Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

Βόμβα στο ΠΑΣΟΚ: Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για τη μαύρη τρύπα στα ταμεία

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στην περίοδο 2007-2010, στην οποία διαπιστώθηκαν οι πιο σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες

Το τελικό χτύπημα στον Γιώργο Παπανδρέου ετοιμάζεται να δώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την εκκρεμότητα που υπάρχει με τα «μαύρα ταμεία» του ΠΑΣΟΚ.

Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που «έκρυβε» πολλούς μήνες στο γραφείο του ο πρόεδρος του κόμματος παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας το σκάνδαλο που είχε αποκαλύψει πριν από περίπου ένα χρόνο η «Εφ.Συν.» με τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ιδίως κατά τη χρονική περίοδο 2007-2010, οπότε διαπιστώθηκαν οι πιο σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες.

Η υπόθεση, αφού πέρασε από τουλάχιστον δύο «βαριά» τμήματα της Eισαγγελίας Αθηνών, τους οικονομικούς εισαγγελείς και την Εισαγγελία Διαφθοράς, διερευνάται ήδη έπειτα από παραγγελία εισαγγελέως Πρωτοδικών. Το ζητούμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι -ευλόγως- η διακρίβωση της τυχόν διάπραξης του κακουργήματος της υπεξαίρεσης καθώς και ο φορολογικός έλεγχος.

Για το θέμα έχει κάνει δύο φορές επώνυμη έγγραφη αναφορά-καταγγελία στη Δικαιοσύνη ο νόμιμος ελεγκτής- ορκωτός λογιστής Π.Ν. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»). Πλην όμως, μέχρι και σήμερα το επίμαχο πόρισμα δεν έχει παραδοθεί στις δικαστικές αρχές, παρά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί.

Τα στοιχεία «φωτιά» που κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έρχονται ξανά στο προσκήνιο και αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως Πρωτοδικών.

Η εξέλιξη αυτή,σύμφωνα με πληροφορίες,έχει να κάνει και με τη στάση που κρατάει ο Γιώργος Παπανδρέου απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και στο παρασκήνιο.

Πολλοί από τους συνεργάτες του έχουν ενισχύσει άλλα κόμματα (κυρίως τη ΔΗΜΑΡ) γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις του Κινήματος και τον εκνευρισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος φαίνεται να «εκδικείται» τον προκάτοχό του για την στάση που έχει κρατήσει.

Ανακοίνωση  έβγαλε πριν από λίγο το ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Εφημερίδα των Συντακτών», το Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

''Είναι πλέον προφανές ότι κάποιοι κύκλοι που ασχολούνται εργολαβικά με το ΠΑΣΟΚ- γιατί ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ο πυλώνας της σταθερότητας στη χώρα -λόγω της προεκλογικής συγκυρίας και της τρέχουσας ειδησεογραφίας περί εσωτερικών προβλημάτων και τα γνωστά παρόμοια, ανέσυραν και πάλι τη πασίγνωστη υπόθεση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που, όπως και άλλα κόμματα, κουβαλάει το βάρος ενός πολύ μεγάλου χρέους και ενός πολύ μεγάλου δανεισμού.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: Το ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα ελέγχονται ως προς την οικονομική τους διαχείριση από ειδικό όργανο προβλεπόμενο ρητά στο άρθρο 29 του Συντάγματος. Το όργανο αυτό βασίζει τον έλεγχο του σε σχετικά πορίσματα ορκωτών ελεγκτών. Αυτά διαβιβάστηκαν στην κα Πταισματοδίκη που τα ζήτησε.

Ο έλεγχος που διενήργησαν από κοινού οι ελεγκτικές εταιρείες με εντολή του ΠΑΣΟΚ είναι πρόσθετος, ιδιωτικός και συμβουλευτικός καθώς έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός διαχειριστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του κόμματος .Η διεξαγωγή του ελέγχου αυτού σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ στα οποία είχαν πρόσβαση όλες οι έγκυρες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας που όμως ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να υποκαταστήσουν το μόνο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του άρθρου 29 του Συντάγματος, το οποίο ούτως ή άλλως βασίζεται σε ετήσιες εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών- μελών των έγκυρων ελεγκτικών εταιρειών της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε στο «συρτάρι» το πόρισμα ως τεχνικό κείμενο, αλλά τη μικροπολιτική συζήτηση που εκλαμβάνει το οικονομικό πρόβλημα όλων ή έστω των περισσότερων κομμάτων ως πρόβλημα μόνο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εσωκομματικό.

Αν αυτού του είδους ο έλεγχος από ελεγκτικές εταιρείες κρίνεται κρίσιμος από τη δικαιοσύνη και συμβατός με την ειδική ρύθμιση του άρθρου 29 του Συντάγματος, τότε φανταζόμαστε ότι θα ζητηθεί να γίνει με ίδιους και ίσους όρους διαφάνειας από όλα τα κόμματα που στη συνέχεια θα υποβάλλουν τα σχετικά πορίσματα''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: