Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τι παιχνίδια παίζουν τελικά; - Ο Σόιμπλε μιλάει πάλι για χρεοκοπία και ο Βαρουφάκης δηλώνει «τρομοκρατημένος από την κατάσταση»

Εχει ηχογραφήσει λέει το επεισοδιακό Eurogroup στην Ρίγα,ενώ είναι έτοιμος να παραιτηθεί αν...
Στα καλά καθούμενα για ποιο λόγο κάνουν δηλώσεις;
Ποιους πραγματικά θέλουν να τρομοκρατήσουν;

- Νέα δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την Ελλάδα
- Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι τρίτο μνημόνιο για τη χώρα μας θα μπορέσει να υπάρξει μόνο όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα
- Δεν εξετάζεται να "τεμαχιστεί" η τελευταία δόση προς την Αθήνα, ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που έδωσε στην Wall Street Journal

- "Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα τρία θεσμικά όργανα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) ήταν πάντα δύσκολες, αλλά έχουν πάντοτε επιτυχία"

Γνωστός για τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε σε νέα δήλωση "βόμβα", σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει, όπως είχε κάνει το 2012, ότι η χώρα μας δεν θα χρεοκοπήσει.

"Θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ σκληρά προτού επαναλάβω κάτι τέτοιο στην τρέχουσα κατάσταση".

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σόιμπλε είπε πως "η δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας άφησε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση".

Ο υπουργός Οικονομικών την Γερμανίας τόνισε πως ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μπορέσει να υπάρξει μόνο όταν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην τελευταία δόση προς την Αθήνα ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μοιραστεί σε μικρότερες δόσεις.

Όπως τονίζεται και στο δημοσίευμα της WSJ, ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για το ζήτημα της Ελλάδας, προκειμένου να "ξεκλειδώσει" η τελευταία δόση για την χώρα.

"Χωρίς συμφωνία, το πρόγραμμα θα λήξει σε έξι εβδομάδες, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή από το να χρεοκοπήσει", σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Κομισιόν "να διατηρήσει τον ρόλο της ως ένα από τα τρία θεσμικά όργανα, που μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι "υπέυθυνη" για την εφαρμογή του προγράμματος".

Ωστόσο, επισήμανε ότι "οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα τρία θεσμικά όργανα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) ήταν πάντα δύσκολες, αλλά έχουν πάντοτε επιτυχία" και πρόσθεσε: "Δεν έχω καμία πρόθεση να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία".

Βαρουφάκης στους ΝΥΤ: «Είμαι τρομοκρατημένος από την κατάσταση»
Εχει ηχογραφήσει το επεισοδιακό Eurogroup στην Ρίγα

- Ο Γιανης Βαρουφάκης ξέρει ότι θα φύγει. Με αυτή την φράση ξεκινά το μακροσκελές αφιέρωμα – συνέντευξη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών από τους New York Times

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο υπουργός υποστήριξε ότι έχει ηχογραφήσει το επεισοδιακό Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας και διαψεύδει κατηγορηματικά ότι του επιτέθηκαν οι ομόλογοί του και ότι τον ταπείνωσαν

«Δεν θα ταπεινωθώ και δεν πρόκειται να συμβιβαστώ σε θέματα αρχών και λογικής», δήλωνε στην συντάκτρια των New York Times στις αρχές Μαΐου.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μόλις είχε επιστρέψει στην Αθήνα από μια μεγάλη περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατά την οποία προειδοποίησε του ομολόγους του ότι ήταν αντιμέτωποι με μια συνολική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Αν δεν δάνειζαν χρήματα στην χώρα του, σύντομα η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Η δημοσιογράφος περιγράφει τον εκνευρισμό του κ. Βαρουφάκη.

Ακουγόταν οργισμένος: «Θα με πάρει και θα με σηκώσει αν δεχτώ άλλο ένα πακέτο οικονομικών μέτρων που θα διαιωνίζει την ίδια κρίση. Δεν με εξέλεξαν γι αυτό».

Θα παραιτηθεί αν είναι να σπρώξει και άλλο τους Έλληνες πιο βαθιά στην οικονομική κρίση. «Δεν είναι καλό για την Ευρώπη και δεν είναι καλό για την Ελλάδα», είπε.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα περιγράφοντας πως η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση από την ημέρα που μπήκε στο ευρώ αλλά και από τα Μνημόνια λιτότητας που ακολούθησαν.

Τον Απρίλιο, όταν έγινε γνωστή η επεισοδιακή συνεδρίαση του Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας με τον Βαρουφάκη να μπαίνει στην γωνία γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά ακόμα και από τον ίδιο.

Όμως οι δηλώσεις που κάνει στους New York Times γίνονται για πρώτη φορά και είναι αποκαλυπτικές: Λέει ότι δεν έγινε τίποτα από όσα ειπώθηκαν μετά, ότι δηλαδή τον έβρισαν και τον ταπείνωσαν. «Να σας πω ότι το αρνούμαι κατηγορηματικά με κάθε ίνα του κορμιού μου!» Σε παρένθεση η δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο κ. Βαρουφάκης της είπε ότι ηχογράφησε το Eurogroup αλλά δεν μπορεί να το δώσει στην δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας.

σ.σ. Αν ισχύει αυτό που αποδίδεται στον κύριο Βαρουφάκη από την δημοσιογράφο των New York Times, τότε είναι εξωφρενικό ένας υπουργός, ένας θεσμικός παράγων να ηχογραφεί συναδέλφους του με πρακτικές που συναντά κανείς μόνο στον υπόκοσμο. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εφημερίδα δεν έχει βάλει σε εισαγωγικά την φράση του κ. Βαρουφάκη και έχει περιοριστεί να την αναφέρει ως υποσημείωση σε παρένθεση....



Περιγράφει τον ευατό του ως ένα αλεξικέραυνο. Ήξερε πόσο δύσκολη δουλειά θα είναι. Και καταλήγει: «Ο λαός είναι συνηθισμένος σε πολιτικούς που κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την θέση τους. Εμείς δεν είμαστε έτσι. Δεν μας νοιάζει. Θέλουμε να κάνουμε το σωστό και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε τότε θα φύγουμε».

Το μακροσκελές δημοσίευμα των New York Times αφού περιγράφει διεργασίες χρόνων φτάνει στην ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάνη Βαρουφάκη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Κάνοντας το προφίλ του γράφει:

«Ήταν μια εντυπωσιακή επιλογή. Ο Βαρουφάκης δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε τραπεζίτης. Είναι ένας από τους πιο ξεκάθαρους και κραυγαλέους κριτικούς της προηγούμενης κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και των σχεδίων διάσωσης. Φανταστείτε, γράφει, ο Ομπάμα να διάλεγε αντί για τον Τίμοθι Γκάϊτνερ για το υπουργείο Οικονομικών, τον Πωλ Κρούγκμαν ή τον Γιόζεφ Στίγκλιτς σε πιο αστεία και πιο ακραία εκδοχή.

Και φτάνει στο σήμερα λέγοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία με τους δανειστές και ο ίδιος ο βαρουφάκης δίνει μάχη να μείνει σταθερός στις αξίες και τα πιστεύω του και στις κόκκινες γραμμές του. Να μην γίνει δηλαδή σαν τους πολιτικούς “του συρμού”.

«Θέλω οι άνθρωποι που είναι σήμερα 15, 16, ή 17 χρονών να έχουν την ευκαιρία για κάτι καλύτερο όταν γίνουν 20. Αυτό έχει σημασία για μένα», λέει.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οικονομία μας είναι ακόμα χειρότερα από ότι ήταν πριν δυο μήνες κι αυτό λόγω των σκληρών διαπραγματεύσεων», δηλώνει.

Περιέγραψε αυτή την αλλαγή ως ένα trade-off, μια επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον. " Και μια επένδυση περιλαμβάνει πάντα ένα βραχυπρόθεσμο κόστος», είπε .

Τον ρώτησα ποιό θα είναι αυτό το κόστος και αν ανησυχεί για την ελληνική οικονομία.

«Είμαι τρομοκρατημένος», είπε.

Περιγράφει τις πρώτες μέρες που είχε επισκεφθεί η ίδια το υπουργείο όταν ο Βαρουφάκης είχε μόλις αναλάβει.
Περιγράφει μια εικόνα εγκατάλειψης και λίγο χίπικη με έναν φρουρό να μισοκοιμάται, με το ταβάνι να είναι σε άθλια κατάσταση με καλώδια να κρέμονται και με έναν τύπο με σορτς ο οποίος της είπε να στείλει sms στον Γιάνη για να κλείσουν ραντεβού.

Μετά από λίγο η δημοσιογράφος περιγράφει πως ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης βγήκε και την συνάντησε με απίστευτη ευγένεια και ενέργεια.

Η δημοσιογράφος αναφέρεται σε όλα όσα μεσολάβησαν μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, στην σύζυγό του Δανάη Στράτου και πως την κάλεσαν για φαγητό στο σπίτι τους κοντά στην Ακρόπολη.

Ξανασυναντά τον Βαρουφάκη στα τέλη Μαρτίου όταν ακόμα ήταν δημοφιλής παρά την κριτική που είχε δεχθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όταν τον ρωτάει για ποιό λόγο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης απάντησε: «Πότε; Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν της έχουν δώσει χρόνο να κάνει ελιγμούς. Δεν κάνω τίποτε άλλο τους τελευταίους μήνες από το να διαπραγματεύομαι για το δικαίωμα να διαπραγματεύομαι. Ακόμα δεν έχω κερδίσει αυτό το δικαίωμα. Που σημαίνει ότι το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις».

Και συνέχισε: «Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι μια μικρή γωνιά στην ευρωζώνη έχει το δικαίωμα να έχει γνώμη για τα ζητήματά της».

Αυτό στο οποίο ασκεί κριτική το άρθρο είναι στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρέθηκε απροετοίμαστη. Γράφει: «Μου είπε ο υπουργός ότι ήταν αδύνατον να ξέρει πόσα χρήματα θα μπορούσε να μαζέψει η κυβέρνηση από την φοροδιαφυγή και δεν ήθελε να μου πει ψέματα.

Πηγη: New York Times
Απόδοση - Επιμέλεια: Κατερίνα Σερέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom