Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

10 γυναίκες βουλευτές της Ν.Δ. ρωτούν τον Τσίπρα για τον ερωτύλο πρέσβη της Βεναζουέλας


Ερώτηση στη Βουλή για τον ερωτύλο πρέσβη της Βεναζουέλας - «Ο κ. Τσίπρας αγνοούσε πως η σεξουαλική παρενόχληση είναι αδίκημα;» τονίζουν στην ερώτησή τους

Μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία με βάση
το δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος”, εγκάλεσε χθες τον Αλέξη Τσίπρα για “συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρέσβη της Βενεζουέλας”, δέκα γυναίκες βουλευτές της ΝΔ απευθύνουν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό “για την σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον πρώην πρέσβη, κ. Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες και την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από τον Αλέξη Τσίπρα”.

Την ερώτηση υπογράφουν οι κυρίες Μαρία Αντωνίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα-Μισέλ Aσημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Νίκη Κεραμέως, Γεωργία Μαρτίνου, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου και Ελένη Ράπτη.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται πως σύμφωνα με πέντε καταγγελίες, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 - 2013 παρενοχλούσε τις γυναίκες υπαλλήλους, δεν δίστασε να κάνει χρήση βίας, ενώ φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μία από τις εργαζόμενες μέσα στην πρεσβευτική κατοικία. Επίσης, αφού τα θύματα κατήγγειλαν το ζήτημα στην Κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο πρώην πρέσβης τα απείλησε πως σε περίπτωση νέας καταγγελίας θα έχαναν την δουλειά τους.
Ο «ζωηρός» πρέσβης της Βενεζουέλας

Σημειώνεται στο κείμενο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το διάστημα είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με την ηγεσία της Βενεζουέλας και ότι η όλη του παρέμβαση αποσκοπούσε στο να συγκαλύψει το ζήτημα που είχε φθάσει με καταγγελίες ως εκείνον. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση των βουλευτών: “Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εφιστά την προσοχή σε «ένα ευαίσθητο θέμα». Στην προσπάθειά του μάλιστα να συγκαλύψει το ζήτημα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την «πολιτική ωριμότητα» του προσωπικού της πρεσβείας, το οποίο δεν θα ελάμβανε μέτρα εντός της Ελλάδος, καθώς κάτι τέτοιο, θα έβλαπτε «την Αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Σημειώνεται δε ότι από τις πέντε υπαλλήλους που είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης, απολύθηκαν το φθινόπωρο του 2015 από το νέο πρέσβη, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Γκονσάλες το καλοκαίρι του 2013. Σημαντικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν υπήρξε αιτιολογία για τις συγκεκριμένες απολύσεις.

Οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι “ο Ν. 3488/2006 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία ποινικοποιεί την σεξουαλική παρενόχληση. Επιπροσθέτως, απαγορεύει τη λύση σχέσης εργασίας λόγω μη ενδοτικότητας του εργαζομένου σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση. Συνεπώς, οι γυναίκες υπάλληλοι δεν έτυχαν της υποστήριξης του συγκεκριμένου νόμου για όσα διαδραματίζονταν εντός της Πρεσβείας”.

Ακολούθως οι βουλευτές ρωτούν τον πρωθυπουργό, αν το 2013, ως πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αγνοούσε πως η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται στην χώρα μας. Επίσης, ρωτούν αν θεωρεί πως η απόκρυψη σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να χαρακτηριστεί «πολιτική ωριμότητα», εφόσον ο δράστης είναι πολίτης «αριστερής χώρας».

Τέλος, ζητούν να ενημερωθούν, αν τελικά η εικόνα της Αριστεράς είναι σημαντικότερη από το Νόμο και την αξιοπρέπεια των γυναικών υπαλλήλων, οι οποίες για οκτώ μήνες - βάσει των καταγγελιών - δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Γεννηματά χθες από το βήμα της συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπράταξης,αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της εφημερίδας και στην παρέμβαση Τσίπρα ως ''μια στάση απαράδεκτη, ουσιαστικά συγκάλυψης σκανδάλου για μικροπολιτικούς λόγους''. Συγεκριμένα η κα Γενημματά ανέφερε: “Σήμερα είναι η διεθνής ημέρα της οικογένειας...

Λυπάμαι που μια τέτοια μέρα χρειάζεται ως γυναίκα και πολιτικός να αναφερθώ στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη στάση του Πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα στην υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζομένων γυναικών από τον Πρέσβη του Μαδούρο. Μια στάση απαράδεκτη, ουσιαστικά συγκάλυψης σκανδάλου για μικροπολιτικούς λόγους. Αυτό δεν είναι ηθική, δεν είναι αριστερά, θυμίζει τις πιο στυγνές εποχές καταπίεσης των γυναικών από τη συντήρηση”.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom