Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

«Διεφθαρμένη» μαρίδα, άφαντοι οι καρχαρίες

Τι δείχνει η έρευνα ΜΚΟ για την διαφθορά στην Ελλάδα
Στο φεγγάρι η διαφθορά στην Ελλάδα, αλλά ασχολούμαστε με το δάχτυλο. Έρευνα ΜΚΟ υπό την προεδρία Κώστα Μπακούρη, για τη διαφθορά στην Ελλάδα, ασχολείται για άλλη μία χρονιά με το «φακελάκι» που ταλαιπωρεί τους Έλληνες πολίτες, αλλά πουθενά δεν προβάλλονται τα περιστατικά μεγάλης διαφθοράς σε βάρος του δημοσίου και των πολιτών που προηγούνται.

του Νίκου Κωτσικόπουλου
Η έρευνα αποφαίνεται ότι το μέσο χρηματικό ποσό διαφθοράς έπεσε στα 1.333 ευρώ… Εστιάζει σε θέματα μικροδιαφθοράς.
Πολιτικά η «μικροδιαφθορά» απασχολεί γιατί στο υπόβαθρό της είναι πάντα η γνωστή ρήση Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε». Μόνο που αυτοί που τα έφαγαν δεν εμφανίζονται ποτέ, γιατί η μεγαλοδιαφθορά καλύπτεται προκειμένου να ζητηθούν ευθύνες και θυσίες από άλλους, με την επίκληση της μικροδιαφθοράς.
Που είναι για παράδειγμα, το θέμα της λίστας Λαγκάρντ και αντίστοιχων άλλων λιστών; Που είναι το θέμα των οφσόρ και των ακινήτων και εισοδημάτων που κρύβουν και δεν πληρώνουν φόρο, όταν δεν έχει ερευνηθεί ούτε μία;
Που είναι το θέμα μεγάλων αναθέσεων δημοσίων έργων, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε τιμές διάλυσης, οι μίζες, η κατάχρηση δημοσίου χρήματος, οι εξυπηρετήσεις, τα καρτέλ και οι φωτογραφικές διατάξεις στους νόμους, τα θαλασσοδάνεια, τα παραδικαστικά κυκλώματα;
Φάγαμε τα μέτρα και «στρώσαμε»
Η έρευνα βασίζεται σε ερωτηματολόγιο. Απηχεί δηλαδή την αντίληψη των ερωτηθέντων σε αυτά που ρωτήθηκαν κι όχι σε στατιστικά στοιχεία περιστατικών διαπιστωμένης διαφθοράς. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαφθορά μειώθηκε το 2013 σε σχέση με το 2012. Εμφανίζει 15% λιγότερα περιστατικά, ενώ αυξημένος αριθμός ερωτηθέντων σχεδόν 30% αρνήθηκε να καταβάλει φακελάκι.
Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», «η αυξημένη αντίσταση των πολιτών οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση, αφετέρου στη συστηματική πολιτική κατά της διαφθοράς από το κράτος, που επιδρά θετικά στη νοοτροπία και απονομιμοποιεί τη διαφθορά».
Αυτά είπαν ο στην παρουσίαση της έρευνας, οι Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος (Διευθύνων Σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής Ολυμπιακών αγώνων Αθήνα 2004 από το 1998 ως το 2000) και ο Γιάννης Μαυρής, πρόεδρος της Public Issue, ευρέως γνωστής από τις πολιτικές δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα:
*Για πρώτη φορά καταγράφεται από τους πολίτες ως στοιχείο διαφθοράς η μη έκδοση αποδείξεων.
*Ο δημόσιος τομέας, συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία στη διαφθορά με το 70% των συνολικών περιστατικών.
*Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες. Τα νοσοκομεία, μάλιστα, παρουσίασαν το 2013 αύξηση διαφθοράς 5%, ενώ οι εφορίες και οι πολεοδομίες μείωση 1,2% και 2,8% αντίστοιχα.
*Τα «φακελάκια» στα νοσοκομεία δίνονται για επεμβάσεις, «γρηγορόσημο» και αμοιβή γιατρού, στην εφορία για ρύθμιση χρεών και «γρηγορόσημο» και στην πολεοδομία για οικοδομική άδεια και επίσης για «γρηγορόσημο».
*Στον ιδιωτικό τομέα πρωταγωνιστεί και πάλι η υγεία, αλλά και οι τράπεζες, ο δικηγορικός κλάδος, ο κλάδος αυτοκινήτου και ο τομέας των κατασκευών.
Σχετική μείωση παρουσιάζει και ο μέσος όρος των χρηματικών ποσών διαφθοράς, από 1.442 ευρώ το 2012, σε 1.333 ευρώ το 2013. Φέτος είναι η έβδομη χρονιά που εκπονείται εθνική έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύει το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό, με μέγεθος δείγματος 12.108 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom