Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Οταν τα φύκια γίνονται μεταξωτές κορδέλες

ΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΟΝΤΑΡΟΥΝ, ΜΑΝΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ

του Χρήστου Κάτσικα

Εχουμε επισημάνει και άλλη φορά ότι τα ΜΜΕ πολλές φορές παρουσιάζουν τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο που δεν τα αναγνωρίζει ούτε η μάνα που τα γέννησε. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα τα χρόνια της μνημονιακής χολέρας, πολλά ΜΜΕ δίνουν τα ρέστα τους στη διαστρέβλωση, την παραπλάνηση και την εξαπάτηση.

Δεν θα πάμε μακριά. Μόλις πριν από λίγες μέρες, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), στο πλαίσιο εξυπηρέτησης της κυβερνητικής γραμμής του success story, δεν δίστασε να παραποιήσει ανακοίνωση της Ανγκελα Μέρκελ.

«Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας μεταφέρει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ», ανέφερε η ανακοίνωση της καγκελαρίας για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, όπως δημοσιεύτηκε αρχικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το Πρακτορείο προχώρησε σε μια αλλαγή, αφαιρώντας τη λέξη «λιτότητα» και αντικαθιστώντας την με τον όρο «εξυγίανση».

Με αφορμή την παραποίηση–αλλοίωση της μετάφρασης, η δημοσιογράφος Φαίη Καραβίτη, με επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο του ΑΠΕ–ΜΠΕ, αλλά και στην ΕΣΗΕΑ, κάνει λόγο για λογοκρισία και παραποίηση της μετάφρασης, αλλά και για συνεχείς παρεμβάσεις του προϊσταμένου της, περί δυσαρέσκειας της κυβέρνησης από τη δουλειά της, καθώς και για έγγραφη απειλή, επειδή αρνήθηκε να μεταδώσει ψευδή είδηση.

Την Κυριακή που μας πέρασε (13/4) το εθνικό μας πρακτορείο (ΑΠΕ) κατηγορείται για νέα παραποίηση είδησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, «τα λαγωνικά του ΑΠΕ ανακάλυψαν “ομάδες γνωστών αγνώστων που δημιουργούσαν φραστικά επεισόδια με πολίτες και η αστυνομία τους απομάκρυνε”.

»[...] Στην ακριβώς προηγούμενη ενημέρωση του ΑΠΕ στις 13.12΄ της Κυριακής δεν υπάρχει καμία αναφορά σε “γνωστούς άγνωστους”, αλλά σε εμποροϋπάλληλους που έχουν κινητοποιηθεί σε μεγάλο κομμάτι της Ερμού. Οι συντάκτες της ψεύτικης είδησης γνώριζαν πολύ καλά ότι οι άνθρωποι που ήταν στην Ερμού ήταν “γνωστοί γνωστοί”. Ήταν όλοι αυτοί που αμείβονται με μισθούς πείνας, που δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, που βλέπουν την Κυριακή τους να γίνεται θυσία στον βωμό του κέρδους.

Γι’ αυτό είναι δέκα φορές ανήθικο να δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις σε βάρος όλων αυτών που ζούνε καθημερινά τη βαρβαρότητα. Τη βαρβαρότητα που έζησαν και την Κυριακή από τις δυνάμεις καταστολής μέσα στην Ερμού και την οποία έζησαν και οι καταναλωτές που ήταν ανάμεσά μας, πολλοί από αυτούς με τα παιδιά τους. Οχι, για τους συντάκτες της είδησης είναι απόλυτα φυσιολογικό να γίνεται η χρήση χημικών μέσα σε χιλιάδες ανθρώπους, να ξυλοκοπούν γυναίκες και να ανοίγουν κεφάλια διαδηλωτών». Αυτά για το άλλοτε έγκυρο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, μια μέρα αργότερα, τη Δευτέρα (14/4), η επιχείρηση επιβολής μιας εικονικής πραγματικότητας ξεπέρασε κάθε όριο. Αναφερόμαστε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας «Τα Νέα». Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, φτωχοί, κατεστραμμένοι, απλήρωτοι, κακοπληρωμένοι, μάθαιναν ότι «Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην οικονομία. Ετοιμάζεται το σχέδιο ανάπτυξης. Ανοίγει τη στρόφιγγα ο Ντράγκι! Νηστεία τέλος!»

Το πρωτοσέλιδο αυτό είναι σιαμαίο αδελφάκι ενός άλλου πρωτοσέλιδου της ίδιας εφημερίδας, ακριβώς τέσσερα χρόνια πίσω, στις 26 Μαρτίου του 2010, όταν η τότε κυβέρνηση έβαζε τη χώρα στην «Αγρια Δύση» του ΔΝΤ. Θαυμάστε: «Ουφ! Διπλή ανάσα. Στήριξη από Ε.Ε. και ΔΝΤ». Ηταν τότε που «Τα Νέα» πανηγύριζαν για τη στήριξη της χώρας από Ε.Ε και ΔΝΤ. και σφράγιζαν τον πανηγυρισμό τους με τη φωτογραφία και τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου: «Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής» («Τα Νέα» – 26 Μαρτίου 2010). Αυτά, τότε, στη «χώρα» των «Νέων»…

Μερικοί προσπαθούν να μας κάνουν χώρα των λωτοφάγων. Δεν θα τα καταφέρουν.
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom