Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ωμός εκβιασμός και Plan B από εταίρους και δανειστές - Τρίτο μνημόνιο θέλει το ΔΝΤ μέσα στο καλοκαίρι!


- Απίθανη θεωρείται πλέον η συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup της 11η Μαϊου
- Σχέδιο - πρόταση από τους δανειστές για να δώσουν τα χρήματα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία
- Κατηγορούν την Αθήνα για πολυφωνία εντός της κυβέρνησης
- Επιστρέφει τις κατηγορίες το Μαξίμου μιλώντας για αντιφάσεις μεταξύ των δανειστών


Σκηνικό πλήρους ρήξης περιγράφεται και από τις δύο πλευρές το τελευταίο 24ωρο, παρά τις δηλώσεις περί επιτάχυνσης της διαδικασίας.

Οι επαφές της κυβέρνησης με τα κορυφαίας στελέχη των Θεσμών επί της ουσίας επιβεβαίωσαν τις διαφωνίες και δεν οδήγησαν σε άρση του αδιεξόδου.

Πλέον οι δύο πλευρές άρχισαν να επιρρίπτουν ευθύνες για τη διαγραφόμενη νέα αποτυχία των διαπραγματεύσεων η μια στην άλλη.

Οι δανειστές περιγράφουν την ελληνική κυβέρνηση ως “πολυφωνική” ενώ η κυβέρνηση μιλά για αντιφάσεις μεταξύ των εταίρων.

Οι δύο πλευρές μοιάζουν να θέλουν να απαλλαγούν από τις ευθύνες της νέας αποτυχίας της διαπραγμάτευσης.

Σχεδόν κανείς δεν περιμένει πλέον συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο για να μην υπάρξει ατύχημα με δυσμενείς επιπτώσεις για όλες τις πλευρές οι εταίροι σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν δικό τους σχέδιο προτάσεων προς την ελληνική πλευρά για την άρση του αδιεξόδου.

Το πακέτο προτάσεων σε αυτή την περίπτωση μάλλον δεν αναμένεται να είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις. Αντιθέτως φαίνεται πως θα είναι στη λογική take it or leave it με στόχο η κυβέρνηση πιεζόμενη από την ασφυκτική κατάσταση των ταμείων να υποκύψει σε περαιτέρω υποχωρήσεις.

Κάπως έτσι και με το κλίμα αυτό να διαγράφεται η Αθήνα περιγράφει έναν εκβιασμό που στηρίζεται στην έλλειψη ρευστότητας και μιλά για ευθύνες των εταίρων που επιχειρούν να επιβάλλουν για ακόμη μια φορά όρους που οδηγούν την οικονομία σε ύφεση.

Επί της ουσίας το Μαξίμου επιχειρεί να δώσει πολιτική και όχι τεχνοκρατική λύση έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Να καταγραφεί έστω μια πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας ώστε να ξεκλειδώσει τμήμα έστω της χρηματοδότησης με στόχο να μπορέσει η χώρα να αντεπεξέλθει στις άμεσες δανειακές της υποχρεώσεις.

Τρίτο μνημόνιο θέλει το ΔΝΤ μέσα στο καλοκαίρι!

Οριακή κατάσταση βλέπει στη χώρα το ΔΝΤ. Αξιωματούχος που μετείχε στο Eurogroup της Ρίγα όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε ομαδικά πυρά περιγράφει ότι την πιο σκληρή στάση τήρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο γνωστός μας Π. Τόμσεν. 

Πλέον όλα δείχνουν ότι πλέον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δηλαδή ένα νέο, το τρίτο, μνημόνιο.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τέτοια που μας κάνει να σκεφτόμαστε ένα τρίτο μνημόνιο” φέρεται να είπε ο Π. Τόμσεν.

Είναι δεδομένο ότι το ΔΝΤ βλέπει ότι η τακτική χαλάρωσης που ακολουθήθηκε από την Κομισιόν στην περίπτωση της Ελλάδας είχε αρνητικά αποτέλεσμα και έτσι πλέον τηρεί σκληρή στάση.

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιμένει ότι μόνο η Ελλάδα που δεν τήρησε τα δεδομένα της συμφωνίας κατά γράμμα όπως οι άλλες χώρες που ζήτησαν τη βοήθεια του ΔΝΤ παραμένει σε δύσκολη θέση και εντός μνημονίου.

Μάλιστα το ΔΝΤ περιγράφει την κατάσταση στην Αθήνα ως οριακή και ζητά να υπάρξει άμεσα συμφωνία για νέα χρηματοδότηση ώστε να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, συμφωνία η οποία φυσικά θα συνοδεύεται από νέους όρους, ζητά δηλαδή την ένταξη της χώρας σε νέο μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom