Κυριακή 1 Μαΐου 2016

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Ημέρα αγώνων και μνήμης! - 1886 Σικάγο,η εξέγερση των εργατών - 1944 Καισαριανή,εκτέλεση 200 πατριωτών - 1976 Σκότωσαν τον Αλέκο Παναγούλη

Η Πρωτομαγιά δεν είναι πια αργία,είναι... ΑΝΕΡΓΙΑ!

Η Πρωτομαγιά πάνω από όλα είναι γιορτή της Εργατικής τάξης.Είναι ημέρα μνήμης για τους χιλιάδες νεκρούς των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων του οκταώρου και καλύτερων συνθηκών εργασίας παγκοσμίως.Πόσο ειρωνικό αλήθεια ακούγεται υπό τις σημερινές συνθήκες στη χώρα μας!


Για μας τους Ελληνες είναι επί πλέον και ημέρα μνήμης των 200 εκτελεσθέντων το 1944,στη διάρκεια της κατοχής,στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής,καθώς επίσης και για τον ήρωα της αντίστασης ενάντια στη χούντα ΑΛΕΚΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ,που δολοφονήθηκε την Πρωτομαγιά του 1976.

Στη συνέχεια βέβαια είναι και γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών,κανείς δεν το αρνείται.

Οσο κι αν ακούγεται περίεργο η παγκόσμια ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς καθιερώθηκε σε ανάμνηση της εξέγερσης των εργατών στο Σικάγο της Αμερικής την 1η Μάη του 1886.

Εκείνη τη μέρα στο Σικάγο απήργησαν οι εργαζόμενοι διεκδικώντας το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.Στις συγκρούσεις με την αστυνομία και τους απεργοσπάστες (ανέκαθεν υπήρχαν κι αυτοί) σκοτώθηκαν τέσσερις απεργοί.

Από τότε κάθε 1η του Μάη γιορτάζουμε με συγκεντρώσεις,διαδηλώσεις και διεκδικήσεις ακριβώς των ίδιων αιτημάτων,δυστυχώς και σήμερα,ύστερα από 129 ολόκληρα χρόνια!

Μετά μάλιστα από τα μνημόνια,με τις περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη (κοντά 2 εκατομμύρια οι άνεργοι) η πρωτομαγιά στην Ελλάδα αποκτά καινούργιο νόημα κaι απαιτεί πιο δυναμικές κινητοποιήσεις... τώρα μάλιστα που 'χουμε(;) για πρώτη φορά "αριστερή" κυβέρνηση.

Στη νεότερη Ελληνική ιστορία η Πρωτομαγιά έχει σημαδευτεί από δύο τραγικά γεγονότα,που έχουν σχέση με την αντίσταση του λαού κατά των ξένων και ντόπιων κατακτητών.

Την 1η Μάη του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 200 Ελληνες πατριώτες,αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης,στη μάντρα του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή.

Εκείνη την κατάμαυρη πρωτομαγιά από το ξημέρωμα οι μελλοθάνατοι οδηγούνταν κατά εικοσάδες με καμιόνια από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου,όπου ήταν κρατούμενοι, στον τόπο της εκτέλεσης.

Στην Καισαριανή δεν κελαηδούσαν τα πουλιά,μονάχα το κροτάλισμα των πολυβόλων ακούγονταν κι έπεφταν τα κορμιά των παλικαριών για της πατρίδας την τιμή και την ελευθερία.

Ανάμεσά τους και ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ένας σπουδαίος αγωνιστής του ΚΚΕ. Ο Γερμανός στρατοπεδάρχης του Χαϊδαρίου, που τον χρειαζόταν για διερμηνέα, τον ξεχώρισε από τους 200 και πήγε να βάλει άλλον στη θέση του. Εκείνος το αρνήθηκε και έπεσε μαζί με τους υπόλοιπους 199 φωνάζοντας «ζήτω η Ελλάδα»! 


Οι Γερμανοί έφυγαν αλλά... ξανάρθαν,οι κατακτητές δεν έλειψαν ποτέ από την έρμη χώρα μας.

Είκοσι τρία χρόνια αργότερα ήρθαν οι Συνταγματάρχες να μας σώσουν από την "κόκκινη αρκούδα"!Τότε που οι επώνυμοι και μεγαλόσχημοι αυτοεξορίστηκαν εις
Παρισίους,Γερμανίας,Ιταλίας και Αμερικάς,κάποιοι ανώνυμοι που αγάπαγαν την πατρίδα και τη δημοκρατία τα έβαλαν με τα θηρία προσπαθώντας να βγάλουν το φίδι από την τρύπα του.

Ενας απ' αυτούς,ο μεγαλύτερος σύγχρονος ήρωας,ήταν ο αείμνηστος Αλέκος Παναγούλης.Τον Αλέκο Παναγούλη δεν κατάφερε να τον εξοντώσει η δικτατορία παρά τις πολλές και φιλότιμες προσπάθειές της.

Κατάφερε όμως να τον ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΙ η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία.Την 1η Μάη του 1976 σ'ένα περίεργο και αμφιλεγόμενο "αυτοκινητιστικό" δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης ΣΚΟΤΩΣΑΝ τον ΑΛΕΚΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ.

Ο μακαρίτης ο Ευάγγελος Αβέρωφ πόσα πράγματα θα μπορούσε να μας πει γι' αυτό το "θάνατο"!

Σπάνια εκπομπή της ΕΡΤ - αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παναγούλη


Σε λίγες μέρες ο Αλέκος Παναγούλης επρόκειτο να αρχίσει την δημοσίευση του Φακέλου των αρχείων της ΕΣΑ στην εφημερίδα τα ΝΕΑ.Ενας φάκελος που δεν άνοιξε ποτέ,όπως κι ο άλλος της προδοσίας της Κύπρου και κρύβει του κόσμου τους προδότες μέσα του. 

Αλήθεια τη μέρα του "δυστυχήματος" τη διάλεξαν η απλά συνέπεσε να είναι 1η του Μάη;

Αμφιβάλλει κανένας πως αν ζούσε σήμερα ο Αλέκος Παναγούλης,με όλα όσα διαδραματίζονται στο δημόσιο βίο της χώρας,θα επιχειρούσε να ανατινάξει αύτανδρο το κτήριο της Βουλής;

Αυτά τα λίγα για να θυμόμαστε την ημέρα των αγώνων της Εργατικής τάξης και την αντίσταση των Ελλήνων κατά των ξένων και ντόπιων κατακτητών.Μια αντίσταση που στις μέρες μας και με όσα συμβαίνουν 
στη χώρα μαςμοιάζει εξαφανισμένη και με το εργατικό κίνημα ναρκωμένο.

Ενα μαγιάτικο στεφάνι με λίγα λουλούδια στους τόπους της θυσίας θα ήταν ο καλύτερος συνδυασμός με τη γιορτή της άνοιξης!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom