Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Ο Μητσοτάκης και η «απάτη» του «νέου» τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού

Θα φέρει κέρδη στο κεφάλαιο και θα τσακίσει περαιτέρω τα λαϊκά εισοδήματα

Με πανηγυρισμούς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον νέο πιο σκληρό τρόπο για τους εργαζόμενους καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως με την απαράδεκτη ρύθμιση να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός με Υπουργική Απόφαση και με την κατάργηση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις εργοδοτικές ενώσεις και τα σωματεία για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) μέσω του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. 

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «κομβική πρωτοβουλία» το γεγονός ότι το ύψος του κατώτατου μισθού από το 2028 «θα καθορίζεται από τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας», από τη μία, και από «τον πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα», από την άλλη. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή, τη στιγμή που παρουσιάζει το συγκεκριμένο μέτρο ως δήθεν εξασφάλιση ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται, ουσιαστικά ετοιμάζει να επιτεθεί περαιτέρω και πιο σκληρά στο λαϊκό εισόδημα, υπολογίζοντας τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων σύμφωνα με έναν μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται στην «παραγωγικότητα» και τον πληθωρισμό, δηλαδή στη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Άλλωστε το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ του κεφαλαίου και της προσπάθειάς του να αυγατίσει τον πλούτο του αποδεικνύεται και από τα ίδια τα στοιχεία. Τη στιγμή που η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο τη διετία 2022 - 2023 ήταν στα 21 δισ. ευρώ, αυξανόμενη κατά 4 δισ. ευρώ όταν τη διετία 2007 - 2008 ήταν 17 δισ. ευρώ, ο ακαθάριστος μέσος πραγματικός μισθός τον Αύγουστο του 2023 ήταν 1.114,71 ευρώ, μειωμένος κατά 14,81% από την αντίστοιχη περίοδο το 2011. Δηλαδή, οι μισθοί όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά μειώνονται! 

Όσο για τους θριαμβολογίες ότι ο βασικός μισθός προβλέπεται να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027 και όχι τώρα, ότι δήθεν θα απαγορεύεται διά νόμου η μείωση του κατώτατου, ο πρωθυπουργός δείχνει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός που αδειάζει η τσέπη τους ήδη από τα μέσα του μήνα εξαιτίας των πανάκριβων τιμών σε Ενέργεια και τρόφιμα, βασικές ανάγκες για την επιβίωση του ανθρώπου. 

Μάλιστα, τα βιώνει όλα αυτά και ταυτόχρονα πληρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των φόρων, ενώ την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση από τη μία επικαλείται δικαιολογίες για «δημοσιονομικές αντοχές» και από την άλλη προσφέρει εξοργιστικές φοροαπαλλαγές, εθελοντική φορολογία και αναβαλλόμενους φόρους σε επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστές και τράπεζες. 

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τα μάτια και μπροστά στη φορολεηλασία που δέχεται το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, όταν μίλησε δήθεν για μείωση φόρων, αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι για τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν παρουσίασε ως «επιτυχία» της κυβέρνησής του τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες, όπως είπε «θα φτάσουν το 6%, έως το 2027 θα έχουμε πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». 

Όπως, επίσης, επέλεξε να κλείσει και τα μάτια και μπροστά στο ενδεχόμενο νέας καπιταλιστικής κρίσης, καθώς αν και παραδέχθηκε ότι σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως της Γαλλίας, αντιμετωπίζουν προβλήματα, ωστόσο δήλωσε ότι «η συνετή πολιτική της μείωσης των φόρων σε συνδυασμό με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων επιτυγχάνεται σε εποχή που τα ελλείμματα αυξάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το απαράδεκτο μέτρο της κυβέρνησης που για τους επιχειρηματικούς ομίλους μπορεί να μοιάζει με σανίδα σωτηρίας, αλλά για τους εργαζόμενους και τα εισοδήματά τους είναι ταφόπλακα, η εργατική τάξη της χώρας και ο λαός μπορούν να δώσουν δυναμική απάντηση με τον αγώνα τους, ειδικά μπροστά και στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, κατάργηση όλων εκείνων των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων των προηγούμενων χρόνων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς και επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. 

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom