Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ερευνα RASS: Ερχεται αλλά φοβίζει ο Αλέξης, δεν πιστεύουν τον Αντώνη


Υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και επτακομματική Bουλή αναδεικνύει η έρευνα της RASS που διεξήχθη, για το iefimerida.gr, από τις 29 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2014, σε δείγμα 1.002 εκλογέων από ολόκληρη τη χώρα.

Ερχεται αλλά φοβίζει ο Τσίπρας, δεν πιστεύουν τον Σαμαρά

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 5,3% και έχει συντριπτική παράσταση
νίκης, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την κοινωνική δυσπιστία, αφού το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός δημιουργεί φόβο σε περισσότερους από 4 στους 10 πολίτες (43,5%) και δίνει ελπίδα σε 3 στους 10 ψηφοφόρους (28,9%).

Ταυτόχρονα, οι πολίτες αποδοκιμάζουν τις θριαμβολογίες Σαμαρά για το μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΔΝΤ και τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. Θεωρούν ότι αυτά οφείλονται είτε στην υπερφορολόγηση των πολιτών είτε στην πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ (26,4%)

ΝΔ (21,1%)

Ποτάμι (5,8%)

ΚΚΕ (5,4%)

Χρυσή Αυγή (5,1%)

ΠΑΣΟΚ (4,1%)

Ανεξάρτητοι Έλληνες (3,0%)

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως διατηρεί και το «ψυχολογικό πλεονέκτημα» της παράστασης νίκης, αφού περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 72,2%) πιστεύουν ότι αν γίνονταν εκλογές θα ήταν πρώτο κόμμα.

Συμπεράσματα

Η παρατεταμένη πλέον οικονομική κρίση στη χώρα έχει παγιώσει συνθήκες κρίσης και στο πολιτικό σύστημα. Η μεγάλη μεταβλητότητα και η συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής που διανύουμε.

Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι πια παρελθόν, καθώς, πέραν του ότι δοκιμάζονται και συμπιέζονται οι παραδοσιακοί κομματικοί σχηματισμοί, έχει αναδυθεί το πολυκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Το ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, μετά από 6,5 χρόνια κρίσης, μαζί με την κατάρρευση των κομμάτων υπό τη μορφή που τα γνωρίζαμε στη Μεταπολίτευση συνετέλεσαν στην αμφισβήτηση του παρόντος πολιτικού μοντέλου και στην αποξένωσή του από τους πολίτες.

Αυτή η εικόνα καταγράφεται και στην παρούσα έρευνα. Οι πολίτες, με τη σειρά τους, συμπιεσμένοι οικονομικά και αποπροσανατολισμένοι πολιτικά, έχουν παγιώσει πλέον τις φυγόκεντρες δυνάμεις που ανέπτυξαν και τους απομάκρυναν από τους παραδοσιακούς κομματικούς σχηματισμούς την τελευταία διετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα πολιτική τους επιλογή στη βάση του μικρότερου κακού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βελτιώσει τον δείκτη κυβερνησιμότητας και ο αρχηγός του την εμπιστοσύνη που εμπνέει στους πολίτες.

Οι πολίτες γνωρίζουν πως δεν μπορούν να αναμένουν σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή τους, αφού ό,τι τους προσφέρεται έχει προέλθει από την προηγούμενη φορολογική τους αφαίμαξη. Συνάμα, δεν επιθυμούν εκλογές, καθώς μάλλον έχουν πεισθεί πως οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και έτσι δεν διατυπώνουν λαϊκό αίτημα για ανατροπή.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να πείθει για την οικονομική της πολιτική, ενώ κινδυνεύει, αν κριθεί αποτυχούσα στον οικονομικό τομέα, να δει και τη θέση της να απειλείται στις εκλογές.

Η απαισιοδοξία από την οικονομική προοπτική της χώρας μεταβάλλεται σε κυρίαρχο κριτήριο καθορισμού της στάσης των πολιτών απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις.

Αναλυτικά ολόκληρη η δημοσκόπηση στην iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom