Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Θεσ/κη: Κινητοποίηση με αφορμή την τρομακτική πτώση ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ


Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην πρυτανεία του ΑΠΘ, από τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) και άλλους 6 Φοιτητικούς Συλλόγους, για την πτώση του ασανσέρ που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στις Γ’ Φοιτητικές Εστίες.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» απαίτησαν από την αντιπρύτανη, Στ. Λάβα, αρμόδια για θέματα Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, να παρθούν άμεσα μέτρα για τους ανελκυστήρες, τη συντήρηση των υποδομών, τη σίτιση και τις συνθήκες διαβίωσης των εστιακών φοιτητών, πριν να είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε θύματα.

«Για άλλη μια φορά οι απαντήσεις που πήραμε ήταν εξοργιστικές. Το γνωστό πινγκ- πονγκ ευθυνών ανάμεσα σε πρυτανεία - κυβέρνηση - ΙΝΕΔΙΒΙΜ όπου όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι, όλοι όμως συμφωνούν και εφαρμόζουν την εγκληματική πολιτική κόστους - οφέλους, που προετοιμάζει τα "νέα Τέμπη" στις σπουδές και τις ζωές μας. 

Η χρόνια υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση και εγκατάλειψη των κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικά των εστιών, κάνει τις ζωές μας στα Ιδρύματα να κρέμονται από μια κλωστή. Ας σκεφτούν καλύτερα οι διάφοροι υπεύθυνοι - ανεύθυνοι τι θα πούνε στις φοιτητές και τις οικογένειές τους στο επόμενο "ατύχημα" και που θα κληθούν να απολογηθούν.

Κανένας εφησυχασμός, καμία αποδοχή αυτής της άθλιας κατάστασης. Όλοι στον αγώνα μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τον ΣΟΦΕΘ, το κοινό συντονισμό τους, για να αποτρέψουμε τις "νέες κοιλάδες των Τεμπών"» αναφέρουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στην ανακοίνωσή τους.

Επίσης, καταγγέλλουν την εισβολή πάνοπλων διμοιριών των ΜΑΤ στο ιστορικό κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής την ίδια ώρα που φοιτητές σε διπλανές αίθουσες έκαναν το μάθημά τους: «Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης, αξιοποιώντας την καταστολή, να αποσιωπηθούν τα δίκαια αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων και να εμφανιστεί ο θύτης ως θύμα, θα πέσει στο κενό», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Οι φοιτητές τέλος τονίζουν: «Δεν σκύβουμε το κεφάλι, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για πραγματικά σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, σε ένα δημόσιο δωρεάν αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο.

Στηρίζουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα για:

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με υποδομές, δωρεάν και ποιοτική σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις. Έκτακτο κονδύλι για τις ανάγκες συντήρησης των εστιών!

• Άμεση ανέγερση νέων εστιών χωρίς καθεστώς ΣΔΙΤ, με ευθύνη του κράτους (π.χ. κτίριο πάρκινγκ στο Παιδαγωγικό).

• Πλήρη αντικατάσταση των ανελκυστήρων με νέα σύγχρονα.

• Σε Α,Β,Γ κτίρια να επισκευαστούν όλα τα κοινόχρηστα μπάνια (πόρτες, υδραυλικά, τουαλέτες), να διασφαλιστεί η παροχή ζεστού νερού κατά τη διάρκεια όλης της μέρας.

• Αντίστοιχα σε αυτά τα κτίρια να διασφαλιστεί η φωταγώγηση όλων των δημόσιων χώρων σε διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους στα πέριξ των εστιών!

• Εγκατάσταση επαγγελματικών πλυντηρίων σε κάθε όροφο για Α,Β,Γ,Δ κτίρια και ΠΑΜΑΚ.

• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με ευθύνη του κράτους για φύλαξη, συντήρηση, σίτιση στις εστίες».

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom