Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Γιατί φτιάχνουν νέα καταφύγια σε όλη την Ελλάδα; Τι φοβούνται; Τι μας κρύβουν;


Η είδηση για τη δημιουργία νέον πολεμικών (και όχι μόνο) καταφυγίων σε όλη την ελληνική επικράτεια ήρθε μέσα από το σχέδιο νόμου που την περασμένη Παρασκευή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί να δημιουργηθούν νέα καταφύγια στην Ελλάδα; 

Η απάντηση που δίδεται από το ίδιο το ΥΠΕΚΑ που έκανε και το σχέδιο νόμου ότι δηλαδή είναι μέσα στις υποχρεώσεις του κράτους η προστασία του πολίτη δεν είναι και τόσο πειστική υπό την έννοια ότι το κράτος είχε ξεχάσει την προστασία του πολίτη επί 60 χρόνια, από τότε δηλαδή που έγινε και το τελευταίο καταφύγιο.

Τι είναι αυτό που... ξύπνησε το κράτος και θέλει να κάνει νέα καταφύγια, πολύ μεγάλου μάλιστα κόστους υπό την έννοια ότι πρόκειται για ειδικές κατασκευές βαρέως τύπου ανθεκτικές τόσο σε επιθέσεις από πολεμικά όπλα, όσο και σε χημική επίθεση, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προστατεύουν τον πληθυσμό και σε περιπτώσεις πυρκαγιών και πλημμυρών.
Ταυτόχρονα τα έργα αυτά είναι μεγάλα σε όγκο, αλλά και σε αριθμό.

Επανέρχεται λοιπόν το ερώτημα. Φοβάται το ελληνικό κράτος το ενδεχόμενο πολέμου, σεισμού, κλπ; Άμεσα; Εν μέσω κρίσης;
Μήπως μιλάμε για ακόμη μια ευκαιρία “παροχών” σε κατασκευαστές δημοσίων έργων;
newsit

ΞΑΦΝΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!!!ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!
Υλοποίηση «Εθνικού Χάρτη Χωρικής Επικινδυνότητας»!!!
ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ!!!!


Νέους χώρους για την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, οι οποίες γίνονται συχνότερες και ισχυρότερες λόγω της κλιματικής αλλαγή, προβλέπει σχέδιο νόμου που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν Κατασκευές Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων και Πραγμάτων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» αφορά νέες κτηριακές κατασκευές και υπαίθριους χώρους και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών. Οι αντίστοιχες στρατιωτικές δομές δεν περιλαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, το νομοσχέδιο κλείνει ένα χρονίζον «θεσμικό κενό». Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «οι υπάρχοντες χώροι προστασίας έχουν ηλικία άνω των 60 ετών και θεωρούνται ανεπαρκείς και ακατάλληλοι για να παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια βάσει των απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν με την επιδείνωση των ακραίων φυσικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Το νομοσχέδιο προβλέπει εναλλακτικές χρήσεις για την αξιοποίηση των υποδομών προστασίας σε «περιόδους ομαλότητας» για την εξυπηρέτηση αναγκών δημόσιου και ιδιωτικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προωθεί τη σταδιακή υλοποίηση «Εθνικού Χάρτη Χωρικής Επικινδυνότητας» για το σύνολο της επικράτειας, εναρμονίζοντας το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας με τα αντίστοιχα άλλων χωρών της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο του υπουργείου για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 23 Μαΐου.
ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΑ http://www.opengov.gr/
ΠΗΓΗ
http://www.katohika.gr/

1 σχόλιο:

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Καλημέρα φίλτατε Δημήτρη,
Το μισό υπόγειο της πολυκατοικίας, όπου μένω, κατασκευής 1975, είναι χαρακτηρισμένο σαν "καταφύγιο".
Παλιότερα κάθε καλοκαίρι είχαμε έλεγχο από την τότε αεράμυνα, αν το έχουμε άδειο και καθαρό. Τελευταία μας ξέχασαν (ίσως γιατί έφυγε από κοντά μας το Αμερικάνικο Προξενείο).
Λες να μας χρειαστεί σύντομα;;

Read more: Go to TOP and Bottom