιο έκανε και η Νάνα Μούσχουρη που αποποιήθηκε τη σύνταξη της ευρωβουλευτού (προσπερνάω το γεγονός ότι δεν έχω καταλάβει γιατί ένας βουλευτής/ ευρωβουλευτής δικαιούται συντάξεως ύστερα από ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ θητεία 4-5 χρόνων ενώ όλοι εμείς οι υπόλοιποι θέλουμε 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή μέχρι να βγούμε στη σύνταξη).

Τουλάχιστον έγινε μια χειρονομία καλής θελήσεως. Και μη βγει κανένας να πει «η Μούσχουρη είναι πλούσια, τι ανάγκη έχει;»! Γιατί πρώτον τα λεφτά της δεν τά ΄χει κλεμμένα, σαν μερικούς όνομα και μη χωριό! Και δεύτερον, τους είδαμε και τους άλλους τους «παμπλούτου» στα ζόρια. Ολους αυτούς τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους με του γιαλού τα καβουράκια στις τσέπες τους! Που μέσα στην κρίση σφυράνε αδιάφορα κι ας δηλώνουν πολίτες μιας χώρας που έβγαλε μέγιστους ευεργέτες όπως ο Αρσάκης, ο Ζάππας, ο Αβέρωφ, ο Συγγρός, ο Μπενάκης. Και τώρα δεν δίνουν φράγκο για τη χώρα που τους έκανε να χεστούν στο τάλιρο!

ΚΙ ΟΣΟ για την Εκκλησία, αυτόν τον θηριώδη οικονομικό κολοσσό, καλά θα κάνει να μην κινητοποιείται μόνο με τους κρετινισμούς και τις μπαρούφες του Ελτον Τζον! Καλά θα κάνει να βοηθήσει, να συντρέξει, να συνδράμει τον κοσμάκη. Και ναι, να φορολογηθεί κάποτε αυτός ο εκκλησιαστικός πακτωλός. Να φορολογηθεί η ενορία περισσότερο από τον ενορίτη! Και μη δω στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση mails υβριστικά: Είμαι χριστιανή ορθόδοξη, είμαι πιστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στρουθοκαμηλίσω κιόλας! Κι έχω μεγάλες ελπίδες γιατί κεφαλή της Εκκλησίας μας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Αυτός ο φωτισμένος άνδρας που- αν τον αφήσουνε οι μικρόνοες αντιδραστικοί- θα κάνει το καθήκον του! Γιατί περί καθήκοντος πρόκειται- όχι περί επιλογής!

Όσο για τα κόμματα... Στις δύσκολες στιγμές καλό είναι να αφήνουμε τη μικροπολιτική στην άκρη! Καλό είναι να συσπειρωθούμε άπαντες!

Καλό είναι να μη βαράει το κάθε κόμμα το δικό του ντέφι! Καλό είναι να συντονιστούμε!

Και τελικά- καλό είναι να διακτινιστούμε όλοι στον ίδιο πλανήτη!

Γιατί τον πάτο του πηγαδιού τον εμπεδώσαμε πια! 

6 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Καλημέρα Δημήτρη
:-)

Από τα καλύτερά της αυτό!

( fortounata) είπε...

Όταν κάποτε ένας ιερέας είπε στο εκκλησίασμα, πως "από τον οβολό σας μαζέψαμε 100εκ." σταμάτησα να πληρώνω το κερί,γιατί αισθάνθηκα ηλίθια.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Μου έγινε συνήθεια να διαβάζω εδώ την Ακρίτα!
Και σήμερα άριστη.
Στα περί κλήρου απόλυτη ταύτιση!
Να είσαι καλά!

zeidoron dtsoukas είπε...

Βάσσια μου οι μεγάλες αλήθειες λέγονται - γράφονται με μεγάλη δόση καυστικού χιούμορ!
Το κακό είναι πως η κυρία Ακρίτα είναι από τους τελευταίους του είδους.Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Φουρτουνιασμένη ψυχή καλώς ήρθες και 'δω και γενικότερα στη μπλογκόσφαιρα.Επισκέφτηκα τη σελίδα σου,μη φοβάσαι στην αρχή όλοι δειλά δειλά ξεκινήσαμε!
Οσο για τον παπά που αναφέρεις ήταν φιλαλήθης ο άνθρωπος και του ξέφυγε.
Χάρηκα,να είσαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αντιγόνη μου όσο γράφει στα ΝΕΑ εγώ θα το βάζω το χρονογράφημά της.Βλέπεις αυτό το είδος γραφής λείπει πια από τις εφημερίδες.
Ευτυχώς εμείς προλάβαμε τον Ψαθά,τον Παλαιολόγο,τον Παπαδούκα,το Γερμανό,το Μαρή κλπ.
Τα δικά σου κείμενα έχουν πολλά στοιχεία χρονογραφήματος και τα διαβάζω με μεγάλη ευχαρίστηση.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

Read more: Go to TOP and Bottom